Η επιστροφή της φρεγάτας "Ψαρά" η προετοιμασία της "Σπέτσαι" και το anti-drone σύστημα "Κένταυρος" της ΕΑΒ


Μετά από σχεδόν 100 ημέρες επιχειρήσεων στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, η φρεγάτα Ψαρά επιστρέφει στην Ελλάδα
. Το πλήρωμα και ο κυβερνήτης της ελληνικής φρεγάτας υπήρξαν κεντρικοί πρωταγωνιστές στις συνοδείες εμπορικών πλοίων, προστατεύοντάς τα από διάφορες απειλές, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες».

Η αποστολή της φρεγάτας Ψαρά εντάχθηκε σε έναν στρατηγικά κρίσιμο χώρο, όπου η ασφάλεια των θαλάσσιων οδών είναι καίριας σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο. Η περιοχή αυτή αντιμετωπίζει πολλαπλές απειλές, όπως επιθέσεις από αντάρτες της Υεμένης, που χρησιμοποιούν πυραύλους & drones "καμικάζι". Η Ψαρά απέδειξε την επιχειρησιακή της ικανότητα στις 7 Ιουλίου, καταρρίπτοντας δύο τέτοια drones, επιδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα του ελληνικού anti-drone συστήματος «Κένταυρος».
Το σύστημα «Κένταυρος», κατασκευασμένο από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), τοποθετήθηκε στην Ψαρά και προστάτευσε το πλοίο από αεροπορικές απειλές, επιτρέποντας στο πλήρωμα να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις στην περιοχή. Το σύστημα αυτό, σύμφωνα με δηλώσεις του ΥΕΘΑ Ν. Δένδια, πρόκειται να τοποθετηθεί και σε άλλες φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο προγράμματος εκσυγχρονισμού.
Η αποστολή της Ψαρά περιλάμβανε την κάλυψη δύσκολων και επικίνδυνων περιοχών, κοντά στις ακτές της Υεμένης. Παρά την ηλικία των συστημάτων της φρεγάτας σε σχέση με άλλες μονάδες της ευρωπαϊκής αποστολής, το έμπειρο πλήρωμά της ολοκλήρωσε με επιτυχία όλες τις αποστολές που του ανατέθηκαν.
Η αποστολή της φρεγάτας Ψαρά τώρα παραδίδει τη σκυτάλη στη φρεγάτα Σπέτσαι, η οποία αναμένεται να αποπλεύσει από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας για να αναλάβει τη νέα αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα. Πριν από την αναχώρηση, το σύστημα «Κένταυρος» θα μεταφερθεί από την Ψαρά στη Σπέτσαι, ώστε να είναι έτοιμο για να προστατέψει τα εμπορικά πλοία στην επικίνδυνη αυτή ζώνη.
Η συμμετοχή του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σε αυτές τις αποστολές είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την ασφάλεια των διεθνών θαλάσσιων οδών όσο και για τη στρατιωτική ετοιμότητα και εμπειρία των πληρωμάτων. Τα διδάγματα από τις επιχειρήσεις στην Υεμένη έχουν ενισχύσει την εμπειρία των ελληνικών πληρωμάτων, καθιστώντας τα ένα από τα πιο εκπαιδευμένα και αξιόπιστα στο πλαίσιο της συμμαχίας.

Σχόλια