Η Ουκρανία συμμετέχει για πρώτη φορά στην άσκηση anti-drone του ΝΑΤΟ


Από τις 10 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2024, περισσότεροι από 450 συμμετέχοντες από 19 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και τρεις χώρες-εταίρους συγκεντρώθηκαν στην Ολλανδία για να δοκιμάσουν την ικανότητα των εμπορικά διαθέσιμων συστημάτων anti-drone να λειτουργούν απρόσκοπτα μαζί. Η Ουκρανία συμμετείχε για πρώτη φορά, μαζί με μέλη του ιδιωτικού τομέα και της ερευνητικής κοινότητας.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας Άσκησης Τεχνικής Διαλειτουργικότητας  (Technical Interoperability Exercise-TIE), του ΝΑΤΟ, περισσότερα από 60 συστήματα και τεχνολογίες anti-drone όπως αισθητήρες, συστήματα drone-on-drone, παρεμβολείς και "αναχαιτιστές"  δοκιμάστηκαν ζωντανά.  
Η πρώτη ενεργή συμμετοχή της Ουκρανίας στην άσκηση, είναι μέρος του Οδικού Χάρτη Συνεργασίας Καινοτομίας ΝΑΤΟ-Ουκρανίας που εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ουάσιγκτον. 

Ασκήσεις όπως το C-UAS TIE παρέχουν μια μοναδική ευκαιρία για την αντιμετώπιση πιεστικών προκλήσεων από κοινού, όπως η αυτονομία και η διαλειτουργικότητα των drone, ενώ παράλληλα μαθαίνουμε από την εμπειρία της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης στην αντιμετώπιση μικρών drones. 
Η ενσωμάτωση τεχνολογιών anti-drone στην Ολοκληρωμένη Αεροπορική και Πυραυλική Άμυνα (IAMD) του ΝΑΤΟ είναι σημαντική για την ενισχυμένη αποτρεπτική και αμυντική στάση της Συμμαχίας. Στη Σύνοδο Κορυφής της Ουάσιγκτον το 2024, οι σύμμαχοι έλαβαν μέτρα για να βελτιώσουν περαιτέρω την ετοιμότητα, την ανταπόκριση και την διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ IAMD και συμφώνησαν να υποστηρίξουν το σχεδιασμό και την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης αρχιτεκτονικής αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας για την Ουκρανία.

Σχόλια