Η Ουκρανία πραγματοποίησε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις στη Μόσχα με drones


Η Ουκρανία εξαπέλυσε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Μόσχα την Τετάρτη, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης.

Οι ρωσικές μονάδες αεράμυνας καταστρέφουν drones

Οι ρωσικές μονάδες αεράμυνας κατέστρεψαν τουλάχιστον 10 drones που πετούσαν προς την πρωτεύουσα.

Μερικά από τα drones καταστράφηκαν πάνω από την πόλη Ποντόλσκ, δήλωσε ο δήμαρχος Σεργκέι Σομπιάνιν.

Η πόλη στην περιοχή της Μόσχας βρίσκεται περίπου 38 χιλιόμετρα (24 μίλια) νότια του Κρεμλίνου.

«Τα συστήματα αεράμυνας του υπουργείου Άμυνας συνεχίζουν να αποκρούουν εχθρικές επιθέσεις UAV (μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα)», δήλωσε ο Sobyanin στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram στις 4:43 π.μ. (0143 GMT).

Μία από τις μεγαλύτερες απόπειρες επίθεσης στη Μόσχα

«Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες απόπειρες επίθεσης στη Μόσχα, που έγινε ποτέ, χρησιμοποιώντας drones. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή ζημιές στον απόηχο των επιθέσεων.

Η Ουκρανία έχει επιτεθεί συχνά με ένα ή δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στόχο τη Μόσχα τους τελευταίους μήνες, χωρίς να προκαλείται ουσιαστική ζημιά.

Η επίθεση της Τετάρτης, ωστόσο, φαίνεται μεγαλύτερη από την επίθεση του Μαΐου 2023, όταν τουλάχιστον οκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταστράφηκαν πάνω από την πρωτεύουσα σε μια επίθεση που ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι ήταν η προσπάθεια του Κιέβου να τρομάξει και να προκαλέσει τη Ρωσία.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι σπάνια αποκαλύπτουν το πλήρες μέγεθος των επιθέσεων, αναφέροντας μόνο drones που καταστρέφουν οι μονάδες αεράμυνας. 

Ουκρανία και Ρωσία σπάνια αποκαλύπτουν το πλήρες μέγεθος των επιθέσεων

Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία σπάνια αποκαλύπτουν την πλήρη έκταση της ζημιάς που προκαλούν οι επιθέσεις τους.

Αποκαλύπτουν πληροφορίες μόνο σε περίπτωση θανάτου αμάχων ή ζημιών σε οικιστικές ή μη στρατιωτικές υποδομές.

Η επίθεση της Τετάρτης στη Μόσχα ήταν μέρος μιας ευρύτερης επίθεσης με drones της Ουκρανίας στη Ρωσία.

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το σύστημα αεράμυνας κατέστρεψε επίσης 18 drones πάνω από τη συνοριακή περιοχή Bryansk και αριθμό drones και πυραύλων πάνω από άλλες περιοχές

Ο Αλεξάντερ Μπογκομάζ, ο κυβερνήτης της περιοχής είπε ότι δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές μετά την επίθεση στη συνοριακή περιοχή Μπριάνσκ στα νοτιοδυτικά της Ρωσίας.

Καταστράφηκαν δύο drones στην περιοχή Τούλα

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε επίσης ότι δύο drones καταστράφηκαν πάνω από την περιοχή Τούλα, η οποία συνορεύει με την περιοχή της Μόσχας στα βόρεια.

Ο Βασίλι Γκολούμπεφ, κυβερνήτης της περιοχής του Ροστόφ στα νοτιοδυτικά της Ρωσίας, δήλωσε ότι οι δυνάμεις αεράμυνας κατέστρεψαν έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την Ουκρανία πάνω από την περιοχή, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300 που εδρεύει στην περιοχή του Ροστόφ.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις αναφορές.

Η Ουκρανία δεν έκανε κανένα άμεσο σχόλιο.

Το Κίεβο έχει εντείνει τις αεροπορικές επιθέσεις

Τους τελευταίους μήνες, το Κίεβο έχει εντείνει τις αεροπορικές του επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, δηλώνοντας ότι στόχος του είναι να καταστρέψει τις υποδομές που είναι σημαντικές για τις πολεμικές προσπάθειες της Μόσχας.

Το Κίεβο αναφέρει επίσης ότι οι επιθέσεις της είναι ως απάντηση στα συνεχιζόμενα πλήγματα της Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφος.

(Με στοιχεία από το Reuters)


Σχόλια