Ο στρατός των ΗΠΑ θέλει να αγοράσει τόσα drones όσα και πυρομαχικά

(Photo by Spc. Dean Johnson)
Ο Στρατός θα μπορούσε θεωρητικά να αποκτήσει χιλιάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες drones.
Ο στρατός θέλει να αγοράσει drones στο «είδος των ποσοτήτων» που αγοράζει πυρομαχικά, δήλωσε την Τετάρτη ο Αναπληρωτής Γραμματέας προμηθειών του Στρατού Νταγκ Μπους, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης στο Defense News. 
«Τα χρειαζόμαστε δυνητικά σε πολύ μεγάλη κλίμακα και πολύ γρήγορα», είπε ο Μπους. «Βρίσκονται κάπου ανάμεσα σε ένα πυρομαχικό και στον τρόπο που βλέπουμε μια μεγάλη πλατφόρμα» πρόσθεσε. 
Ο Στρατός έχει σχέδια να αναπτύξει drones διαφορετικών τύπων σε επίπεδο λόχου μέχρι και ταξιαρχίας. Μέχρι στιγμής, ο Στρατός έχει σε χρήση μόνο drones σε επίπεδο λόχου στο πλαίσιο του προγράμματος  αναγνώρισης μικρής εμβέλειας . Η χρήση επί του παρόντος του drone Skydio RQ-28A, βρίσκεται ακόμα στα αρχικά του στάδια. Ο Στρατός ζήτησε 207 από αυτά τα drones το 2023 και 459 το 2024, σύμφωνα με στοιχεία του προϋπολογισμού. 
Τον Σεπτέμβριο, ο Στρατός  επέλεξε την Anduril και την Performance Drone Works, για την παροχή drones σε μικρούς σχηματισμούς. Αυτά τα drones είναι μεγαλύτερα από το RQ-28A και έχουν μεγαλύτερο χρόνο περιπλάνησης, μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών. Ξεκινώντας από το οικονομικό έτος 2026, ο Στρατός θα αξιολογήσει  πρωτότυπα drones για το πρόγραμμα σε επίπεδο ταξιαρχίας. 
Ο Στρατός μπορεί επίσης χρησιμοποιήσει drones FPV, που χρησιμοποιούνται συνήθως ως περιφερόμενα πυρομαχικά. 
Ο Μπους δεν διευκρίνισε σε ποιους τύπους πυρομαχικών αναφερόταν. Εξαιρουμένων των φυσιγγίων για φορητά όπλα, ο Στρατός  αγοράζει πυρομαχικά  όπως βλήματα πυροβολικού της τάξης των χιλιάδων έως εκατοντάδων χιλιάδων.
Η ηγεσία του στρατού ξηράς έθεσε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο επίκεντρο μιας νέας προσπάθειας και ζήτησαν περισσότερα χρήματα για αυτά στις μη χρηματοδοτούμενες  λίστες προτεραιοτήτων του τρέχοντος έτους. Πολλαπλές μονάδες σε όλο τον Στρατό  πειραματίζονται επίσης με χρήσεις και εκπαίδευση drone. 
Ωστόσο, μια ανάλυση του Defense One δείχνει ότι η αμερικανική βιομηχανία, δεν είναι έτοιμη να παράγει τις εκατοντάδες χιλιάδες drones που μπορεί να χρειαστούν σε έναν μεγάλο πόλεμο. 
«Μέχρι ο αμερικανικός στρατός να ενσωματώσει τις επιχειρησιακές ιδέες που απαιτούν μεγάλο αριθμό drones, η παραγωγή θα παραμείνει σε σχετικά χαμηλό επίπεδο», δήλωσε προηγουμένως στο Defense One ο ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Hudson, Bryan Clark . 
Τα μικρότερα drones όπως αυτά που δίνει ο Στρατός πχ σε λόχους, είναι σχετικά απλά στην κατασκευή, είπε ο Μπους.
Ο Μπους τόνισε επίσης την εστίαση του Στρατού στις ενημερώσεις που βασίζονται σε λογισμικό και την αρθρωτή  αρχιτεκτονική ανοιχτού συστήματος - την ικανότητα να προσθέτει και να αφαιρεί εύκολα απειλές όπως ένα νέο radar ή αισθητήρας. 
«Αυτές είναι οι δύο σημαντικές ωθήσεις και από τις δύο μεγάλες πλατφόρμες, όπως το  Μελλοντικό Αεροσκάφος Επιθέσεων Μεγάλης Εμβέλειας και το XM-30 (Όχημα Μάχης Πεζικού) μέχρι τα μικρά drones», είπε ο Μπους. 
Και οι δύο προσεγγίσεις επιτρέπουν στον Στρατό να αναβαθμίσει γρήγορα τον εξοπλισμό, βοηθώντας την υπηρεσία να χρησιμοποιεί βελτιωμένα συστήματα «με την ταχύτητα που απαιτείται στη μάχη», είπε. 

Ο Μπους είπε επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη μειώνει τον φόρτο στο προσωπικό του Στρατού που ασχολείται με συμβάσεις. Υπάρχουν πιλοτικά προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης που βοηθούν το  προσωπικό «στα πάντα, από την έρευνά μας μέχρι τη σύνταξη αρχικής αίτησης για προτάσεις, έως τη σύνταξη σχεδίων συμβάσεων και την αξιολόγηση των συμβάσεων», είπε ο Μπους. 
«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να τους βοηθήσουμε να κάνουν τη δουλειά τους».

defenseone.com

Σχόλια