FPV Drones: Η νέα απειλή στο πεδίο της μάχης και η ανάγκη για έξυπνα Anti-Drone όπως ο "Τηλέμαχος" της ΕΑΒ



Ακολουθεί μια σύνοψη της μελέτης του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS): FPV Drones: From the Ukrainian Battlefield to the Middle East (Liran Antebi and Or Adar | No. 1825 | February 8, 2024)

Το INSS είναι μια ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ που διεξάγει έρευνα και ανάλυση θεμάτων εθνικής ασφάλειας, όπως στρατιωτικές και στρατηγικές υποθέσεις, τρομοκρατία και συγκρούσεις χαμηλής έντασης, στρατιωτική ισορροπία στη Μέση Ανατολή.
Το άρθρο αφορά τα drones τύπου FPV (First-Person View) και τη χρήση τους στα σύγχρονα πεδία μάχης, ειδικά στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς και τον αυξανόμενο κίνδυνο χρήσης τους στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα από τρομοκρατικές ομάδες όπως η Χαμάς.
Η ανάδυση των FPV drones στο πεδίο της μάχης
Τα FPV drones εμφανίστηκαν πρώτα ως τεχνολογία για αγώνες ταχύτητας, αλλά εξελίχθηκαν σε σημαντικό εργαλείο στο οπλοστάσιο σύγχρονων στρατών και τρομοκρατικών ομάδων. Η βασική διαφορά τους με τα παραδοσιακά drones είναι η δυνατότητα πτήσης σε υψηλές ταχύτητες, έως και 200 χιλιόμετρα την ώρα, και η εξαιρετική ακρίβεια πλοήγησης σε μικρούς χώρους. Επιπλέον, ο χειριστής τους μπορεί να φοράει ειδικά γυαλιά που του επιτρέπουν να βλέπει από την εικόνα του drone, δίνοντάς του τη δυνατότητα ακριβέστατων χειρισμών.
Η χρήση τους στις μάχες Ουκρανίας και Ρωσίας έδειξε ότι, παρά το μικρό τους μέγεθος και το περιορισμένο εκρηκτικό φορτίο που μπορούν να φέρουν, τα FPV drones μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές καταστροφές, ειδικά σε κλειστούς χώρους, όπως τεθωρακισμένα οχήματα. Η χαμηλή τους τιμή, που μπορεί να φτάσει μερικές εκατοντάδες δολάρια, τα καθιστά ένα οικονομικά προσιτό και αποτελεσματικό όπλο, σε αντίθεση με ακριβότερες παραδοσιακές λύσεις.
Χρήση από τρομοκρατικές οργανώσεις και προκλήσεις για το Ισραήλ
Από την πρώτη στιγμή της επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ, τα drones έπαιξαν βασικό ρόλο. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν εμφανιστεί FPV drones στο οπλοστάσιο της Χαμάς ή της Χεζμπολάχ, η πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν αυξάνεται δραματικά. Το Ισραήλ έχει εμπειρία στη χρήση drones, ωστόσο δεν έχει υιοθετήσει μαζικά τη χρήση FPV drones ούτε έχει προσαρμόσει στρατιωτικά δόγματα που να περιλαμβάνουν την εκτεταμένη χρήση τους σε πολεμικές επιχειρήσεις.
Η απειλή που προκύπτει για το Ισραήλ είναι πολύπλευρη. Η ταχύτητα, το μικρό μέγεθος και η ακρίβεια αυτών των drones τα καθιστούν δύσκολα ανιχνεύσιμα από παραδοσιακά συστήματα αεράμυνας, όπως το Iron Dome. Επιπλέον, οι παραδοσιακές στρατηγικές αντιμετώπισης, όπως το μπλοκάρισμα των επικοινωνιών με ηλεκτρονικά μέσα, μπορεί να μην είναι αποτελεσματικές απέναντι σε αυτοσχέδια drones που λειτουργούν αυτόνομα ή χωρίς ανάγκη άμεσης επικοινωνίας με τον χειριστή τους. Τα radar στα  συστήματα αεράμυνας-αναχαίτισης, όπως το Iron Dome,  δεν μπορούν γενικά να αποκαλύψουν & αναχαιτήσουν  αυτά τα μικρά drones. Ακόμη και αν μπορούσαν, οι πύραυλοι αναχαίτισης, μήκους τριών μέτρων, λειτουργούν σε πολύ μεγαλύτερο υψόμετρο, καθιστώντας τους άχρηστους όταν αντιμετωπίζουν ένα μικρό drone που πετάει μόνο λίγα εκατοστά πάνω απ το έδαφος. Παράλληλα, εξειδικευμένσ συστήματα σκόπευσης, όπως το Smart Shooter, το οποίο είναι εγκατεστημένο στα μικρά πυροβόλα όπλα των IDF, δεν είναι αποτελεσματικά όταν πρόκειται να αντιμετωπίσουν μια τέτοια γρήγορη κίνηση και απειλή. Τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την αντιμετώπιση της απειλής των drone FPV βρίσκονται στο κόσμο του ηλεκτρονικού πολέμου, που διακόπτει την επικοινωνία μεταξύ της συσκευής και χειριστή του.
Το exomatiakaivlepo στο σημείο αυτό προσθέτει ότι:  Οι παρεμβολές δεν έχουν καμιά επίδραση όταν το FPV drone εκτελεί αυτόνομη πτήση (χωρίς εκπομπές) ή κατεθύνεται για μικρές πάντα αποστάσεις με οπτικές ίνες.
Ανάγκη για προσαρμογή και προληπτική δράση
Το Ισραήλ πρέπει να κινηθεί προληπτικά για να αντιμετωπίσει αυτή την αυξανόμενη απειλή. Η υιοθέτηση της τεχνολογίας FPV drones μπορεί να προσφέρει στρατηγικά πλεονεκτήματα, ειδικά σε αποστολές που απαιτούν μεγάλη ακρίβεια και περιορισμένες παράπλευρες απώλειες, όπως οι στοχευμένες εξουδετερώσεις εχθρικών στόχων. Πέρα από την επιθετική χρήση, το Ισραήλ πρέπει να επικεντρωθεί και στη δημιουργία άμυνας έναντι των drones αυτών, ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες ανίχνευσης και αναχαίτισης.
Ένα σημαντικό βήμα θα ήταν η παραγωγή FPV drones στο εσωτερικό της χώρας, ώστε να μην εξαρτάται από εξωτερικούς προμηθευτές, ειδικά από την Κίνα, από όπου προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος αυτών των συστημάτων. Επίσης, θα πρέπει να αναπτυχθούν νέες στρατηγικές εκπαίδευσης για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ώστε οι στρατιώτες να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για τη χρήση και την αντιμετώπιση αυτής της τεχνολογίας.
Συμπέρασμα
Τα FPV drones αποτελούν μια ανερχόμενη απειλή, αλλά ταυτόχρονα προσφέρουν και σημαντικές στρατηγικές ευκαιρίες. Το Ισραήλ, ως μια χώρα με ισχυρή αμυντική βιομηχανία και τεχνολογική υποδομή, έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει τα απαραίτητα συστήματα και στρατηγικές για την αξιοποίηση αυτής της τεχνολογίας, καθώς και για την προστασία των στρατιωτών και των πολιτών του από τις επιθέσεις των FPV drones. Το μόνο που μένει είναι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να δώσει την απαραίτητη προσοχή σε αυτό το ζήτημα, πριν οι εχθροί της χώρας καταφέρουν να εκμεταλλευτούν αυτή την τεχνολογία σε βάρος της.
Υ. Γ
Όπως σας έχουμε ενημερώσει με δεκάδες άρθρα η ΕΑΒ έχει αναπτύξει από το 2017 το 
anti-drone radar "ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ" , το οποίο σε δοκιμές έχει αποδείξει ότι αποκαλύπτει FPV drones ιπτάμενα λίγα εκατοστά από το έδαφος με ταχύτητες μέχρι 180 χιλ.

Δείτε το σχετικό βίντεο



Σχόλια