Οι ΗΠΑ δεν θα καταρρίψουν drones πάνω από την Ουκρανία παρά το γεγονός ότι έκαναν το ίδιο για να προστατεύσουν το Ισραήλ

  • Οι ΗΠΑ βοήθησαν στην κατάρριψη αρκετών ιρανικών drones και μεγάλου αριθμού πυραύλων που εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο.
  • Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι η απάντηση δείχνει τι θα μπορούσε να γίνει για την προστασία της χώρας του.
  • Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος είπε ότι δεν θα έκανε το ίδιο για την Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς την μια «διαφορετική εικόνα απειλής».
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα καταρρίψει drones για την Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι το έκανε για το Ισραήλ το Σαββατοκύριακο.
Το Ισραήλ ανέφερε ότι το Ιράν εκτόξευσε πάνω από 300 drones και πυραύλους εναντίον του το βράδυ του Σαββάτου. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιορδανία δήλωσαν ότι βοήθησαν να σταματήσει το μπαράζ, μεταξύ άλλων με τη χρήση αεροσκαφών.
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, ρωτήθηκε σε μια ενημέρωση μέσων ενημέρωσης, εάν οι ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην κατάρριψη μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από την Ουκρανία.
Ο Kirby απάντησε: "Ήξερα ότι ερχόταν και αυτή η ερώτηση. Κοιτάξτε, διαφορετικές συγκρούσεις. Διαφορετικές συγκρούσεις, διαφορετικός εναέριος χώρος, διαφορετική εικόνα απειλών."
Είπε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «είναι ξεκάθαρος από την αρχή της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα εμπλακούν σε αυτή τη σύγκρουση με μαχητικό ρόλο, και εμείς δεν το έχουμε κάνει».
Η Ρωσία εκτοξεύει drones και πυραύλους σε ολόκληρη την Ουκρανία ως μέρος της εισβολής της πλήρους κλίμακας, συχνά χτυπώντας και καταστρέφοντας ενεργειακές υποδομές, καθώς και κτίρια κατοικιών, και σκοτώνοντας αμάχους.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy δήλωσε ότι η απάντηση στην αεροπορική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, «κατέδειξε πόσο πραγματικά αποτελεσματική μπορεί να είναι η ενότητα στην άμυνα ενάντια στην τρομοκρατία όταν βασίζεται σε επαρκή πολιτική βούληση».
«Μαζί απέτρεψαν τον τρόμο να επικρατήσει», πρόσθεσε. «Και εργάζονται μαζί, και σε συντονισμό με άλλους, για να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση».
Ο  Ζελένσκι είπε ότι πρέπει να ληφθούν παρόμοιες ενέργειες για την προστασία της Ουκρανίας.

Πολλοί από τους συμμάχους της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων  των ΗΠΑ, έχουν δηλώσει ότι προσπαθούν να βοηθήσουν χωρίς να κλιμακώσουν τη σύγκρουση με τη Ρωσία. Ωστόσο, ορισμένοι παγκόσμιοι ηγέτες το απέρριψαν αυτό , λέγοντας ότι η Ρωσία θα κλιμακώσει τον πόλεμο με κάθε τρόπο.
Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι η απάντηση στην επίθεση στο Ισραήλ, έδειξε επίσης ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ μπορούν να προστατεύσουν κράτη που δεν είναι μέλη και θα μπορούσαν να προστατεύσουν την Ουκρανία, η οποία δεν αποτελεί μέρος της στρατιωτικής συμμαχίας, με τον ίδιο τρόπο.
«Το Ισραήλ δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, επομένως δεν απαιτήθηκε καμία ενέργεια, όπως η ενεργοποίηση του Άρθρου 5», είπε, αναφερόμενος στη ρήτρα συλλογικής άμυνας της συμμαχίας.

Ο Ζελένσκι συνέχισε λέγοντας ότι «ο ευρωπαϊκός ουρανός θα μπορούσε να είχε λάβει το ίδιο επίπεδο προστασίας εδώ και πολύ καιρό, εάν η Ουκρανία είχε λάβει παρόμοια πλήρη υποστήριξη από τους εταίρους της στην αναχαίτιση drones και πυραύλων». 
Η Ουκρανία βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλή ποσότητα πυραύλων αεράμυνας, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιθέσεις της Ρωσίας είναι πιο πιθανό να περάσουν.
Ο Κίρμπι είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν προηγουμένως δώσει στην Ουκρανία "τα εργαλεία που χρειάζονται για να βοηθήσουν στην υπεράσπιση του χώρου τους. Και δυστυχώς, δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτή τη στιγμή, επειδή δεν έχουμε τη συμπληρωματική χρηματοδότηση Εθνικής Ασφάλειας που χρειάζονται τόσο απεγνωσμένα".

Με πληροφορίες από businessinsider


Σχόλια