Τι γιορτάζουμε την Κυριακή της Πεντηκοστής


Ιδιαίτερη σημασία έχει η εορτή της Πεντηκοστής που τιμάται σήμερα, καθώς -θεολογικά- θεωρείται η γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας. 

Η σημερινή Κυριακή είναι αυτή της Πεντηκοστής, οπότε και -κατά την Καινή Διαθήκη- εορτάζεται η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους που συνέβη την πεντηκοστή ημέρα από το Πάσχα των Εβραίων. Σε ανάμνηση του γεγονότος αυτού, κάθε χρόνο, οι Χριστιανοί εορτάζουν με ιδιαίτερη λαμπρότητα την Πεντηκοστή και αυτό διότι -θεολογικά- η ημέρα αυτή θεωρείται η γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας.

Το Άγιο Πνεύμα και η επιφοίτιση στους 12 μαθητές και Αποστόλους του Ιησού Χριστού

Συγκεκριμένα, την ημέρα της Πεντηκοστής συνέβη η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στους 12 μαθητές (περιλαμβανομένων και των Αποστόλων του Ιησού) οπότε, σύμφωνα με τις Πράξεις των Αποστόλων, έλαβαν Άγιο Πνεύμα μιλώντας σε ξένες γλώσσες (γλωσσολαλιά) «για τα θαυμαστά έργα του Θεού», γεγονός που έγινε αντιληπτό από Ιουδαίους και προσήλυτους που ήταν στην Ιερουσαλήμ για τη γιορτή των Εβδομάδων. Ως αποτέλεσμα, έπειτα και από το κήρυγμα του Πέτρου, βαφτίστηκαν εκείνη την ημέρα 3.000 νέα μέλη της χριστιανικής εκκλησίας. Εκείνη η ημέρα ήταν 50ή ημέρα μετά την ανάσταση του Ιησού Χριστού που συνέπεσε στις 16 Νισάν, εξ ου και η ονομασία της γιορτή.

Η «Πεντηκοστή» άρχισε να γιορτάζεται από τους αποστολικούς χρόνους είτε στον Ναό των Ιεροσολύμων μαζί με τους Ιουδαίους είτε χωριστά. Σύμφωνα με τους εκκλησιαστικούς Πατέρες και συγγραφείς του β' μισού του 4ου αιώνα μ.Χ., γίνεται λόγος περί του εορτασμού από τους αποστολικούς χρόνους και, κατά την εορτή αυτή, γινόταν και η βάπτιση των κατηχουμένων. Έτσι, λοιπόν, συνεχίζεται και ψάλλεται ο τρισάγιος ύμνος: «Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε...».

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του dogma.gr, η Πεντηκοστή είναι εβδομαδιαία εορτή δηλαδή εορτάζεται όλες τις ημέρες της εβδομάδας με ιδιαίτερη έξαρση το Σάββατο. Από τις μεθεόρτιες ημέρες ξεχωρίζει η Δευτέρα που είναι αφιερωμένη στο Άγιο Πνεύμα, όταν και επαναλαμβάνεται ομοίως όλη η ακολουθία της Κυριακής.

 

 

Σχόλια