Η Χεζμπολάχ μαθαίνει και γίνεται πιο θανατηφόρα (Ισραηλινό δημοσίευμα)


Ανάλυση: Τα drones της τρομοκρατικής ομάδας εκμεταλλεύονται αποτελεσματικά τις «νεκρές ζώνες», που δεν μπορούν να ανιχνευθούν από τα radar, ενώ παράλληλα παρουσιάζουν απότομη καμπύλη εκμάθησης, που απαιτεί προηγμένα συστήματα-συντονισμό και εξειδικευμένους χειριστές
Η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα Χεζμπολάχ έχει βελτιώσει τις δυνατότητές της, προκαλώντας σημαντικές ζημιές και θύματα στο Ισραήλ. Την Τετάρτη, επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 18 στρατιώτες, εκ των οποίων οι έξι σοβαρά. Τρεις άλλοι τραυματίστηκαν την προηγούμενη μέρα.
Η άμυνα του IDF δεν μπόρεσε να αναχαιτίσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη προτού εισέλθουν στον ισραηλινό εναέριο χώρο. Ενώ τέτοιες αποτυχίες είναι σπάνιες και συνήθως αποδίδονται σε ανθρώπινο λάθος, τα επιθετικά drones της Χεζμπολάχ έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικά τις τελευταίες 48 ώρες.
Τα drones χρησιμοποιούν τρεις επιλογές-συστήματα πλοήγησης.
Η πρώτη επιλογή γίνεται από το έδαφος χρησιμοποιώντας μια κάμερα τοποθετημένη στο drone, επιτρέποντας στον χειριστή να ελέγχει χειροκίνητα την κατάδυσή του προς τον στόχο.
Το δεύτερο σύστημα χρησιμοποιεί μια προκαθορισμένη διαδρομή πτήσης που καθοδηγείται από σήματα  ραδιοσυχνοτήτων και από δορυφόρους, όπως το GPS.
Η τρίτη δυνατότητα είναι ένα αυτόνομο σύστημα πλοήγησης, που ακολουθεί μια προσχεδιασμένη διαδρομή χωρίς εξωτερική επικοινωνία, καθιστώντας πιο δύσκολο τον εντοπισμό και παρεμβολή. Αυτά τα συστήματα επιτρέπουν στα drones να ενεργούν παρόμοια με τα μαχητικά αεροσκάφη, χρησιμοποιώντας "νεκρές ζώνες" - περιοχές που δεν είναι ορατές από τα radar ή άλλη οπτική ανίχνευση - για να προσεγγίσουν στόχους. Πετούν αρχικά χαμηλά, μετά ανεβαίνουν λίγο πριν συντριβούν και εκραγούν στον στόχο.
Το έδαφος του νότιου Λιβάνου είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τέτοιες επιθέσεις, αν και οι χειριστές της Χεζμπολάχ προτιμούν το αυτόνομο σύστημα λόγω της αποτελεσματικότητάς του
Αλλά αυτό απαιτεί δεξιότητες που η τρομοκρατική ομάδα έχει βελτιώσει όλους αυτούς τους μήνες μάχης εναντίον του Ισραήλ. 

Οι τελευταίες επιθέσεις αφορούσαν ένα μεγάλο drone ικανό να μεταφέρει πάνω από 50 κιλά (110 λίβρες) εκρηκτικών.
Οι τρομοκράτες πιθανότατα ανέλυσαν τα συστήματα συναγερμού και αναχαίτισης του Ισραήλ αναγνωρίζοντας ότι, η κατάρριψη των drone τους απαιτεί έγκαιρη ανίχνευση για να δοθεί επαρκής χρόνος για την σναχαίτισή τους.
Οι IDF προσπαθούν να εντοπίσουν τυχόν εισερχόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στσ radar, όπως έκαναν πριν από τον πόλεμο. Παρά την καμπύλη μάθησης της Χεζμπολάχ, οι  τεχνολογικές δυνατότητες & η αεράμυνα του IDF παρέχουν ένα πλεονέκτημα. Ωστόσο, οι IDF πρέπει να αναγνωρίσουν ότι οποιοδήποτε μέτρο λάβουν, παρατηρείται και αναλύεται γρήγορα και ακόμη και οι πιο αποτελεσματικές άμυνες μπορεί να είναι ελλιπείς.
Το έδαφος κοντά στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση, απαιτώντας τεχνολογικές λύσεις και σημαντικές οικονομικές επενδύσεις.

ynetnews.com


Σχόλια