Μαθήματα από την Ουκρανία για την χαμηλού κόστους αποτροπή στον πόλεμο των drones (βίντεο)


Μιλώντας στο "AFA Warfare Symposium 2024", ο Πτέραρχος Τζέιμς Χέκερ (Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη – Air Forces Africa και Allied Air Command) περιέγραψε τι έμαθαν οι ΗΠΑ από τα drones στην Ουκρανία και πώς θα αλλάξουν τον πόλεμο. 

Το ουκρανικό ακουστικό σύστημα ανίχνευσης drones, εντοπίζει αποτελεσματικά ρωσικά drones κρούσης και συντονίζει τα συστήματα αεράμυνας, δήλωσε ο Τζέιμς Χέκερ. 

Το δίκτυο παρακολούθησης του εναέριου χώρου, που αποτελείται από χιλιάδες ακουστικούς αισθητήρες σε όλη τη χώρα, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην ανίχνευση και παρακολούθηση ρωσικών drones σε χαμηλά υψόμετρα. 

«Η Ουκρανία έπρεπε να αυτοσχεδιάσει για να παρακολουθήσει πολλούς στόχους. Πήραν 8.000 ακουστικούς αισθητήρες και κάρτες κινητής τηλεφωνίας  και τους τοποθέτησαν σε στύλους 6 ποδιών σε όλη τη χώρα. Τα μικρόφωνα τοποθετήθηκαν έτσι ώστε να μπορούν να εντοπίσουν την κατεύθυνση των drones», είπε ο Χέκερ. Σημείωσε ότι ο ίδιος ο αμερικανικός στρατός δοκιμάζει αυτήν την τεχνολογία, για να δει αν θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες των Ηνωμένων Πολιτειών για πρόσθετα μέσα παρακολούθησης και καταπολέμησης UAV. 

Σύμφωνα με τον Αμερικανό Πτέραρχο, κάθε τέτοιος ακουστικός σταθμός κοστίζει περίπου 500 δολάρια. Συνδυάζοντας τις πληροφορίες που λαμβάνονται, ένα δίκτυο τέτοιων σταθμών αποκαλύπτει την ταχύτητα και την κατεύθυνση της πτήσης των drones. 

Τόνισε ότι το χαμηλό κόστος δεν είναι το μόνο πλεονέκτημα ενός τέτοιου συστήματος. Μπορεί επίσης να μοιράζεται δεδομένα που συλλέγονται με κινητές  ομάδες οπλισμένες με πολυβόλα. «Σε έξι ώρες, διδάσκουν έναν μαχητή να κοιτάζει ένα tablet που δείχνει την κατεύθυνση της κίνησης των drones», λέει. 

Ο Χέκερ έδωσε ένα παράδειγμα: όταν 84 drones εισήλθαν στη χώρα, παρακολουθήθηκαν όλα από ένα ακουστικό σύστημα. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα του, κινητές ομάδες αναχαίτισαν και κατέστρεψε 80 drones. Σύμφωνα με τον Χεκερ, η Ουκρανία έχει κάνει μεγάλα βήματα στην ανάπτυξη ενός δικτύου επιτήρησης και αναγνώρισης εναέριων αντικειμένων. Σε συνδυασμό με μονάδες «ΑΑ πυροβολικού», είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό. 

«Αυτό είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από την αναχαίτιση τέτοιων στόχων με ακριβούς πυραύλους Patriot ή SM-2», λέει ο στρατηγός, αναφερόμενος στις τρέχουσες εχθροπραξίες στον Περσικό Κόλπο.

  

Zvook 

Ένα από τα συστήματα ακουστικής παρακολούθησης που λειτουργούν επί του παρόντος στην Ουκρανία 

To Zvook, είναι ικανό να ανιχνεύει ακουστικά πυραύλους κρουζ, ελικόπτερα, drones και μαχητικά αεροσκάφη σε χαμηλά και μεσαία ύψη. 

Σχόλια