Οι Βρετανικές βάσεις (άντρο μυστικών υπηρεσιών) ο χάρτης Μπάιντεν και το «νέο σχέδιο» για το Κυπριακό

 


Το παρόν βήμα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, επίκειται παρέμβαση ΕΕ-ΟΗΕ-ΗΠΑ για την επίλυση του Κυπριακού με όχημα την ενέργεια. Οι όποιες διεργασίες έχουν ήδη παρασκηνιακά ξεκινήσει ώστε να κατατεθεί άμεσα το «νέο σχέδιο» για λύση. Ο Φιλελεύθερος Κύπρου (04/12/2022), το Realnews (27/12/2022), η Εστία (31/12/2022), το Bήμα (02/01/2023), και το Euronews (30/01/2023), επιβεβαίωσαν τα όσα γράφουμε στο iEpikaira εδώ και μήνες. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο Ανώτερος Σύμβουλος Ενεργειακής Ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άμος Χόκσταϊν, έχει λάβει και επίσημα το πράσινο φως από την ΕΕ για αυτόν τον σκοπό. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον Άγγλο ξενοδόχο...

Κάτι ετοιμάζουν οι Βρετανοί

Σε ένα πολύ ανησυχητικό δημοσίευμα της Καθημερινής (12/12/2022) υπό τον τίτλο «Η Βρετανία επιστρέφει στη Μεσόγειο μέσω Τουρκίας», χωρίς να δοθούν πολλές λεπτομέρειες, αναφέρεται ότι η αναβάθμιση των σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου-Τουρκίας στοχεύει στο να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στα όσα συμβαίνουν στην Αν. Μεσόγειο. Προφανώς το «όσα συμβαίνουν στην Αν. Μεσόγειο» αναφέρεται στην κυοφορούμενη νέα πρόταση για το Κυπριακό και τον διαμοιρασμό της ΑΟΖ της Αν. Μεσογείου. Το δημοσίευμα γράφει:

«Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι Άγκυρα και Λονδίνο συντονίζονται προκειμένου να συνάψουν τριμερή και τετραμερή σχήματα συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή με στόχο την προσέγγιση και μεσογειακών κρατών-μελών της Ε.Ε. Εκ των πραγμάτων η προοπτική ενός τέτοιου άξονα στην Ανατολική Μεσόγειο τίθεται απέναντι στον άξονα Ελλάδας, Γαλλίας και Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά αποτελεί και σαφές αντιστάθμισμα σε υφιστάμενες τριμερείς στην περιοχή, με σημαντικότερες εκείνες με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο και με το σχήμα 3+1 στο οποίο συμμετέχουν οι ΗΠΑ. Ακόμη και αν αυτός ο άξονας έχει ως κύριο στόχο τη μείωση της επιρροής της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι σαφές ότι συστατικό στοιχείο των τριμερών είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία όμως τυχαίνει να… συνορεύει με το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο διαθέτει κυρίαρχες στρατιωτικές βάσεις σε κυπριακό έδαφος. Είναι απολύτως βέβαιο ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές και θα επεκταθούν και στην πιθανότητα επίλυσης του Κυπριακού, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Με άλλα λόγια εκτός του ότι το ΗΒ -όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε- θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, είναι πρόδηλο ότι η νέα λύση θα επηρεάσει και το καθεστώς των Βρετανικών βάσεων στην Κύπρο. Αυτό που επίσης υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα είναι ότι η Βρετανία μετά το BREXIT λειτουργεί ανταγωνιστικά της ΕΕ και επομένως θα επιδιώξει να παραγκωνίσει ή να υποσκάψει την παρέμβασή της στις όποιες διεργασίες για το Κυπριακό προκρίνοντας εναλλακτικά σχήματα ασκώντας ταυτόχρονα πίεση στις ΗΠΑ για να στρίψουν το τιμόνι στην κατεύθυνση που επιθυμούν.

Οι Βρετανικές βάσεις

Όσον αφορά στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, χωρίζονται σε δύο τμήματα, στη Δυτική Περιοχή Κυρίαρχων Βάσεων (WSBA) στη χερσόνησο Ακρωτήρι, και στην Ανατολική Περιοχή Κυρίαρχων Βάσεων (ESBA) στη Δεκέλεια, η οποία περιλαμβάνει και τον Σταθμό Αγίου Νικολάου. 

Εδώ εκ προοιμίου πρέπει να διευκρινιστεί ότι σύμφωνα με την Ε/κ δημοσιογράφο Φανούλα Αργυρού η αναφορά στο προαναφερθέν δημοσίευμα της Καθημερινής «η οποία όμως τυχαίνει να… συνορεύει με το ΗΒ, το οποίο διαθέτει κυρίαρχες στρατιωτικές βάσεις σε κυπριακό έδαφος», δεν ευσταθεί. Οι βρετανικές βάσεις δεν είναι «κυρίαρχες», η αναφορά σε «κυριαρχία» προστέθηκε την τελευταία στιγμή στις συνομιλίες του Λονδίνου τον Φεβρουάριο του 1959 πριν τις υπογραφές Συμφωνιών Ζυρίχης/Λονδίνου και χρησιμοποιήθηκε για την ασφάλεια των βάσεων από τυχόν εχθρικές αντιδράσεις των Κυπρίων. Το ότι δεν είναι «κυρίαρχες» επιβεβαιώθηκε και με απόφαση Ανώτατου Δικαστηρίου του ΗΒ, το οποίο αποφάνθηκε ότι αποτελούν αποικιακά κατάλοιπα (δημοσιεύτηκε 02/08/2018 στο sigmalive.com). Επιπροσθέτως, οφείλει να διευκρινιστεί ότι οι βάσεις ΔΕΝ διαθέτουν ΑΟΖ παρά μόνο αιγιαλίτιδα ζώνη.

Ας σημειωθεί επίσης ότι οι Βρετανοί -με τη συνέργεια των Αμερικανών- έχουν μετατρέψει τις βάσεις σε κέντρα κατασκοπείας (1, 2, 3, 4, 5 και 6) που ελέγχουν ολόκληρη την Μέση Ανατολή, την Β. Αφρική και όχι μόνο. Δημοσίευμα του Declassified UK αναφέρει ότι «οι εγκαταστάσεις αυτές λέγεται ότι περιλαμβάνουν μια εγκατάσταση υποκλοπής επικοινωνιών στον Άγιο Νικόλαο στην Ανατολική ΣΒΑ, Δεκέλεια, η οποία υποτίθεται ότι απορροφά κλήσεις, κείμενα και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από όλη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική».

Εγκαταστάσεις Βρετανικών και Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην Κύπρο

Ειρήσθω εν παρόδω, το ίδιο Μέσο επιβεβαιώνει ότι στις βάσεις υπάρχει μόνιμη παρουσία και αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού, γεγονός που παραβιάζει τη συμφωνία και τις πρόνοιες της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης μεταξύ ΗΒ και Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκτός τούτου, είναι γνωστό ότι από το 1974 αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροπλάνα τύπου U2 σταθμεύουν στο Ακρωτήρι. Γεγονός που επιβεβαιώνει αφενός την αμερικανική παρουσία και αφετέρου την αγαστή αμερικανοβρετανική συνεργασία στην περιοχή (για περισσότερες λεπτομέρειες ο αναγνώστης παραπέμπεται στο άρθρο της Φ. Αργυρού: «Οι Βρετανικές Βάσεις, Iστορικά Γεγονότα και οι Πηγές…»).  

Το καθεστώς των βάσεων

Όπως προαναφέρθηκε, οι εξελίξεις στο Κυπριακό συντείνουν στην άποψη ότι η νέα λύση θα επηρεάσει και τις βάσεις. Από την έρευνα που παρουσιάστηκε στο βιβλίο της Φ. Αργυρού και Α. Παπακωνσταντίνου (1991) «Η Κύπρος στο σφυρί» αποκαλύφθηκε (δείτε στιγμιότυπο από σχετικό απόσπασμα) ότι το ΗΒ συμφώνησε να επιστρέψει τις βάσεις στην ΚΔ όταν και αν το αποφασίσει. Όπερ εστί μεθερμηνευόμενον ότι, μόνο με την συναίνεση της ΚΔ μπορεί να αλλάξει το καθεστώς των βάσεων και επομένως αυτό πρέπει να γίνει ενόσω υφίσταται η ΚΔ. Δηλαδή πριν να κλείσει το Κυπριακό με την μορφή που προωθείται... Φυσικά το ενδεχόμενο να εγκαταλειφθεί εθελούσια το σύνολο των βάσεων, αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός, εφόσον το Λονδίνο αλλά και η Ουάσιγκτον έχουν επενδύσει πολλά σε αυτές τα τελευταία 50 χρόνια, ενώ υπάρχουν σχέδια για να εκσυγχρονίσουν/αναβαθμίσουν έτι περαιτέρω τις εγκαταστάσεις τους (1 και 2). 
Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (Chief of the General Staff) του ΗΒ, Στρατηγός Mark Carleton-Smith δήλωνε με νόημα τον Οκτώβριο του 2021 -αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ανάμιξης και άλλων χωρών της περιοχής, ίσως και της Τουρκίας(;)- ότι τώρα είναι η ώρα «να αποδείξουμε το μέλλον των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο» και ότι «θα ενισχύσουμε αυτές τις διμερείς σχέσεις σε όλη την περιοχή». Τούτων δεχθέντων όμως και εξ όσων γνωρίζουμε, η προσφορά για να επιστραφούν τα μισά εδάφη των βάσεων εάν περνούσε το «Σχέδιο Ανάν», παραμένει στο τραπέζι, με ότι αυτό συνεπάγεται για το «νέο σχέδιο» που ετοιμάζεται να κατατεθεί…

Συμπεράσματα 
Συμπερασματικά, το πιθανότερο είναι η νέα λύση για το Κυπριακό να συμπαρασύρει και την αλλαγή του καθεστώτος των βάσεων ή/και την απομείωση της επιφάνειάς τους. Δεν αποκλείεται μάλιστα η αλλαγή αυτή να προβλέπει μόνιμη αμερικανική παρουσία και αυτό να είναι ταυτόχρονα και το δόλωμα, μια δήθεν «δικλείδα» προστασίας. Εάν μάλιστα γίνει υπό «Νατοϊκό μανδύα», θα συνεπάγεται ταυτόχρονα και την μόνιμη παρουσία του προαιώνιου εχθρού του Ελληνισμού εντός των πυλών. Άλλωστε, μπορεί να επικαλεστούν το επιχείρημα ότι η Κύπρος&nbspεφόσον ΕΛΔΥΚ, ΤΟΥΡΔΥΚ και  Βρετανικές βάσεις είναι ΝΑΤΟ
 Παρόμοιες απόψεις ακούγονταν και πριν την είσοδο της ΚΔ στην ΕΕ... Είδατε όμως εκ των υστέρων κάποια αλλαγή στην στάση της Τουρκίας και εν γένει στην παροχή σοβαρών έμπρακτων εγγυήσεων ασφαλείας από τους εταίρους υπέρ της ΚΔ; "Μόνοι μας ήμασταν και μόνοι μας θα παραμείνουμε. Ελλάδα και ΚΔ... Εάν εντωμεταξύ δεν «καταφέρουμε» να εξαλείψουμε την δεύτερη, με την νέα συμφωνία που θα μας φέρουν, μασκαρεμένη με χίλια δυο λεκτικά στολίδια -ομοσπονδία/συνομοσπονδία το τουρκοβρετανικό εφεύρημα της ΔΔΟ από το 1956-57 ή όπως αλλιώς θα το βαφτίσουν-, για να μας πείσουν ότι πρόκειται -τάχα- για απελευθέρωση του νησιού. Μια λύση που καθορίζει ο «κηδεμόνας» του Κυπριακού -ονόματι Φόρεϊν Όφις- μέσω του αντιπροσώπου του στην ΚΔ, του Βρετανού Υπ. Αρμοστή, ο οποίος ήδη μας υπέδειξε ότι θέλει τον νέο Πρόεδρο της ΚΔ να πάρει «θαρραλέες αποφάσεις» Και όλα αυτά γιατί γιατί τα σχέδια της άλλης μεριάς του Ατλαντικού για την Μέση Ανατολή, ξεκινούν από την Αν. Μεσόγειο, τον ορυκτό της πλούτο, και μέσα σε αυτά εντάσσεται -αυτό που προβλέπει ο γνωστός χάρτης Μπάιντεν- και ο περιβόητος αγωγός φυσικού αερίου από τα Ισραηλινά κοιτάσματα, που θα διέρχεται μέσω της κυπριακής ΑΟΖ, και θα καταλήγει στην Τουρκία. Ο Άμος Χόκσταϊν από το 2016 ξεκαθάριζε ότι: «προϋπόθεση για να μπορέσει να φτάσει το ισραηλινό αέριο στην Τουρκία εξαρτάται από την επίλυση του Κυπριακού, γιατί δεν μπορεί να περάσει από την ΑΟΖ της Κύπρου». Σχεδιασμό τον οποίο ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν προωθούσε σθεναρά από το 2014 όταν δήλωνε ευθαρσώς ότι, «αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ταξίδεψα πρόσφατα [σσ. Μάιο του 2014] στην Κύπρο -ο υψηλότερος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε την Κύπρο εδώ και πέντε δεκαετίες- επειδή ήθελα να ενθαρρύνω τους Κύπριους [σσ. Κυπριακή Δημοκρατία] να αναπτύξουν τους ενεργειακούς πόρους τους σε συνεργασία με όλους -ΟΛΟΥΣ(!)- τους γείτονές τους, και να καταστεί σαφές ότι όλοι ωφελούνται εάν το σύνολο της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να συνεργαστεί για να γίνει κόμβος για τις αγορές φυσικού αερίου».

Και για να γίνει ακόμα πιο σαφές, διευκρίνιζε ότι, «το ενεργειακό δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί επίσης να αποφέρει σημαντικά στρατηγικά και οικονομικά οφέλη για την ίδια την περιοχή και την Ευρώπη συνολικά. [...] Αυτό ήταν το κύριο μήνυμά μου όταν ήμουν στην Κύπρο τον Μάιο [του 2014], ότι η ενέργεια μπορεί και πρέπει να χρησιμεύσει ως εργαλείο συνεργασίας, σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας. Και ζήτησα από τον Ειδικό Απεσταλμένο για Θέματα Ενέργειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άμος Χόκσταϊν, να συνεχίσει το έργο αυτό». 
Το οποίο έρχεται τώρα -εννέα χρόνια αργότερα και αφού προηγήθηκαν οι αποτυχημένες προσπάθειες του Κραν Μοντανά και του Μον Πελεράν-, για να ολοκληρώσει μαζί με τον «θαρραλέο» νέο Πρόεδρο (1 και 2) που πρόκειται να αναλάβει...


Σχόλια