Ταραγμένος ο Ερντογάν μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο: Διέταξε έλεγχο όλων των συστημάτων επικοινωνίας



Η Τουρκία επανεξετάζει τα μέτρα που λαμβάνει για την ασφάλεια των συσκευών επικοινωνίας που χρησιμοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις της μετά τις φονικές εκρήξεις στο Λίβανο, δήλωσε την Πέμπτη αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Χειροκίνητοι ασύρματοι που χρησιμοποιούνται από την ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ εξερράγησαν την Τετάρτη στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, στην πιο θανατηφόρα ημέρα της χώρας από τότε που ξέσπασαν οι διασυνοριακές μάχες μεταξύ της οργάνωσης και του Ισραήλ πριν από σχεδόν ένα χρόνο, πυροδοτώντας την ένταση μετά από παρόμοιες εκρήξεις βομβητών των μαχητών την προηγούμενη ημέρα. Οι εκρήξεις φάνηκε να ρίχνουν τη Χεζμπολάχ, τον ισχυρότερο πληρεξούσιο του Ιράν στη Μέση Ανατολή, σε σύγχυση και συνέβησαν παράλληλα με τον 11μηνο πόλεμο του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων μαχητών της Χαμάς στη Γάζα και ενέτειναν τους φόβους για κλιμάκωση και περιφερειακό πόλεμο.
Ο Τούρκος αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός χρησιμοποιεί αποκλειστικά εξοπλισμό εγχώριας παραγωγής, αλλά η Άγκυρα διαθέτει πρόσθετους μηχανισμούς ελέγχου σε περίπτωση που ένα τρίτο μέρος εμπλέκεται στην προμήθεια ή την παραγωγή των συσκευών. «Είτε πρόκειται για τις επιχειρήσεις που διεξάγουμε, είτε για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, είτε για το παράδειγμα του Λιβάνου, τα μέτρα επανεξετάζονται και νέα μέτρα αναπτύσσονται στο πλαίσιο των διδαγμάτων που αντλούνται μετά από κάθε εξέλιξη», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε την Πέμπτη στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ότι η ίδρυση μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας ειδικά για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο βρίσκεται στην ατζέντα της κυβέρνησης, αφού ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την αναγκαιότητά της, και πρόσθεσε ότι θα σχηματιστεί «πολύ σύντομα».

 

Σχόλια