Αποχώρηση του Ιταλικού ερευνητικού πλοίου από την Κάσο χωρίς να ολοκληρώσει το έργο του και εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν για "τουρκικές μειονότητες" στη Θράκη


Αναφέρει σε άρθρο του το έγκυρο onalert.gr:

"Αποκλιμακώνεται το σκηνικό έντασης που επιχείρησε να στήσει η Τουρκία στο Καρπάθιο πέλαγος, με αφορμή τον πλου του ιταλικού ερευνητικού σκάφους «IEVOLI RELUME», στο πλαίσιο των ενεργειών για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου.

Το ιταλικό σκάφος αποχώρησε από την περιοχή με κατεύθυνση την Κρήτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως το «IEVOLI RELUME» δεν έφτασε ποτέ στο σημείο που είχε προκαθοριστεί για τις έρευνες ενόψει πόντισης καλωδίου. Αντιθέτως παρέμεινε στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων, στα 6,5 ναυτικά μίλα νότια της Καρπάθου.

Σημειώνεται επίσης ότι το ερευνητικό πλοίο δεν εξάντλησε το χρονικό περιθώριο που προέβλεπε η ελληνική NAVTEX..."

Στο ίδιο μήκος κύματος & το ενημερωμένο hellasjournal.com :

"Λήξη συναγερμού το πρωί την Πέμπτης στην περιοχή της Κάσου καθώς αναχώρησε για το Ηράκλειο το ιταλικό πλοίο που εκτελούσε ερευνητικές εργασίες στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πλοίο αναχώρησε αφού εκτέλεσε μέρος των προγραμματισμένων ερευνών ακόμη και εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων, αλλά δεν εξάντλησε το εύρος της navtex που είχε εκδοθεί από τον σταθμό Ηρακλείου..."

Τι δήλωσε ο κυβέρνηση...

Ολοκληρώθηκαν το βράδυ οι διαδικασίες έρευνας του ιταλικού πλοίου, εξήγησε ο Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open « από την ενημέρωση που είχαμε πριν από λίγο από το υπουργείο Εξωτερικών το ερευνητικό πλοίο το ιταλικό, ολοκλήρωσε τις διαδικασίες έρευνας.

Την ίδια στιγμή βλέπουμε νέες αθλιότητες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που συνέχισε την προκλητική ρητορική για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Μιλώντας την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος AKP (Κόμμα Δημοκρατίας και Ανάπτυξης), ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, εκτός των άλλων επανέφερε  θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη.

«Ο αγώνας που διεξήγαγε ο αείμνηστος Δρ Σαδίκ Αχμέτ έχει μεγάλη συμβολή στα επιτεύγματα της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη σήμερα...ανέφερε ο Ερντογάν μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΡ.

Επίσης, επωφελούμαστε από τον αναπτυσσόμενο διάλογο με την Ελλάδα όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων και των νόμων της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη. Στις συναντήσεις μας με τις ελληνικές αρχές, τα προβλήματα των συμπατριωτών μας στη Δυτική Θράκη βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας μας..."

Η αποχώρηση του Ιταλικού σκάφους από την περιοχή, χωρίς να ολοκληρώσει το έργο του και χωρίς να εξαντλήσει την ελληνική NAVTEX (έφυγε 20 ώρες νωρίτερα), καταδεικνύει την ευαίσθητη ισορροπία στην περιοχή και την συνεχή προσπάθεια της Τουρκίας να ασκήσει πιέσεις σε ζητήματα κυριαρχίας και ενεργειακών πόρων.
Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η αμφισβήτηση των ελληνικών χωρικών υδάτων και οι αναφορές του Ερντογάν σε "τουρκικές μειονότητες" στη Δυτική Θράκη, αποτελούν στοιχεία μιας στρατηγικής πίεσης που αποσκοπεί στην επαναδιαπραγμάτευση συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Η Διακήρυξη των Αθηνών  περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας υπογραμμίζει τη δέσμευση των δύο χωρών για ειρηνική συνεργασία και στην αποφυγή συγκρουσιακών καταστάσεων και δυνητικής κλιμάκωσης...Προφανώς η διακήρυξη αυτή έχει γίνει κουρελόχαρτο...
Η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση δεν είναι ένα νέο φαινόμενο, αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν την ανάγκη για νέα  στρατηγική προσέγγιση και αποφασιστική διαχείριση των προκλήσεων.


Σχόλια