Ο Στρατός της Σερβίας έχει τεθεί στο υψηλότερο επίπεδο πολεμικής ετοιμότητας


Ο Πρόεδρος της Σερβίας και Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, υπέγραψε εντολή για την ανύψωση της μαχητικής ετοιμότητας των μονάδων των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων στο υψηλότερο επίπεδο.

Διέταξε άμεση κινητοποίηση προς την κατεύθυνση της διοικητικής γραμμής με το Κόσοβο και τα Μετόχια, αναφέρει η σερβική «Novosti».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Βούτσιτς αποφάσισε αυτή την κίνηση λόγω, της βίας που ασκεί η ειδική αστυνομία του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι κατά του σερβικού λαού στο Ζβετσάν, στο Ζούμπιν Ποτόκ και στο Λεπόσαβιτς. Ζήτησε επίσης από το ΝΑΤΟ να σταματήσει αμέσως τη βία κατά των Σέρβων.

 

Σήμερα το απόγευμα , μέλη της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου περικύκλωσαν τα κτίρια των δήμων σε Ζβετσάν, στο Ζούμπιν Ποτόκ και στο Λεπόσαβιτς και στη συνέχεια ενεργοποιήθηκαν οι σειρήνες που ενεργοποιήθηκαν από τους κατοίκους αυτών των περιοχών για να προειδοποιήσουν για κίνδυνο.

Σειρήνες συναγερμού ήχησαν και στη Βόρεια Μιτρίβιτσα, ενώ δεν υπάρχει σήμα κινητού τηλεφώνου στο Λεπόσαβιτς  , αναφέρει το «Kosovo Online».

Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου έριξε δακρυγόνα μπροστά από το κτίριο του δήμου Ζβετσάν για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους Σέρβους. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τρεις εκρήξεις ακούστηκαν στο Ζβετσάν. Εικάζεται ότι πρόκειται για βόμβες σοκ.

Σερβικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι δεκάδες άτομα τραυματίστηκαν στη συμπλοκή της ένοπλης ειδικής αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου και των συγκεντρωμένων πολιτών στο Ζβετσάν, όπου από το πρωί οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου δεν επέτρεψαν στον νεοεκλεγέντα Αλβανό δήμαρχο να εισέλθει στο δημοτικό κτίριο.

 Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του RTS, οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Μιτρόβιτσα.

 

Αντίδραση του Αμερικανού πρέσβη στο Κόσοβο

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο, Τζεφ Χοβενιέ, ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ καταδικάζουν τη συνεχιζόμενη ενέργεια των αρχών του Κοσσυφοπεδίου για πρόσβαση σε δημοτικά κτίρια στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.

Καταδίκασε ο Μπλίνκεν τις βιαιότητες του Κούρτι

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, καταδίκασε έντονα τη δράση της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Μπλίνκεν στο Twitter κάλεσε τον Κούρτι να σταματήσει αμέσως αυτές τις ενέργειες, τις οποίες αποκάλεσε «βίαια μέτρα» και να επικεντρωθεί εκ νέου στον διάλογο.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις ενέργειες της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου που κλιμακώνουν την ένταση στο βορρά και αυξάνουν την αστάθεια. Καλούμε τον πρωθυπουργό  Αλμπίν Κούρτι να σταματήσει αμέσως αυτά τα βίαια μέτρα και να επικεντρωθεί εκ νέου στον διάλογο που διευκολύνει η ΕΕ».

The Hellenic Information Team

Σχόλια