Σημασία της κυβερνοασφάλειας και λύσεις για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Οι μικρές επιχειρήσεις συχνά χρειάζεται να λειτουργούν με χαμηλά έξοδα για να διατηρήσουν τα περιθώρια κέρδους τους και το κεφάλαιο που χρειάζονται για να επεκταθούν και να προσαρμοστούν. Μερικές φορές, ωστόσο, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θυσιάζονται ισχυρά συστήματα ασφαλείας για δωρεάν προσφορές που μπορεί να μην καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα εργαλεία κυβερνοασφάλειας που χρησιμοποιούν οι μικρότερες επιχειρήσεις είναι τα ίδια που έχουν σχεδιαστεί για μεμονωμένους χρήστες.
Υπάρχει καλύτερος τρόπος. Ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιχείρησής σας, μπορείτε να αποκτήσετε τα εργαλεία που χρειάζονται για να προστατεύσετε τα ψηφιακά σας στοιχεία. Αυτό που ακολουθεί είναι ο οδηγός βέλτιστων πρακτικών για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο των μικρών επιχειρήσεων. Διαβάστε παρακάτω ορισμένα από τα συγκεκριμένα εργαλεία κυβερνοασφάλειας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ενισχύσετε την άμυνά σας έναντι των χάκερ και των παραβιάσεων.
Ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τεχνολογία
Υπάρχουν πολλοί τύποι λύσεων κυβερνοασφάλειας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η απόκτηση του κατάλληλου υλικού ή λογισμικού ασφαλείας μπορεί να δώσει στην επιχείρησή τη δυνατότητα να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητές της χωρίς να θυσιάζει την ασφάλεια. Το κλειδί είναι να επιλέξετε την τεχνολογία που θα σας κρατήσει ένα βήμα μπροστά από τους επιτιθέμενους και τον ποικίλο συνδυασμό απειλών στο τοπίο.
Τα καλά νέα είναι ότι αυτό δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζετε, ειδικά επειδή αυτά τα εργαλεία έχουν δημιουργηθεί για να αντιμετωπίσουν ένα ευρύ φάσμα κινδύνων στον κυβερνοχώρο. Είτε θέλετε να προστατεύσετε τους υπαλλήλους που χρησιμοποιούν e-mail, τις εφαρμογές, τους ιστότοπους ή τα τελικά σημεία της επιχείρησής σας, υπάρχουν πολλές επιλογές για να επιλέξετε.
Βασικά εργαλεία κυβερνοασφάλειας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Τα εργαλεία κυβερνοασφάλειας διαφέρουν ανάλογα με το σχεδιασμό του δικτύου σας. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πώς έχει ρυθμιστεί η ψηφιακή υποδομή σας, έχετε πολλές επιλογές για την προστασία της. Το πρώτο βήμα είναι να προσδιορίσετε τα πιο πολύτιμα ψηφιακά στοιχεία, καθώς και πού μπορεί να είναι το πιο ευάλωτο το δίκτυό σας.
Για πολλές σύγχρονες επιχειρήσεις, τα πιο κραυγαλέα τρωτά σημεία βρίσκονται στα τελικά σημεία που συνδέονται στο δίκτυό τους σε αντίθεση με τα εσωτερικά στοιχεία του δικτύου. Αφιερώνοντας λίγο χρόνο αναλύοντας ποιος και τι συνδέεται στο δίκτυό σας και πώς τα δεδομένα ρέουν μέσω αυτού, διευκολύνει τη μεγιστοποίηση της προστασίας σας. Ακολουθούν ορισμένα εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προστατεύσετε την επιχείρησή σας από ransomware , phishing , χάκερ και άλλους τύπους απειλών.
Ανίχνευση και απόκριση τελικού σημείου (EDR)
Οι λύσεις εντοπισμού και απόκρισης τελικού σημείου (EDR) διευκολύνουν τον εντοπισμό συσκευών που συνδέονται στο δίκτυό σας και ανταποκρίνονται σε απειλές που αναγνωρίζει το σύστημα.
Για παράδειγμα, εάν κάποιος συνδεθεί στο δίκτυό σας και έχει κακόβουλες προθέσεις, το σύστημα εντοπισμού και απόκρισης τελικού σημείου μπορεί να παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη συσκευή που συνδέθηκε, καθώς και δεδομένα σχετικά με τη δραστηριότητά της ενώ ήταν συνδεδεμένη στο δίκτυό σας. Εκτός από την αποτροπή της σύνδεσης ανεπιθύμητων χρηστών και συσκευών στο δίκτυό σας, το EDR είναι επίσης ένα ισχυρό εργαλείο για τη συλλογή εγκληματολογικών πληροφοριών μετά από παραβίαση δεδομένων . Μπορεί να αναλύσει τα αρχεία καταγραφής που δημιουργήθηκαν από το σύστημα για να δείτε ποιος συνδέθηκε και να προσδιορίσετε εάν ήταν υπεύθυνοι ή όχι για την παραβίαση.
Λογισμικό προστασίας από τους ιούς
Αν και το λογισμικό προστασίας από ιούς ήταν παραδοσιακά πολύ καλό στην καταπολέμηση των ιών υπολογιστών, οι σύγχρονες λύσεις προστασίας από ιούς κάνουν επίσης εξαιρετική δουλειά στην άμυνα έναντι άλλων ειδών απειλών. Ένα ισχυρό πρόγραμμα προστασίας από ιούς μπορεί να συλλάβει μια ποικιλία επιθέσεων κακόβουλου λογισμικού ελέγχοντας τον υπολογιστή σας για ενδείξεις γνωστών απειλών.
Το λογισμικό προστασίας από ιούς χρησιμοποιεί υπάρχοντα προφίλ επιθέσεων που έχουν επηρεάσει τους χρήστες. Ελέγχει το σύστημά σας για να δει εάν αυτού του είδους τα κακόβουλα προγράμματα υπάρχουν στον υπολογιστή σας, σας ενημερώνει για ανεπιθύμητα στοιχεία και τα εξαλείφει. Κατά συνέπεια, με το κατάλληλο λογισμικό προστασίας από ιούς, μπορεί να είστε σε θέση να αμυνθείτε από πολλές από τις πιο επικίνδυνες απειλές στο τοπίο του κυβερνοχώρου.
Τείχη προστασίας επόμενης γενιάς (NGFW)
Τα τείχη προστασίας επόμενης γενιάς (NGFW) παρέχουν ευρεία προστασία έναντι μιας σειράς απειλών, ενώ παράλληλα διευκολύνουν τους εξωτερικούς χρήστες να απολαμβάνουν ασφαλείς συνδέσεις στο δίκτυό σας. Λειτουργούν επιθεωρώντας πακέτα δεδομένων καθώς αποστέλλονται προς και από το δίκτυό σας. Εάν εντοπιστεί μια γνωστή απειλή, το NGFW σας μπορεί να απορρίψει αυτόματα το προβληματικό πακέτο δεδομένων.
Επίσης, το σωστό είδος τείχους προστασίας επόμενης γενιάς χρησιμοποιεί μηχανική εκμάθηση που μπορεί να εντοπίσει κακόβουλη συμπεριφορά. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και οι επιθέσεις "zero-day" μπορούν να σταματήσουν επειδή η φύση του κακόβουλου κώδικα μπορεί να εντοπιστεί χωρίς να χρειάζεται το σύστημα να έχει ενημερωθεί εκ των προτέρων για την ύπαρξή του.
Ένα NGFW μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη ρύθμιση ενός εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN) .
Προστασία συστήματος DNS.
Η προστασία Domain Name System (DNS) σάς προσφέρει ένα επιπλέον επίπεδο άμυνας εμποδίζοντας τους υπαλλήλους να έχουν πρόσβαση σε επικίνδυνους ιστότοπους. Αυτά τα συστήματα μπορούν επίσης να φιλτράρουν περιεχόμενο που δεν θέλετε να διεισδύσει στο δίκτυό σας—καθώς και περιεχόμενο στο οποίο θα προτιμούσατε να μην έχουν πρόσβαση οι χρήστες σας.
Για παράδειγμα, εάν ένας υπάλληλος έχει συνήθως πρόσβαση σε έναν ιστότοπο με γνωστές απειλές στον ιδιωτικό του χρόνο, μπορεί να προσπαθήσει να συνδεθεί στον ίδιο ιστότοπο ενώ βρίσκεται στη δουλειά. Η υπηρεσία προστασίας DNS μπορεί να τους εμποδίσει να συνδεθούν σε αυτήν ενώ βρίσκονται στο δίκτυό σας.
Ασφάλεια πύλης e-mail
Με την ασφάλεια της πύλης e-mail , μπορείτε να αποτρέψετε τη διείσδυση ανεπιθύμητων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους λογαριασμούς των χρηστών σας. Αυτό περιλαμβάνει τόσο ενοχλητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως ανεπιθύμητα μηνύματα, όσο και πιο άμεσες απειλές, όπως μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιέχουν κακόβουλο λογισμικό.
Αυτό διατηρεί τις απειλές εκτός του δικτύου σας, ενώ παράλληλα διασφαλίζει ότι ο χώρος αποθήκευσης e-mail δεν αναλώνεται σε ανεπιθύμητα μηνύματα.
Ανίχνευση και πρόληψη εισβολών (IDS/IPS)
Τα συστήματα ανίχνευσης εισβολών και απόκρισης λειτουργούν εξετάζοντας το περιεχόμενο των πακέτων δεδομένων, καθώς προσπαθούν να εισέλθουν στο δίκτυό σας. Αυτό το κάνει διαφορετικό από ένα παραδοσιακό τείχος προστασίας.
Με ένα σύστημα ανίχνευσης και πρόληψης εισβολής , μπορείτε να αποκλείσετε πολλούς διαφορετικούς τύπους απειλών, ειδικά εάν το σύστημά σας χρησιμοποιεί μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα πληροφοριών απειλών για τον εντοπισμό κακόβουλου κώδικα.
Καταγραφή και παρακολούθηση συμβάντων
Η καταγραφή των συμβάντων που επηρεάζουν το δίκτυό σας και η παρακολούθηση της δραστηριότητας, μπορεί να διευκολύνει τον τερματισμό των απειλών και τον τρόπο με τον οποίο διείσδυσαν στο σύστημά σας σε περίπτωση παραβίασης. Τα αρχεία καταγραφής παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων περιγραφών δραστηριότητας με χρονική σήμανση, γεγονός που καθιστά πολύ ευκολότερο τον συσχετισμό επιθέσεων με τις συσκευές ή τους χρήστες που μπορεί να ήταν η αιτία.
Προστασία τελικού σημείου
Η προστασία endpoint εστιάζει στη διασφάλιση ότι οι φορητοί υπολογιστές, οι επιτραπέζιοι υπολογιστές και οι κινητές συσκευές που συνδέονται στο δίκτυό σας είναι ασφαλείς. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν έχετε απομακρυσμένους εργαζόμενους που συνδέονται στο δίκτυό σας. Επειδή δεν έχετε ιδέα σε ποια είδη απειλών μπορεί να εκτεθούν οι συσκευές τους όταν δεν είναι συνδεδεμένες στο σύστημά σας, είναι δύσκολο να αμυνθείτε από τις απειλές που μπορεί να αποτελούν.
Με την προστασία τελικού σημείου, μπορείτε να ενισχύσετε τις άμυνες κάθε συσκευής που συνδέονται οι χρήστες στο δίκτυό σας, επεκτείνοντας αποτελεσματικά τα όρια της εσωτερικής σας άμυνας.
Υπηρεσίες ελέγχου ταυτότητας/VPN
Με μια υπηρεσία ελέγχου ταυτότητας, μπορείτε να εμποδίσετε ανεπιθύμητους χρήστες και χάκερ να εισέλθουν στο δίκτυό σας. Αυτό γίνεται περιγράφοντας ένα σύστημα προνομιακής διαχείρισης πρόσβασης (PAM), που αναγκάζει τους χρήστες να πιστοποιήσουν την ταυτότητά τους πριν συνδεθούν στο σύστημά σας.
Η χρήση ενός VPN είναι ένας απλός τρόπος για να αποτρέψετε δυνητικά επικίνδυνους χρήστες από το να αποκτήσουν πρόσβαση στα ψηφιακά σας στοιχεία. Με ένα VPN, όχι μόνο μπορείτε να ζητήσετε από όλους τους χρήστες να παρουσιάσουν διαπιστευτήρια σύνδεσης, αλλά μπορείτε επίσης να κρυπτογραφήσετε όλα τα δεδομένα που ανταλλάσσονται μεταξύ αυτών και του συστήματός σας. Με αυτόν τον τρόπο, οι συσκευές τους, καθώς και το δίκτυό σας, προστατεύονται από εξωτερικές απειλές.
Ασφάλεια που βασίζεται στο cloud
Η ασφάλεια που βασίζεται στο cloud είναι ένας ευρύς όρος που αναφέρεται στις τεχνολογίες και τις πολιτικές που χρησιμοποιούνται για την προστασία περιουσιακών στοιχείων που βασίζονται σε cloud από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Αυτού του είδους οι λύσεις προστατεύουν τους πόρους του cloud, όπως:
Δεδομένα
Εφαρμογές
Υπηρεσίες
Cloud υποδομή
Τείχη προστασίας εφαρμογών Ιστού
Τα τείχη προστασίας εφαρμογών Ιστού (WAF), προστατεύουν τις εφαρμογές σας που βασίζονται στον ιστό από χάκερ που ενδέχεται να προσπαθήσουν να διεισδύσουν σε αυτές για να κλέψουν πληροφορίες ή να εκμεταλλευτούν μια ευπάθεια σε μια εφαρμογή Ιστού. Όλη η επισκεψιμότητα που αποστέλλεται και μεταβαίνει από την υπηρεσία web σας φιλτράρεται και εάν εντοπιστεί μια απειλή, τα δεδομένα που σχετίζονται με αυτήν μπορούν να απορριφθούν αυτόματα.
SD-WAN
Τα δίκτυα ευρείας περιοχής που ορίζονται από λογισμικό (SD-WAN), σας δίνουν τη δυνατότητα να ελέγχετε τον τρόπο διαχείρισης της κυκλοφορίας με λεπτομέρειες. Χρησιμοποιώντας το SD-WAN, μπορείτε να βελτιστοποιήσετε τον τρόπο χρήσης των ψηφιακών σας πόρων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα επαρκή υποστήριξη και ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Με το SD-WAN, μπορείτε επίσης να μειώσετε το κόστος που σχετίζεται με το εύρος ζώνης, επειδή αποκομίζετε περισσότερα από την τρέχουσα υπηρεσία σας.
Enterprise Password Management/Privileged Access Management (PAM)
Με τη διαχείριση εταιρικού κωδικού πρόσβασης και το PAM, αποκτάτε τον έλεγχο των δραστηριοτήτων και των ταυτοτήτων όλων των χρηστών και συσκευών που διασυνδέονται με το δίκτυό σας. Μόνο τα διαπιστευτήρια πρόσβασης στα οποία έχουν χορηγηθεί επιτρέπεται να αλληλεπιδρούν με το δίκτυό σας και εάν η δραστηριότητά τους γίνει προβληματική, μπορείτε να ανακαλέσετε τα προνόμιά τους.
Επίσης, εάν ένας χρήστης δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις, όπως όταν έχει τερματιστεί από την εταιρεία σας, μπορείτε εύκολα να διασφαλίσετε ότι δεν είναι πλέον σε θέση να εισέλθει στο σύστημά σας.
Διαχείριση ευπάθειας και απειλών
Η διαχείριση ευπάθειας και απειλών περιλαμβάνει τη μείωση της έκθεσης της επιχείρησής σας σε απειλές, καθώς και τη διασφάλιση επαρκούς ασφάλειας των τελικών σημείων και την ανθεκτικότητα της εταιρείας σας σε περίπτωση παραβίασης. Αυτό απαιτεί μια συστηματική προσέγγιση που περιλαμβάνει τεχνολογίες, όπως εργαλεία προστασίας τελικών σημείων, πολιτικές και άτομα.
Η αξιολόγηση ευπάθειας απαιτεί επίσης ένα σύστημα αναφοράς ζητημάτων, που σας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσετε τις αδυναμίες και να αποτρέψετε σοβαρές παραβιάσεις στο δρόμο.
Ανίχνευση απειλών
Η ανίχνευση απειλών περιλαμβάνει την ανάλυση όλων των στοιχείων που είναι συνδεδεμένα στο δίκτυό σας, καθώς και του ίδιου του δικτύου, για ύποπτη δραστηριότητα, εφαρμογές και χρήστες. Ένα σύστημα ανίχνευσης απειλών αξιοποιεί τα δεδομένα που δημιουργούνται από διάφορα συμβάντα στο δίκτυό σας, για τον εντοπισμό προβλημάτων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει ένα sandbox , το οποίο περιέχει απειλές σε ένα απομονωμένο περιβάλλον, κρατώντας τις μακριά από ευαίσθητες περιοχές του δικτύου σας. Ενώ η απειλή βρίσκεται μέσα σε αυτό το ελεγχόμενο περιβάλλον, η δραστηριότητά της παρακολουθείται προσεκτικά, επιτρέποντας στους διαχειριστές να μελετήσουν και να μάθουν από αυτήν.

Με  πληροφορίες από fortinet

Σχόλια