Η επίθεση με drones στη Μόσχα μπορεί να είχε στόχο σπίτια Ρώσων αξιωματούχων πληροφοριών...


Μια επίθεση με drones στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα, φάνηκε να στοχεύει τα σπίτια των Ρώσων αξιωματούχων πληροφοριών, το τελευταίο βήμα σε μια ψυχολογική εκστρατεία κατά του καθεστώτος του Ρώσου προέδρου Πούτιν για την εισβολή του στην Ουκρανία, ανέφεραν πολλές πηγές που γνωρίζουν τα πλήγματα. 

Η επίθεση με drone την Τρίτη ήταν η πρώτη σε κατοικημένη περιοχή της πρωτεύουσας, από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. 

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος και στέλεχος του Κογκρέσου με γνώση του θέματος ανέφεραν ότι, οι επιθέσεις με drones φαίνεται να στόχευαν σε  κατοικίες των Ρώσων αξιωματούχων πληροφοριών στη Μόσχα. 

Τουλάχιστον μία από τις πολυκατοικίες που επλήγησαν από τις επιθέσεις με drone έχει σχέση με τη ρωσική SVR, την Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών, σύμφωνα με την Strider Technologies, μια startup με έδρα τη Γιούτα που χρησιμοποιεί δεδομένα ανοιχτού κώδικα. Σύμφωνα με την ομάδα Strider Global Intelligence, το κτίριο ανήκει σε μια ρωσική κρατική υπηρεσία, η οποία έχει συμβάσεις με μια στρατιωτική μονάδα που είναι γνωστή ως κάλυψη της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών. 

Δεν ήταν σαφές εάν το σπίτι κάποιου αξιωματικού του SVR υπέστη ζημιές ή αν τραυματίστηκε ρωσικό προσωπικό πληροφοριών. «Δεν ήταν κάποια τυχαία επίθεση σε ένα πλούσιο προάστιο», είπε ο Eric Levesque, ο επικεφαλής επιχειρησιακός διευθυντής και συνιδρυτής της Strider Technologies. 

«Η επίθεση αγγίζει την καρδιά των στοιχείων ψυχολογικού πολέμου της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, η οποία για πρώτη φορά φτάνει στις γειτονιές της Μόσχας». 

Οι ρωσικές αρχές κατηγόρησαν την Ουκρανία για τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οι οποίες, όπως είπαν, αφορούσαν οκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη και προκάλεσαν μικρές ζημιές σε πολλά κτίρια. Η Ουκρανία αρνήθηκε οποιοδήποτε ρόλο στην επίθεση, αλλά χαιρέτισε τα νέα.

nbcnews

Σχόλια