Τα συστήματα αεράμυνας HAWK στην Ουκρανία αποτελεσματικά εναντίον ιρανικών drones Shahed

Πηγές φωτογραφιών: Διοίκηση Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας

Το αμερικανικό σύστημα HAWK SAM αποδείχθηκε αποτελεσματικό έναντι των ιρανικών drones Shahed που χρησιμοποιεί ευρέως η Ρωσία.

Η διοίκηση της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας έδωσε στοιχεία για μια από τις μονάδες που κατέρριψαν έξι drones σε μία μόνο μάχη.

«Ο Oleksandr είναι χειριστής συστήματος αεράμυνας του HAWK. Έχει στο ενεργητικό του δύο δωδεκάδες drones Shahed και τέσσερις πυραύλους», ανέφερε η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Το πλήρωμα του Oleksandr εκπαιδεύτηκε στην Ισπανία στα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας HAWK.

«Όταν εκπαιδευτήκαμε στο εξωτερικό, δουλέψαμε σε προσομοιωτές και οι εκπαιδευτές μας εξήγησαν ότι λόγω ορισμένων τεχνικών χαρακτηριστικών, το σύστημα δεν είναι πραγματικά σχεδιασμένο για drones», μοιράζεται ο στρατιώτης.

Drone Shahed και πύραυλοι που καταρρίφθηκαν από το σύστημα HAWK του ουκρανικού στρατού. Πηγές φωτογραφιών: Διοίκηση Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας

Ωστόσο, κατά την πρώτη αντιαεροπορική μάχη, το πλήρωμα του Oleksandr κατάφερε να καταστρέψει έξι drones Shahed.

Ο Oleksandr παραδέχεται ότι το πιο ενοχλητικό πράγμα είναι τα drones Shahed. Δεν είναι η δυσκολία του στόχου – είναι η αναμονή για τη μάχη που τον κουράζει. Εξάλλου, αυτά τα drones πετούν μάλλον αργά. Είναι πολύ πιο εύκολο να «δουλέψεις» με βλήματα, ακόμα κι όταν σε στοχεύουν.

«Ήταν λίγο άβολο όταν τρεις πύραυλοι Kh-59, που άλλαζαν συνεχώς υψόμετρο, πέταξαν απευθείας πάνω μας. Ωστόσο, καταφέραμε να εγκλωβίσουμε όλους τους στόχους και να τους καταρρίψουμε μεμονωμένα. Το κύριο μυστικό δεν είναι καν στα όπλα που χρησιμοποιούμε, αλλά στη συγχρονισμένη και καλά συντονισμένη εργασία της μονάδας», είπε ο στρατιώτης.

Οι πρώτες εκδόσεις του συστήματος HAWK έπληξαν εναέριους στόχους σε απόσταση 25 km και σε ύψος 14 km.

Μετά την αναβάθμιση, η μέγιστη εμβέλεια αναχαίτισης στόχου αυξήθηκε στα 40 km με μέγιστο υψόμετρο 18 km.

Η Ισπανία παραχώρησε αυτά τα συστήματα στην Ουκρανία και εκπαιδεύσε επίσης ουκρανικά πληρώματα.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η ισπανική κυβέρνηση συμφώνησε να μεταφέρει έξι εκτοξευτές M-192 για συστήματα αεράμυνας MIM-23 Hawk στην Ουκρανία

mil.in.ua

Σχόλια