Το εξελιγμένο anti-drone σύστημα "Drone Guard Gen 5" της IAI


Ένα μικρό drone που διαπερνά τον εναέριο χώρο μπορεί να αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τις δυνάμεις στο έδαφος. Με την ικανότητα να διεισδύει γρήγορα, να συλλέγει πληροφορίες ή να εξαπολύει ακριβείς επιθέσεις σε χαμηλά υψόμετρα ενώ αποφεύγει τον εντοπισμό, τα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα (UAS), τα UAS One-Way Attack (OWA-UAS) και τα περιπλανώμενα  πυρομαχικά (Loitering Munitions) αποτελούν μεγάλη πρόκληση των αμυντικών δυνάμεων και απαιτούν άμεση ανταπόκριση. Είναι η στιγμή που κανένας διοικητής δεν θέλει να αντιμετωπίσει, η στιγμή που η ευπάθεια τον ακινητοποιεί.

Ως απάντηση σε αυτήν την αυξανόμενη πρόκληση, η Διεύθυνση ELTA της IAI παρουσιάζει το "Drone Guard Gen 5" , μια προηγμένη και ολοκληρωμένη λύση σχεδιασμένη να παρέχει απαράμιλλη προστασία έναντι εναέριων απειλών. .
Στις τρέχουσες συγκρούσεις, τα UAS όλων των τύπων μετατρέπουν τον πόλεμο σε ένα διαφορετικό πεδίο μάχης, αξιοποιώντας την αναγνώριση και τη συνδεσιμότητα του drone με δυνατότητες κρούσης μεγάλης εμβέλειας για να επιτύχουν αποφασιστικά αποτελέσματα στον εχθρό. Μαζικές επιθέσεις που θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο τον εντοπισμό, την αξιολόγηση και την εμπλοκή απειλών επιδεινώνουν αυτές τις προκλήσεις. Η καταπολέμηση αυτών των στόχων είναι δύσκολη και απαιτεί συνδυασμό δυνατοτήτων ανίχνευσης, αναγνώρισης, παρακολούθησης και εμπλοκής drones όλων των μεγεθών σε όλες τις εμβέλειες.
Η IAI έχει αξιολογήσει τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες UAS και περιπλανώμενων όπλων και έχει αναπτύξει το DRONE GUARD, μια ολοκληρωμένη οικογένεια αντιμέτρων (C-UAS), μετριάζοντας τις απειλές που προέρχονται από διαφορετικούς τύπους drones. Αυτή η μοναδική σύνθεση επιθετικής-αμυντικής ικανότητας, τώρα στην 5η γενιά της εξασφαλίζει μια προσαρμοστική απόκριση στις εξελισσόμενες εναέριες προκλήσεις. Η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, η βαθιά κατανόηση των αναγκών και η ικανότητα machine learning που αντιμετωπίζουν με ακρίβεια τις σύγχρονες απειλές, δείχνουν γιατί το σύστημα της IAI ELTA είναι μοναδικά εξοπλισμένο για προστασία από αυτούς τους κινδύνους.
Εξελιγμένος συσχετισμός δεδομένων αισθητήρα

Portable Drone Guard Configuration. Credit: IAI/Elta
Στην καρδιά του συστήματος Drone Guard Gen 5, βρίσκεται μια εξελιγμένη αρχιτεκτονική συσχέτισης δεδομένων αισθητήρων πολλαπλών επιπέδων, που ενσωματώνει διάφορες τεχνολογίες  για την ανίχνευση απειλών, την παρακολούθηση στόχων και την αναγνώριση σε διαμορφώσεις (πλατφόρμες) σταθερές και κινητές. Αυτοί οι αισθητήρες περιλαμβάνουν τα τρισδιάστατα ραντάρ AESA της IAI ELTA, συστήματα λήψης RF σημάτων (SIGINT) και τους ηλεκτροοπτικούς αισθητήρες για αναγνώριση και επαλήθευση στόχων. Άλλοι αισθητήρες μπορούν να προσθέσουν περισσότερες δυνατότητες έναντι συγκεκριμένων απειλών ή περιβάλλοντος λειτουργίας. Το Drone Guard Gen 5 προσφέρει απαράμιλλη επίγνωση της απειλής ενσωματώνοντας αυτούς τους αισθητήρες σε μια συνδυασμένη εικόνα της κατάστασης. Οι προγραμματιστές του DroneGuard Gen 5 εφάρμοσαν επιχειρησιακές γνώσεις και αποδεδειγμένη εμπειρία μάχης στο σχεδιασμό του συστήματος καθ' όλη τη διάρκεια της συνεχούς ανάπτυξής του. Βασιζόμενοι σε μοναδικούς αλγόριθμους και συνδυαστική προσέγγιση αισθητήρων πολλαπλών επιπέδων, οι χειριστές μπορούν να ανταποκριθούν γρήγορα σε πιθανές απειλές με ακρίβεια, αποτελεσματικότητα και απρόσκοπτη διανομή δεδομένων σε άλλα συστήματα.

Το σύστημα Drone Guard Gen 5 διαθέτει μια φιλική προς το χρήστη διεπαφή εντολών και ελέγχου, υποστηρίζοντας τους χειριστές με τα εργαλεία να διαχειρίζονται αποτελεσματικά και να μετριάζουν τις απειλές τοπικά σε πραγματικό χρόνο, ανεξάρτητα από άλλα εθνικά συστήματα αεράμυνας υψηλότερου επιπέδου. Το σύστημα είναι εξοπλισμένο με προηγμένους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης και απλοποιεί τις διαδικασίες ανάλυσης απειλών και λήψης αποφάσεων, μειώνοντας τον φόρτο εργασίας του χειριστή και βελτιώνοντας τη συνολική λειτουργική αποτελεσματικότητα.
Το Drone Guard Gen 5 προσφέρει ένα ευρύ φάσμα αποδεδειγμένων λύσεων για τον μετριασμό των απειλών, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των πρωτοκόλλων επικοινωνίας και πλοήγησης μέσω των δυνατοτήτων παρεμβολής και στοχευμένης εξουδετέρωσης χρησιμοποιώντας διάφορα συστήματα. Είτε αναπτύσσεται σε αστικά περιβάλλοντα, κρίσιμες τοποθεσίες υποδομής ή στρατιωτικές εγκαταστάσεις, το Drone Guard Gen 5 παρέχει προσαρμόσιμη και επεκτάσιμη προστασία έναντι των εξελισσόμενων απειλών.
Σχεδιασμένο ως ένα αρθρωτό σύστημα anti-drone, το DroneGuard Gen5 μπορεί να προσαρμοστεί σε διάφορες επιχειρησιακές ανάγκες, περιβάλλοντα και σενάρια. Το Drone Guard Gen 5, που διατίθεται ως κινητό σύστημα επί οχήματος για προστασία συνοδείας ή δυνάμεων ή σταθερή εγκατάσταση σε κτίρια ή πλοία, προσφέρει ευέλικτες επιλογές διαμόρφωσης για να καλύψει τις συγκεκριμένες ανάγκες των χρηστών. Το σύστημα μπορεί να προσαρμοστεί για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης και της κάλυψης, διασφαλίζοντας ολοκληρωμένη προστασία από απειλές drone σε οποιοδήποτε περιβάλλον.
Με αποδεδειγμένο ιστορικό επιτυχίας και αξιοπιστίας, το Drone Guard Gen 5 έχει αναπτυχθεί σε πολλά επιχειρησιακά περιβάλλοντα παγκοσμίως, προστατεύοντας κρίσιμα εγκαταστάσεις και προσωπικό από αναδυόμενες απειλές. Η ευελιξία, η αποτελεσματικότητά του και η ευκολία χρήσης του το καθιστούν την προτιμώμενη επιλογή για οργανισμούς άμυνας και ασφάλειας που αναζητούν προηγμένες δυνατότητες αντιμετώπισης drones.

Το DroneGuard Gen 5 βασίζεται στη μοναδική τεχνογνωσία της IAI, η οποία έχει αποκτηθεί από δεκαετίες ηγετικής θέσης στη μάχη των drones. Αυτή η ολοκληρωμένη γνώση στη δημιουργία επιθετικών και αμυντικών τεχνολογιών διασφαλίζει ότι το Drone Guard Gen 5 είναι εξοπλισμένο με τις πιο προηγμένες, ολοκληρωμένες λύσεις για αποτελεσματική αντιμετώπιση εναέριων απειλών.

australiandefence.com

Σχόλια