Κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα Βόρειας Μακεδονίας-Βουλγαρίας


Οι Βούλγαροι που προσπάθησαν να εισέλθουν στη Βόρεια Μακεδονία για να γιορτάσουν τα γενέθλια ενός κοινού εθνικού ήρωα των δύο χωρών δήλωσαν ότι αντιμετώπισαν δυσκολίες στα σύνορα, ωστόσο οι συνολικοί εορτασμοί πέρασαν χωρίς σημαντικά επεισόδια, παρά τους φόβους και την τοξική ρητορική.

Κατά τη διάρκεια των ημερών που προηγήθηκαν της 151ης επετείου από τη γέννηση του Γκότσε Ντέλτσεφ, εθνικού ήρωα και για τις δύο χώρες, οι εντάσεις σιγόβραζαν μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας, καθώς οι πολιτικοί αντάλλασσαν αιχμές, ακόμη και απειλές.

Το Σάββατο, το βουλγαρικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας δεν επέτρεψαν σε Βούλγαρους να εισέλθουν στο έδαφος της γειτονικής χώρας και ανακοίνωσε ότι οι αρχές τις Βόρειας Μακεδονίας έχουν μια «ανεπίσημη» βουλγαρική μαύρη λίστα. Το βουλγαρικό λαϊκιστικό φιλορωσικό κόμμα Vazrazhdane, που είναι η τέταρτη πολιτική δύναμη στη χώρα, ανακοίνωσε ότι αρκετοί Βούλγαροι ξυλοκοπήθηκαν στα σύνορα.

Αργότερα, το υπουργείο Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας ανακοίνωσε ότι τρεις Βούλγαροι, συμπεριλαμβανομένου του πρώην βουλευτή του Vazrazhdane Άνχελ Γκεοργκίεφ, συνελήφθησαν στα σύνορα για προσβολή και επίθεση σε αστυνομικούς. Σύμφωνα με τον δικηγόρο τους, οι τρεις ξυλοκοπήθηκαν ενώ κρατούνταν για έξι ώρες και τους πέρασαν χειροπέδες, δήλωσε την Κυριακή (5 Φεβρουαρίου).

Πάντως, η βουλγαρική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών Ιβάν Ντεμερτζίεφ, κατάφερε να καταθέσει στεφάνι στον τάφο του Γκότσε Ντέλτσεφ στην εκκλησία του Αγίου Σπαζ στα Σκόπια.

Οι αρχές της Σόφιας δηλώνουν ανυποχώρητες ότι πολλοί Βούλγαροι πολίτες εμποδίστηκαν στα σύνορα λόγω των ενεργειών των θεσμών στα Σκόπια.

«Υπήρξαν διάφορες απόπειρες πρόκλησης, νομίζω ότι συμπεριφερθήκαμε με τον πιο σωστό τρόπο, όπως απαιτεί η υπεύθυνη πολιτική και πολιτειακή συμπεριφορά», δήλωσε ο Demerdzhiev στους Βούλγαρους δημοσιογράφους. Ο Βούλγαρος αναπληρωτής πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι πολλοί Βούλγαροι πολίτες σταμάτησαν στα σύνορα και δεν κατάφεραν να φτάσουν στον τάφο του Γκότσε Ντέλτσεφ.

«Ο αμοιβαίος σεβασμός που δηλώνουμε για το λαό της Βόρειας Μακεδονίας  και οι διαβεβαιώσεις που λάβαμε σήμαιναν ότι θα δώσουν σε όλους την ευκαιρία να έρθουν και να τιμήσουν τη μνήμη του Γκότσε Ντέλτσεφ», δήλωσε ο Ντεμερτζιέφ.

Η επίσημη εξήγηση της Βόρειας Μακεδονίας είναι ότι η καθυστέρηση των αυτοκινήτων με βουλγαρικές πινακίδες στα σύνορα οφείλεται σε ηλεκτροπληξία στα συνοριακά σημεία με τη Βουλγαρία.

Η Σόφια προειδοποίησε ότι θα προβεί σε αντίποινα με μια «άνευ προηγουμένου απάντηση» εάν τα Σκόπια αποφασίσουν να μην επιτρέψουν στους Βούλγαρους πολίτες να εισέλθουν στο έδαφος της Βόρειας Μακεδονίας. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έφτασαν στο ναδίρ τους μετά τον ξυλοδαρμό του Χριστιάν Πεντίκοφ, γραμματέα του βουλγαρικού πολιτιστικού συλλόγου στην Αχρίδα «Τσάρος Μπόρις ΙΙΙ», ο οποίος συνέπεσε με την προεκλογική περίοδο στη Βουλγαρία.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Όλιβερ Σπασόφσκι δήλωσε ότι η αστυνομία ενήργησε όπως θα έπρεπε να ενεργεί σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

«Θέλω να συγχαρώ και να αναγνωρίσω τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση όλων των τμημάτων του Υπουργείου Εσωτερικών για το εξαιρετικά καλά εκτελεσμένο επιχειρησιακό έργο στη διασφάλιση της ασφάλειας κατά τη διάρκεια του εορτασμού της γέννησης του Γκότσε Ντέλτσεφ», δήλωσε ο Σπασόφσκι.

«Ευχαριστώ τους πολίτες, τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους που έδειξαν κατανόηση και με τον πιο επαγγελματικό τρόπο συνέβαλαν σε έναν αξιοπρεπή εορτασμό του μεγάλου Γκότσε Ντέλτσεφ», πρόσθεσε.

Πέρυσι, η Βουλγαρία υιοθέτησε τη λεγόμενη «γαλλική πρόταση» και ανακοίνωσε ότι θα άρει το βέτο στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.

Ο όρος είναι ότι οι Βούλγαροι θα προστεθούν στους άλλους “λαούς” στο σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των Σκοπίων για την εκπλήρωση αυτών των αιτημάτων. Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων θέτουν σε κίνδυνο ακύρωσης τις συμφωνίες μεταξύ Βουλγαρίας, Βόρειας Μακεδονίας και ΕΕ.

euractiv.gr

Σχόλια