Δεν φαντάζεστε πόσα κερδίζει η Νορβηγία στις πλάτες των ευρωπαίων από τον πόλεμο της Ουκρανίας


Το 2022, η Νορβηγία έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης
, αφού η ΕΕ διέκοψε τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία, εξασφαλίζοντας έσοδα 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις εξαγωγές ενέργειας.

Ταυτόχρονα έδωσε 1δις $ στην Ουκρανία σε βάθος τετραετίας. 

Το νορβηγικό κράτος κατέγραψε έσοδα ρεκόρ από πετρέλαιο και φυσικό αέριο πέρυσι μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία που εκτόξευσε τις τιμές της ενέργειας στα ύψη. 

Η Νορβηγία κέρδισε 1,5 τρισεκατομμύρια κορώνες (140 δισεκατομμύρια δολάρια) σε έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας της Νορβηγίας (SSB), αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP). 

Ήταν «μακράν το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ στα στατιστικά στοιχεία» και σχεδόν τριπλάσιο από τα 498 δισεκατομμύρια κορώνες που καταγράφηκαν το 2021, σύμφωνα με την SSB. Η Νορβηγία έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης το 2022, καθώς η Ρωσία μείωσε τις παραδόσεις και η σκανδιναβική χώρα αύξησε τις δικές της εξαγωγές. Τα έσοδα του Όσλο ενισχύθηκαν από τις υψηλές ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου το καλοκαίρι, οι οποίες έκτοτε έχουν υποχωρήσει. Τα εξαιρετικά έσοδα έχουν μερικές φορές προσδώσει στη Νορβηγία τον χαρακτηρισμό του «κερδοσκόπου του πολέμου», μια ετικέτα που το Όσλο απορρίπτει.

Όταν η Κομισιόν ζήτησε εκπτώσεις, διότι τα κέρδη της Νορβηγίας από τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν πραγματικά υπέρογκα και προκαλούσαν δυσβάστακτες συνέπειες στις ευρωπαϊκές οικονομίες, η απάντηση της κυβέρνησης ήταν αφοπλιστική: «Έχουμε υποχρέωση βάση του Συντάγματος μας, να πουλάμε όσο το δυνατόν πιο ακριβά»!

Γιατί λοιπόν να επιθυμούν την ειρήνη, αφού ο πόλεμος και το αίμα φέρνει τέτοια κέρδη;

Σχόλια