EUROSATORY: Ο Γαλλικός Στρατός παρουσίαδε το νέο σε χρήση Anti-Drone σύστημα "VAB ARLAD"

(Picture source:Army recognition)

Κατά τη διάρκεια της εμπορικής έκθεσης Eurosatory, ο Γαλλικός Στρατός παρουσίαδε το "VAB ARLAD", ένα τεθωρακισμένο όχημα εξοπλισμένο με δυνατότητες ανίχνευσης και εξουδετέρωσης drone. 

Η ανάπτυξη του VAB ARLAD ξεκίνησε από το Τεχνικό Σώμα του Στρατού το 2020. Ο στόχος ήταν να αντιμετωπιστεί μια έκτακτη επιχειρησιακή απαίτηση, όπως εξήγησε ο Joël Barre, πρώην Γενικός Δντης Εξοπλισμών [DGA], ο οποίος σημείωσε ότι η πρόκληση ήταν να εξοπλιστεί το θωρακισμένο όχημα [VAB] με radar ανίχνευσης drone και συστήματα αντιμετώπισης drones, συμπεριλαμβανομένου ενός πολυβόλου 12,7 mm, το οποίο προοριζόταν επίσης να έχει δυνατότητες εκτόξευσης χειροβομβίδων.

Το πολυβόλο των 12,7 χλστ. αποδείχτηκε ανεπαρκές, οπότε  σκέφτηκαν να το ενισχύσουν με εκτοξευτήρα χειροβομβίδων των 40 χλστ. Αυτό επρόκειτο να συνδυαστεί με ένα radar —όμοιο με αυτό του συστήματος MILAD [Joint Anti-Drone Warfare Means]— ικανό να ανιχνεύσει ένα μίνι drone από 2.500 μέτρα μακριά.

Αν και μερικές μονάδες αναπτύχθηκαν στο Σαχέλ το 2021, το VAB ARLAD εξακολουθεί να μην λειτουργεί σε μεγάλη κλίμακα εντός του Στρατού.

Η ανάπτυξη του VAB ARLAD υποστηρίχθηκε από την Arquus και την CS Group, στους οποίους είχε ανατεθεί το πρόγραμμα MILD.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα παραδωθούν μόνο 12 συστήματα VAB ARLAD. 

armyrecognition.com


Σχόλια