Ειδικοί εξηγούν γιατί τα συστήματα radar απέτυχαν να σταματήσουν την επίθεση με drone των Χούτι στο Τελ Αβίβ


Καθώς η πολιτοφυλακή Χούτι του Ιράν εκτόξευσε πύραυλο εδάφους-εδάφους προς την πόλη Εϊλάτ της Ερυθράς Θάλασσας την Κυριακή, που αναχαιτίστηκε από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ Arrow 3, οι ειδικοί διερωτώνται γιατί η επίθεση drone της Παρασκευής στο Τελ Αβίβ πέρασε απαρατήρητη για 2.600 χιλιόμετρα.

Η επίθεση της Κυριακής είναι το πρώτο άμεσο χτύπημα του Ισραήλ στην Υεμένη το Σαββατοκύριακο με στόχο το λιμάνι της Χοντέιντα, σκοτώνοντας έξι και τραυματίζοντας άλλους 87, ως αντίποινα για επίθεση με drone από την Υεμένη σε κτίριο κατοικιών στο Τελ Αβίβ που σκότωσε έναν άνδρα και τραυμάτισε πολλούς άλλους.


Η επίθεση στην κεντρική πόλη του Ισραήλ τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, πυροδότησε έρευνα για το πώς η πολιτοφυλακή της Υεμένης διείσδυσε στα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ χωρίς να ηχήσει συναγερμός για να προειδοποιήσει τους κατοίκους να πάνε σε καταφύγια.
Ο Onn Fennig, Διευθύνων Σύμβουλος της R2, ενός Ισραηλινού κατασκευαστή anti-drone που εκπαιδεύει διεθνείς πελάτες όπως οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις στον πόλεμο κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, δήλωσε: «Κανείς σε αυτόν τον τομέα δεν πιστεύει ότι εντοπίστηκε το drone εκείνη την ημέρα. Αυτά τα συστήματα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν, για πολλούς λόγους».


Το drone
που έκανε το χτύπημα στη δεύτερη πόλη του Ισραήλ ήταν σε θέση να πετάξει περισσότερα από 2.600 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, χωρίς να εντοπιστεί και από τα συστήματα αεράμυνας των συμμάχων στην  διαδρομή του στην περιοχή. Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος, δεν εντόπισαν την παραβίαση.

Ο Fennig δήλωσε: "Ισραηλινοί αξιωματικοί είπαν ότι αναγνωρίστηκε και ταξινομήθηκε εσφαλμένα, αλλά τι σημαίνει αυτό, ότι όλοι οι σύμμαχοί μας το χαρακτήρισαν εσφαλμένα;"
Αυτή η συγκεκριμένη περίσταση εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας να ανιχνεύει τέτοιες απειλές. «Νομίζω ότι ο Ισραηλινός Στρατός έχει πολλές απαντήσεις να δώσει όπως και το Υπουργείο Άμυνας στους Ισραηλινούς πολίτες».
Αυτό το είδος drone είναι «εξαιρετικά δύσκολο να εντοπισθεί», παραδέχτηκε, μιλώντας στο Iran International. «Πετούν πολύ χαμηλά, κυρίως "κάτω από το radar", ακολουθούν τις εδαφικές εξάρσεις για να κρυφτούν από radar και άλλους αισθητήρες ανίχνευσης και σε πολλές περιπτώσεις έχουν "χαμηλές υπογραφές radar" (μικρή ανακλαστική επιφάνεια), επομένως είναι δύσκολο για τα radar να τα πιάσουν», εξήγησε Συχνά κατασκευασμένα από πλαστικό ή σύνθετα υλικά άνθρακα έχουν χαμηλή υπογραφή radar.
Η λύση είναι ένα μείγμα πολλαπλών συστημάτων που συνεργάζονται, όπως radar, δέκτες ραδιοσυχνοτήτων, κάμερες και ακουστικοί αισθητήρες, όπως Ουκρανία χρησιμοποιεί τώρα εναντίον ιρανικών drones στη Ρωσία.
«Ο καθένας μπορεί να φτιάξει ένα drone στο σπίτι για λιγότερο από 1.000 δολάρια», είπε ο Fennig. «Ο πόλεμος αλλάζει και η ισορροπία μεταξύ ισχυρών και αδύναμων αλλάζει επίσης. Δεν είναι οικονομικά βιώσιμο να καταρρίψεις ένα τετρακόπτερο αξίας 1.000 δολαρίων με πύραυλο 700.000 δολαρίων. Τα drones από την Υεμένη και το Ιράν μπορεί να κοστίζουν περισσότερα, έως και 30.000 δολάρια, αλλά η ανισορροπία εξακολουθεί να υπάρχει.
Ο αναλυτής πληροφοριών, Ronen Solomon, σύμβουλος έρευνας για πάνω από μια δεκαετία για το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, είπε στο Iran International
«Για έναν ελεγκτή που κοιτάζει μια πτήση που έρχεται από τη θάλασσα ή την Αίγυπτο προς το Τελ Αβίβ με δυτική ταυτότητα, θα δίσταζε να τη διακόψει», είπε. «Ίσως αυτό συμβαίνει όταν η αεροπορία είπε ότι ήταν ανθρώπινο λάθος και δεν πίστευε ότι ήταν ένα UAV αυτοκτονίας».
Ανέφερε ότι εκείνες τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής όταν το drone χτύπησε μια πολυκατοικία στο κέντρο του Τελ Αβίβ, υπήρχαν πολλές πτήσεις μεγάλων αποστάσεων στην ίδια διαδρομή με το drone αυτοκτονίας, που πιστεύεται ότι κατευθυνόταν προς την πρεσβεία των ΗΠΑ στην ακτογραμμή του Ισραήλ.
Ωστόσο, μια άλλη πιθανότητα είναι ότι το Ισραήλ απλά δεν είδε το UAV. «Αν πετούσε κοντά σε πολιτικό αεροπλάνο, ίσως δεν το είδαν και ίσως το είδαν πολύ αργά», είπε καθώς η έρευνα συνεχίζεται.
«Όταν υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας ενάντια σε αυτόν τον ιρανικό τρομοκρατικό άξονα, το Ισραήλ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ενάντια σε ένα καθεστώς που απειλεί ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, που απειλεί ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Νετανιάχου.
«Όλοι όσοι επιδιώκουν να μας βλάψουν θα πληρώσουν πολύ βαρύ τίμημα για την επιθετικότητά τους», προειδοποίησε καθώς ο πόλεμος των λέξεων κλιμακώνεται βαθύτερα.
iranintl.com

Υ. Γ

Πέραν της πιο πάνω ανάλυσης, η άποψη μας είναι πως το εν λόγω drone είναι σχεδόν αδύνατο να κατευθυνόταν απο το έδαφος λόγω απόστασης (εκτός κι αν είχε δορυφορική επικοινωνία).

Άρα στην ουσία μιλάμε για μια αυτόνομη πτήση χωρίς εκπομπές, με αποτέλεσμα να μην ήταν δυνατός ο εντοπισμός & η παρεμβολή του drone, από δέκτες και παρεμβολείς RF αντίστοιχα.

Σχόλια