Οι χώρες της Βαλτικής σχεδιάζουν να καλύψουν τα ανατολικά σύνορα με "τείχος" προστασίας drones


Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής τους στη Λετονία
, ο υπουργός Εσωτερικών της Εσθονίας 
Λάανεμετς και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου Αστυνομίας και Συνοριοφυλακής  Κομουσάαρ ενημέρωσαν τους υπουργούς Εσωτερικών των γειτονικών χωρών, σχετικά με ένα σχέδιο δημιουργίας ικανότητας εντοπισμού και κατάρριψης drones στα σύνορα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία και πάνω από μεγάλες πόλεις.
Ο 
Λάανεμετς ανέφερε σε δελτίο τύπου ότι το σχέδιο που παρουσιάστηκε στους υπουργούς, ζητά την κάλυψη των ανατολικών συνόρων με τεχνολογία ικανή να ανιχνεύει και να καταρρίπτει drones. Θα ήταν επίσης απαραίτητο να εισαχθεί αυτή η δυνατότητα μέσα και γύρω από τις μεγάλες πόλεις.

"Ως εγχείρημα τέτοιας κλίμακας, είναι μοναδικό. Η επιτήρηση και η ικανότητα anti-drone είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την αποτροπή όσο και για την αντιμετώπιση των δραστηριοτήτων επιρροής του ανατολικού γείτονά μας", είπε ο υπουργός.
Ο υπουργός δήλωσε δυστυχώς, πρέπει να είμαστε ολοένα και πιο προετοιμασμένοι, για καταστάσεις όπου η Ρωσία θα προσπαθήσει να διαταράξει τη ζωή μας χρησιμοποιώντας drones.
"Όπως βλέπουμε στην περίπτωση της Ουκρανίας, υπάρχει μια συνεχής κούρσα μεταξύ των αντιπάλων για την ανάπτυξη τεχνολογίας, και νέοι τρόποι χρήσης drones παρουσιάζονται συνεχώς στον πόλεμο. 

Αυτός που είναι ακόμη και ένα βήμα μπροστά από τον αντίπαλο θα πετύχει, αλλά αυτό το πλεονέκτημα μπορεί να μετρηθεί σε ημέρες, καθώς θα βρεθεί ένα αντίμετρο σε κάθε μέτρο πολύ γρήγορα και ο κύκλος θα επαναληφθεί», είπε, προσθέτοντας ότι ακόμη και τα μικρότερα drones έχουν ήδη αποδειχθεί ως όπλα αναγνώρισης και επίθεσης.

Ο Κομουσάαρ είπε ότι από τη σκοπιά της αστυνομίας, είναι σημαντικό να καλύπτονται όλα τα ανατολικά σύνορα και οι μεγάλες πόλεις μας με σταθερές δυνατότητες επιτήρησης και ελέγχου drone.
«Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του λαού μας, είναι απαραίτητο το κράτος της Εσθονίας να είναι σε θέση, ανά πάσα στιγμή, να ανιχνεύει drones που πετούν από πάνω μας και επίσης να τα καταρρίπτει εάν είναι απαραίτητο», σημείωσε.
«Τα drones χρησιμοποιούνται καθημερινά σήμερα από λαθρέμπορους και γνωρίζουμε από ξένες εμπειρίες, ότι τα drones έχουν χρησιμοποιηθεί σε πυκνοκατοικημένες περιοχές για τη διάπραξη εγκλημάτων, την προετοιμασία τους και επίσης για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τους κατοίκους και τις κρίσιμες υποδομές», εξήγησε ο αξιωματούχος.
"Το συμβούλιο της αστυνομίας και της συνοριακής φρουράς της Εσθονίας, μαζί με συνεργαζόμενες υπηρεσίες, έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο για την εγκατάσταση εξοπλισμού ανίχνευσης και ελέγχου drone κατά μήκος των ανατολικών συνόρων και σε μεγαλύτερες πόλεις...», είπε ο αναπληρωτής αρχηγός της εθνικής αστυνομίας.
Ο Εσθονός υπουργός Εσωτερικών βρίσκεται στη Ρίγα για συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών των χωρών της Βαλτικής, Πολωνίας, Φινλανδίας, Νορβηγίας και Ουκρανίας, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο της τρέχουσας κατάστασης ασφάλειας στην Ευρώπη. Αυτή τη φορά το επίκεντρο είναι η κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας των συνόρων και της πολιτικής προστασίας.
"Η Ρωσία και η Λευκορωσία θα συνεχίσουν να κάνουν τα πάντα για να διαταράξουν την εσωτερική ασφάλεια των γειτόνων τους και είναι καθήκον μας να σταθούμε μαζί ενάντια σε αυτό. Με έγκαιρο και αναλογικό τρόπο", δήλωσε ο Λάανεμετς.
"Τονίζουμε ότι για την καταπολέμηση της εργαλειοποιημένης μετανάστευσης, απαιτείται ξεχωριστή νομική λύση στο πλαίσιο του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα εξωτερικά σύνορα προστατεύουν ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει να χρηματοδοτηθεί επιπρόσθετα με πόρους της ΕΕ", πρόσθεσε.
Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι οι χώρες θα βοηθήσουν αμέσως η μία την άλλη σε περίπτωση επίθεσης μετανάστευσης ή άλλων υβριδικών επιθέσεων, τόσο με τεχνολογία όσο και με αξιωματούχους.
Επιπλέον, οι υπουργοί επιβεβαίωσαν τη συνεχή υποστήριξή τους προς την Ουκρανία και αναγνώρισαν ότι οι ικανότητες πολιτικής προστασίας πρέπει επίσης να βελτιωθούν, συμπεριλαμβανομένων των καταφυγίων, της επιχειρησιακής συνέχειας και της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της πολιτικής προστασίας.


baltictimes.com

Σχόλια