Η Ρωσία ανακοινώνει την ανάπτυξη άμυνας κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών βασισμένη σε αερόστατα


Την είδηση ​​δημοσίευσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Στη Ρωσία, έχουν αναπτύξει ένα σύστημα" Barrier" για την προστασία στόχων από drones, από ένα  δίκτυο, το οποίο συνδέεται με αερόστατα, δήλωσε η Polina Albek, γενική διευθύντρια της εταιρείας που ανέπτυξε αυτό το προϊόν, First Airship JSC.

«Η κύρια δραστηριότητά μας είναι η δημιουργία δικτύου αερόστατων, με βάση την εμπειρία μας, για την απόκτηση συστήματος προστασίας από drones. Το μέγιστο φορτίο στο αερόστατο φτάνει τα 30 κιλά ενώ το μέγιστο ύψος λειτουργίας είναι τα 300 μέτρα», είπε, παρουσιάζοντας το σύστημα στο συνέδριο «UAV Detection and Countermeasures Technologies».

Εάν εχθρικά drones πλησιάσουν μια περιοχή, το σύστημα θα ανυψώσει αερόστατα, με προσαρτημένα δίχτυα στον αέρα. Τα δίχτυα-εμπόδια θα «πιάνουν» τα drones.

Εκπρόσωποι της εταιρείας ανέφεραν ότι το αμυντικό τους σύστημα έχει ήδη δοκιμαστεί στο πεδίο και πως η εταιρεία έχει δεχτεί τις πρώτες παραγγελίες.

Τα συστήματα "φραγμού" που βασίζονται σε αερόστατα, έχουν χρησιμοποιηθεί ενεργά για την προστασία από αερομεταφερόμενες απειλές από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκείνη την εποχή, προορίζονταν κυρίως για την αναχαίτιση βομβαρδιστικών και των πρώτων πυραύλωνστον κόσμο των κρουζ V-1 & αποδείχθηκαν αποτελεσματικά.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου των γερμανικών βομβαρδισμών, το Ηνωμένο Βασίλειο αναχαίτισε πάνω από διακόσιους πυραύλους με αερόστατα.

Θεωρητικά, ένα τέτοιο σύστημα θα ήταν εξίσου αποτελεσματικό έναντι των επιθετικών drones μεγάλης εμβέλειας, που λειτουργούν σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα και πετούν με πολύ χαμηλότερες ταχύτητες. Η πρόσκρουση στο πλέγμα θα σταματήσει και θα αποσταθεροποιήσει το αεροσκάφος, εξουδετερώνοντάς το.

Αν και η τιμή ενός τέτοιου συστήματος δεν έχει ανακοινωθεί, το κόστος του πρέπει προφανώς να είναι μικρότερο από την πιθανή εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων αεράμυνας γύρω από μια στρατηγική εγκατάσταση.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ήδη μπαλόνια για επιτήρηση και αναγνώριση. Χρησιμοποιήθηκαν στη ζώνη μάχης και από μονάδες FSS στα σύνορα της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο στρατός χρησιμοποιεί αερόστατα AKV-05, τα οποία φέρουν οπτικούς, θερμικούς και ηλεκτρονικούς αισθητήρες επιτήρησης και μπορούν να πραγματοποιήσουν αναγνώριση σε απόσταση έως και 10 χιλιομέτρων.

Σχόλια