Ιταλία και Κατάρ θα αναπτύξουν από κοινού anti-drone radar μικρής εμβέλειας


Η ιταλική εταιρεία Fincantieri  υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με την Qatari Barzan Holdings, για την από κοινού ανάπτυξη ενός radar anti-drone μικρής εμβέλειας.

Το πρόγραμμα «Omega360», αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η συμφωνία αποτιμάται στα 100 εκατομμύρια ευρώ (108 εκατομμύρια δολάρια), με τις πρώτες μονάδες να αναμένεται να παραχθούν μέχρι το τέλος του 2026. 

Η συμφωνία είναι αποτέλεσμα  της συνάντησης στη Ρώμη της Ιταλίδας πρωθυπουργού Giorgia Meloni και του εμίρη του Κατάρ, Tamim bin Hamad Al-Thani , όπου συζήτησαν εταιρικές σχέσεις ασφάλειας και άμυνας.

Σε κοινή τους δήλωση , οι δύο ηγέτες ανέφεραν ότι «συνεχίζουν τη συζήτηση για τη δημιουργία ενός ιταλικού κόμβου στρατιωτικής επιμελητείας στο Κατάρ και προωθούν τον συντονισμό των εξαγωγών στην περιοχή».

Ραντάρ Omega360

Το Omega 360 είναι ένα σύστημα επιτήρησης μικρής εμβέλειας που παρέχει κάλυψη 360 μοιρών με υψηλή ακρίβεια.

Το OMEGA 360 είναι ιδανικό συμπλήρωμα ενός κύριου radar πχ πλοίου (3D ή Multi-functional Phased Array) προσθέτοντας τις ειδικές του δυνατότητες ανίχνευσης μικρών στόχων σε χαμηλό υψόμετρο

Η αρχιτεκτονική του OMEGA 360, με τις 216 κεραίες λήψης και τη στιγμιαία κάλυψη 360°, επεξεργάζεται συνεχώς όλες τις επιστρεφόμενες εκπομπές μέσω ενός μόνο παλμού Tx, χρησιμοποιώντας μια κεραία και σταθερές δέσμες Rx στραμμένες προς όλες τις κατευθύνσεις

Παράλληλα σε συνεργασία με δέκτες RF, είναι σε θέση να ταξινομεί και να αναγνωρίζει στόχους drone με βάση τις ραδιοσυχνότητες τους, να τους ανιχνεύει από μεγάλες αποστάσεις, ακόμη και όταν πλησιάζουν από πολλές κατευθύνσεις.

Αυτές οι δυνατότητες ενεργοποιούνται από το radar Doppler υψηλής ανάλυσης και τους προηγμένους αλγόριθμους AI.

Τα 40 ραντάρ Omega360 που θα αναπτυχθούν μέσω αυτού του προγράμματος θα χρησιμεύσουν ως το εθνικό σύστημα anti-drone του Κατάρ.

Παρουσία του Fincantieri στο Κατάρ

Το 2016, η Ντόχα ανέθεσε στον Fincantieri ένα συμβόλαιο 4 δισεκατομμυρίων ευρώ (4,4 δισεκατομμύρια δολάρια) για επτά πλοία: τέσσερις κορβέτες, δύο περιπολικά και μια αμφίβια πλατφόρμα.

Την ίδια χρονιά, η ιταλική εταιρεία ίδρυσε τη Fincantieri Services Middle East, μια εξ ολοκλήρου θυγατρική με άδεια από το Οικονομικό Κέντρο του Κατάρ.

Η θυγατρική λειτουργεί ως κόμβος υποστήριξης για την κατασκευή των πλοίων και θα παραμείνει ενεργή στη χώρα του Κόλπου για επιπλέον 15 χρόνια μετά την παράδοση.

Defence Post


Σχόλια