Drones και Συστήματα Anti-Drone στη Ναυτιλιακή Βιομηχανία


Η αγορά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη ναυτιλιακή βιομηχανία και ιδιαίτερα των συστημάτων anti-drone, αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς το τελευταίο διάστημα.

Οι Τεχνολογίες των Drones
Οι τελευταίες εξελίξεις στις τεχνολογίες των drones έχουν φέρει μια νέα εποχή στον κόσμο των superyachts (σούπερ γιοτ). Τα τελευταία δέκα χρόνια, τα drones έχουν καταφέρει να επηρεάσουν σημαντικά τη βιομηχανία των σούπερ γιοτ, τόσο θετικά όσο και αρνητικά.
Η τεχνολογία των drones έχει προχωρήσει σημαντικά, επιτρέποντας την κατασκευή μικρότερων, μεγαλύτερης διάρκειας πτήσης και υψηλότερης ανάλυσης βίντεο με μόλις μια κλάση του κόστους των προηγούμενων μοντέλων. Αυτά τα ρομποτικά αεροσκάφη παρέχουν καινοτόμες λύσεις για μια σειρά από σύγχρονα προβλήματα καθώς και υλικό από εξωτικές τοποθεσίες και γιοτ που κινούνται για σκοπούς αναψυχής και μάρκετινγκ.
Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, τα drones χρησιμοποιούνται επίσης για επίθεση και παραβίαση της ιδιωτικότητας. Οι επισκέπτες στα γιοτ είναι συχνά πρόσωπα υψηλού προφίλ ή διάσημοι και τα drones μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διεισδύσουν στον εναέριο χώρο γύρω από ένα γιοτ και να λάβουν φωτογραφίες ή να εγγράψουν βίντεο. Μπορούν ακόμα και να μεταφέρουν οποιουδήποτε τύπου φορτία και υπάρχει ο κίνδυνος ένα drone να πέσει πάνω ή κοντά στο γιότ και να προκαλέσει ζημιά. Ολοένα και περισσότερο, τα drones χρησιμοποιούνται και από χάκερ. Μπορούν να διακόψουν την υπηρεσία WI-FI στο εσωτερικό του γιοτ ή ακόμα και να παρεμβάλλουν ένα από τα ενσωματωμένα δίκτυα. Η αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων drones αποτελεί πλέον προτεραιότητα όχι μόνο για τα σούπερ γιοτ αλλά και για μια ποικιλία κρίσιμων βιομηχανιών σε όλο τον κόσμο.
Εντοπισμός των drones
Οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τα drones είναι αρκετά ευρείς. Το πρώτο βήμα για την πρόληψη είναι ο εντοπισμός. Πώς μπορεί κανείς να εντοπίσει και να αμυνθεί από έναν ανεπιθύμητο drone;
Τα drones λειτουργούν σε συγκεκριμένες συχνότητες και λόγω αυτού  μπορούν να ανιχνευθούν. Ωστόσο, συνήθως απαιτείται μια πολυεπίπεδη και συνδυασμένη προσέγγιση συστημάτων ανίχνευσης ραδιοσυχνοτήτων, radar, ακουστικών και οπτικών αισθητήρων. Πιθανώς όλοι έχουμε συναντήσει ένα drone να πετά πάνω από εμάς ή κοντά μας και να παρατηρήσουμε το χαρακτηριστικό του ήχο του...
Η τεχνολογία anti-drone παρεμβάλλει το drone και αποτρέπει την επικοινωνία με τον πιλότο του drone. Όταν αυτό συμβαίνει, το προεπιλεγμένο πρόγραμμα είναι να επιστρέψει στην τοποθεσία από την οποία απογειώθηκε, δηλαδή πίσω στον πιλότο. Ο στόχος δεν είναι να προκαλέσει ζημιά, αλλά να απομακρύνει το drone από το γιοτ το συντομότερο δυνατόν.
Ακρίβεια των συστημάτων ανίχνευσης drone στη ναυτιλιακή βιομηχανία
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ο χρόνος. Όσο πιο γρήγορα αντιδρούμε, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για επιτυχή αντιμετώπιση. Ποιο είναι το εύρος αυτών των συστημάτων ανίχνευσης drone και πόσο ακριβή είναι;
Συνήθως οι αισθητήρες μπορούν να ανιχνεύσουν ένα drone σε απόσταση  2-5 χλμ, αν και ορισμένοι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι μπορούν να ανιχνεύσουν από μεγαλύτερη απόσταση. Ένα εύρος εντοπισμού των 5 χλμ δίνει περισσότερο από αρκετό χρόνο να ελεγχθεί η τροχιά και να προσδιορισθεί αν αυτό το drone θα είναι ενοχλητικό για το γιότ. Ένα τυπικό σύστημα anti-drone παρεμβάλλει αποτελεσματικά εντός ακτίνας 300-500 μέτρων χρησιμοποιώντας έναν αισθητήρα 360 μοιρών.
Τα περισσότερα συστήματα με υπόσχονται ανίχνευση και αντιμετώπιση περίπου 90% όλων των εμπορικά διαθέσιμων drones με βάση το εύρος συχνοτήτων που χρησιμοποιούν τα ίδια τα drones. Η αποτελεσματικότητα εξαρτάται από τον τύπο του συστήματος και την τεχνική που εφαρμόζεται. Κάποια έρχονται σε μορφή όπλου και η ανίχνευση είναι μη αυτόματη, ενώ τα πιο εξελιγμένα συστήματα έχουν ενσωματωμένες προειδοποιήσεις και επιτρέπουν μεγαλύτερη ακρίβεια στον εντοπισμό και στην παρεμβολή του drone.
Κανόνες και Κανονισμοί γύρω από τα Συστήματα Anti-Drones στη Ναυτιλιακή Βιομηχανία
Η γνώση των κανονισμών μπορεί να είναι δυσχερής καθώς διαφέρουν ευρέως μεταξύ διαφορετικών χωρών και διαφορετικών αρχών. Σε ορισμένες περιοχές, τα συστήματα  anti-drones είναι απαγορευμένα, ενώ σε άλλες, η χρήση τους επιτρέπεται αλλά ελέγχεται αυστηρά. Επιπλέον, διαφορετικοί κανονισμοί ισχύουν στη θάλασσα, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς τους κανόνες οπουδήποτε πλέει το γιοτ.
Το σύστημα λειτουργεί και εντός του εύρους στχνοτήτων του WI-FI όπου λειτουργούν τα εμπορικά drones, οπότε οι συχνότητες  του πλοίου δεν θα πρέπει να επηρεαστούν. Ωστόσο, ο χειριστής πρέπει να έχει εκπαιδευτεί για να γνωρίζει τις επιπτώσεις της χρήσης του συστήματος, προκειμένου να αποφευχθεί η παρεμβολή σε άλλα συστήματα.
Η εκπαίδευση είναι πάντα η βάση. Το πλήρωμα πρέπει να γνωρίζει ποιον εξοπλισμό διαθέτει και να είναι εξοικειωμένο με αυτόν. Όλα στη ναυτιλιακή βιομηχανία βασίζονται  Κανόνες και Κανονισμούς. Οι κανόνες αυτοί και κανονισμοί καθορίζουν πώς λειτουργεί η βιομηχανία και ποιες είναι οι απαιτήσεις για την ασφάλεια και την προστασία.
Χωρίς αμφιβολία, πολλά σούπερ γιοτ, ειδικά τα μεγαλύτερα, είναι πιθανόν να έχουν συστήματα αντι- drone στο εσωτερικό τους.

Το πλαίσιο λειτουργίας των συστημάτων anti-drone χρειάζεται ακόμα κάποιες βελτιώσεις, ειδικά στο επίπεδο νομοθεσίας και κανονισμών. Οι διαφορετικοί κανόνες και οι κανονισμοί σε διάφορα μέρη κάνουν τη λειτουργία αυτών των συστημάτων περίπλοκη.
Τα drones στη ναυτιλιακή βιομηχανία είναι ένας σοβαρός κίνδυνος, όχι μόνο για την ιδιωτικότητα αλλά και για την ασφάλεια των ανθρώπων και των φορτίων.
Πρέπει λοιπόν όχι μόνο τα σούπερ γιοτ και η βιομηχανία κρουαζιέρας να είναι ενήμεροι, αλλά και ο όλος ο ναυτιλιακός χώρος για τους κινδύνους που προκύπτουν από τα drones.

Με πληροφορίες από vesselautomation


Σχόλια