Ο Γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε ότι 6 drones την ημέρα αναχαιτίζονται κοντά σε Ολυμπιακούς χώρους


Ο Γάλλος πρωθυπουργός Gabriel Attal εξήγησε ότι τα drones χρησιμοποιούνται συχνά από «τουρίστες που θέλουν να βγάλουν φωτογραφίες», αλλά καθώς η πτήση τους απαγορεύεται, το γαλλικό προσωπικό αεράμυνας θα τα «αναχαιτίζει άμεσα» και οι χειριστές τους θα συλλαμβάνονται.


Στην εικόνα βλέπετε, προσωπικό της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας στο εθνικό κέντρο επιχειρήσεων, κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης της επιχείρησης παρακολούθησης drone στη στρατιωτική αεροπορική βάση Villacoublay κοντά στο Παρίσι. 23 Ιουλίου 2024. (SARAH MEYSSONNIER / REUTERS) 

Οι γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας που φρουρούν χώρους που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, αναχαιτίζουν κατά μέσο όρο έξι drones την ημέρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Gabriel Attal την Τρίτη 23 Ιουλίου.

Τα drones αυτά μερικές φορές τα χειρίζονται "ιδιώτες, ίσως τουρίστες που θέλουν να βγάλουν φωτογραφίες", είπε ο Attal. "Γι' αυτό είναι σημαντικό να υπενθυμίζουμε στους ανθρώπους τους κανόνες. Υπάρχει απαγόρευση να πετούν drones", πρόσθεσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην αεροπορική βάση Velizy-Villacoublay έξω από το Παρίσι.

«Τα συστήματα μας είναι σε θέση να μας επιτρέψουν να αναχαιτίσουμε πολύ γρήγορα (drones) και να συλλάβουμε τους χειριστές τους», είπε ο Attal. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε τίποτα & κανέναν να μας ξεφύγει». Αναφέρθηκαν αρκετά περιστατικά γύρω από το Ολυμπιακό χωριό την Κυριακή. Σύμφωνα με αναφορές, από ένα μέλος της ομάδας του Attal, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της αντιπροσωπείας της Βραζιλίας συνελήφθη ενώ χειριζόταν ένα drone.

«Οποιοδήποτε μη εξουσιοδοτημένο drone θα μπλοκαριστεί», δήλωσε ο Γάλλος Πτέραρχος Stephane Groen, υπεύθυνος για την αεράμυνα, την στιγμή που ο Attal επισκέφτηκε ένα δωμάτιο ελέγχου όπου ένα drone είχε εντοπιστεί πάνω από το στάδιο Stade de France.

Η δουλειά αυτή είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς πρέπει να αποφύγουν την πτώση των  drones ενώ διεξάγεται ένα αθλητικό γεγονός. Ωστόσο, «αν υπάρχει αμφιβολία, πάντα θα μπλοκάρουμε» ένα drone, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκόρνου.

Εκτός από τις αντιαεροπορικές άμυνες, υπάρχουν και άλλες μορφές αντιμέτρων γύρω από τους Ολυμπιακούς χώρους. Ο εναέριος χώρος σε ακτίνα 150 χιλιομέτρων γύρω από το Παρίσι θα κλείσει εντελώς την Παρασκευή το απόγευμα κατά την τελετή έναρξης. Περίπου 18.000 Γάλλοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, 11.000 από τους οποίους θα είναι στην περιοχή του Παρισιού.

lemonde.fr


Σχόλια