Κοινωνικός Τουρισμός:Πότε και πού θα δημοσιευθούν τα αποτελέσματα


Θέμα ημερών είναι η έκδοση των πρώτων αποτελεσμάτων σχετικά με το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού που υλοποιεί η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Τα προσωρινά αποτελέσματα αναμένονται εντός της εβδομάδας και το πρόγραμμα ξεκινάει την 1η Ιουλίου.

Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ανέρχονται σε 535.684 για 899.892 επιταγές κοινωνικού τουρισμού, ενώ φέτος θα δοθούν συνολικά 300.000 voucher διακοπών. Δηλαδή ένας στους τρεις που υπέβαλαν αίτηση, θα πάρουν την επιταγή.
Πρόκειται για έναν μοναδικό αριθμό για κάθε δικαιούχο ξεχωριστά, που μπορεί να πραγματοποιήσει ως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγει από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ, κατόπιν συνεννόησής του με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή
Μάλιστα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και Σάμο μπορούν να πραγματοποιηθούν ως 10 διανυκτερεύσεις δωρεάν (μηδενική ιδιωτική συμμετοχή), ενώ στους δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Βόρειας Εύβοιας και του Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν ως 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν, στο οποίο φέτος προστίθεται η Θεσσαλία (εκτός των Σποράδων).
Οι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον Αύγουστο, με αντίστοιχη επιδότηση κατά 20% και για τις περιόδους των Χριστουγέννων (από 15/12/2024 έως 14/01/2025) και του Πάσχα (από 11/04/2025 έως 27/04/2025). Η αυξημένη επιδότηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Β. Εύβοιας, του Έβρου και της Θεσσαλίας (εκτός των Σποράδων).
Πότε και που θα δημοσιευτούν τα αποτελέσματα
Οι δικαιούχοι θα λάβουν στα χέρια τους τα vouchers διακοπών μετά από μια ολιγοήμερη διαδικασία. Πρώτα θα δημοσιευτούν τα προσωρινά αποτελέσματα και μία ημέρα μετά θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις ενστάσεις. Στη συνέχεια θα ανακοινωθούν τα οριστικά αποτελέσματα λίγο προτού να ξεκινήσουν να ισχύουν οι επιταγές διακοπών και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να τα δουν στη σχετική ιστοσελίδα της ΔΥΠΑ.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να δουν εάν είναι δικαιούχοι, ανάλογα με τους τέσσερις τελευταίους αριθμούς του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ τους. Πιο αναλυτικά, όταν δημοσιευτούν οι πίνακες, οι ενδιαφερόμενοι μπαίνουν εδώ και οδηγούνται στη σχετική σελίδα αυτόματα. Στη συνέχεια, θα πρέπει να πάνε στο τέλος της σελίδας και να ανοίξουν ένα από τα παρακάτω αρχεία:
Προσωρινό Μητρώο Δικαιούχων – Ωφελουμένων
Προσωρινός Πίνακας Αποκλειομένων Δικαιούχων
Προσωρινός Πίνακας Αποκλειομένων Ωφελούμενων Μελών
Προσωρινός Πίνακας μη Επιλεγομένων Δικαιούχων λόγω Μοριοδότησης
Στο προσωρινό Μητρώο θα αναγράφονται:
Οι Κωδικοί Αριθμοί Αιτήσεων των δικαιούχων, τα τέσσερα τελευταία ψηφία του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου τους (ΑΦΜ) και τα τέσσερα τελευταία ψηφία του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισής τους (ΑΜΚΑ).
Tα μόρια των δικαιούχων για καθένα από τα κριτήρια επιλογής, τυχόν προσαύξηση (για τις περιπτώσεις ΑμεΑ), η συνολική μοριοδότηση και η σειρά κατάταξής τους.
Tα αρχικά και τα δύο τελικά γράμματα του ονοματεπώνυμου των ωφελούμενων μελών ανά δικαιούχο και τα τέσσερα τελευταία ψηφία του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισής τους (ΑΜΚΑ).
H ένδειξη για την έκδοση ή μη Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού για κάθε επιλεγόμενο δικαιούχο και για κάθε ωφελούμενο αυτού που πληροί τις προϋποθέσεις
Δικαιούχοι για τους οποίους δεν υπάρχει ένδειξη Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού δεν έχουν επιλεγεί για την επιδότηση διαμονής τους σε τουριστικά καταλύματα.
Αφού αναρτηθούν οι προσωρινοί πίνακες, ακολουθεί η διαδικασία των ενστάσεων. Οι δικαιούχοι που υπέβαλαν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής έχουν δικαίωμα να υποβάλουν μία και μόνο ένσταση κατά των αποτελεσμάτων. Συνήθως οι δικαιούχοι έχουν στη διάθεσή τους δύο ή τρεις ημέρες για ενστάσεις. Η ένσταση υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr.
Οι δικαιούχοι που καταθέτουν ηλεκτρονική ένσταση οφείλουν να:
αναφέρουν σαφώς τον λόγο της ένστασης και σε συνάφεια με τον λόγο απόρριψης (π.χ. εσφαλμένη μοριοδότηση, πλήρωση των προϋποθέσεων συμμετοχής κ.ο.κ) και
να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς τους, επισυνάπτοντας στην ένστασή τους με ηλεκτρονική σάρωση δικαιολογητικά αποδεικτικά αυτών. Ο τρόπος που αποδεικνύεται η πλήρωση των προϋποθέσεων συμμετοχής και των κριτηρίων μοριοδότησης περιγράφεται αναλυτικά στη Δημόσια Πρόσκληση (Παράρτημα 2ου Μέρους), το οποίο πρέπει να συμβουλεύονται οι δικαιούχοι για τη σωστή κατά περίπτωση επισύναψη των δικαιολογητικών.
Σημειώνεται πως ενστάσεις που δεν υποβάλλονται ηλεκτρονικά 
δεν εξετάζονται.


Σχόλια