Βερολίνο: Ποιος κάνει κουμάντο στην εξωτερική πολιτική;


Ανάμεσα στον καγκελάριο των χαμηλών τόνων Όλαφ Σολτς και την υπΕΞ Ανναλένα Μπέρμποκ με την ξεκάθαρη γλώσσα της υπάρχουν τριβές.
Η ρωσική εισβολή ανέδειξε τις διαφορές τους.

Στην αρχή, όταν ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου των Εξωτερικών, η Ανναλένα Μπέρμποκ από το κόμμα των Πρασίνων ήταν υπό διαρκή "παρακολούθηση". Θα τα κατάφερνε άραγε μια νεαρή πολιτικός χωρίς προϋπηρεσία σε κυβερνητικό πόστο; Όμως από την πρώτη κιόλας επίσκεψη στο Παρίσι έδειξε δείγματα άνεσης και αυτοπεποίθησης στα νέα της καθήκοντα. Και όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία υιοθέτησε ξεκάθαρη γλώσσα, κυρίως προς την κατεύθυνση του Πούτιν καταφέρνοντας να βρίσκεται στην πρώτη θέση της δημοτικότητας ανάμεσα σε όλους τους Γερμανούς πολιτικούς. Βέβαια αυτό το στιλ δεν φαίνεται να αρέσει σε όλους στην τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού. Κυρίως στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα υπάρχουν πολιτικοί που πίσω από κλειστές πόρτες δεν είναι φειδωλοί στην κριτική τους απέναντί της.

Πιέσεις για τα Leopard

Η κατηγορία που προσάπτουν στην Μπέρμποκ είναι ότι η διπλωματία της δεν είναι μακρόπνοη, ότι δεν καταβάλλει προσπάθειες ακόμη και προς την κατεύθυνση της Μόσχας, για να τερματιστεί αυτός ο επιθετικός πόλεμος. Φαίνεται, όπως τουλάχιστον αναφέρουν δύο έμπειροι δημοσιογράφοι του γερμανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου dpa, ότι ορισμένες από τις δηλώσεις της Μπέρμποκ δεν "ακούγονται" και τόσο καλά στα αυτιά του Όλαφ Σολτς. Για παράδειγμα η όλη συζήτηση για την παράδοση των γερμανικών Leopard 2 στην Ουκρανία. Σε αυτό ακριβώς το θέμα φάνηκε το πού βρίσκονται οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο SPD, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP). Ενώ από το κόμμα της Μπέρμποκ, εκπροσώπους του FDP αλλά και την αντιπολίτευση εκφράστηκε έντονη επιθυμία για άμεση απόφαση γύρω από τα γερμανικά Leopard, στην καγκελαρία ο Όλαφ Σολτς εμφανίζονταν διστακτικός. Μέχρις ότου την περασμένη εβδομάδα, σε απόλυτο συντονισμό με τον πρόεδρο Μπάιντεν, έδωσε το πολυαναμενόμενο πράσινο φως.

Leopard

Σημείο τριβών τα Leopard

Αυτά είναι βέβαια μηνύματα που δεν μένουν απαρατήρητα. Κυρίως από την καγκελαρία οι όχι και τόσο κρυφές πιέσεις δεν αντιμετωπίζονται με καλό μάτι. Το ότι η πράσινη πολιτικός προωθούσε εμφατικά αυτό το βήμα, ήταν κάτι σαν ανοικτό μυστικό. Μάλιστα λίγο πριν την λήψη της απόφασης ανέφερε, ευρισκόμενη στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, και ίσως όχι σε συνεννόηση με την καγκελαρία, ότι δεν θα πρέπει να μπουν εμπόδια σε ενδεχόμενη αίτηση της Πολωνίας για άδεια εξαγωγής τέτοιων αρμάτων μάχης γερμανικής κατασκευής προς την Ουκρανία. Το Spiegel έχει πληροφορίες ότι ο Σολτς επέπληξε εσωτερικά τους  "πολεμαχαρείς" και τους "θιασώτες του πολέμου", αν και δεν έγινε σαφές ποιους ακριβώς εννοούσε. Στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της περασμένης Δευτέρας η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν απέφυγε σαφή απάντηση στο ερώτημα, εάν έκανε όντως ο Σολτς τέτοιες δηλώσεις, επικαλούμενη το απόρρητο. "Εγώ η ίδια δεν άκουσα τέτοιες λέξεις από το στόμα του" αρκέστηκε να πει. 

Τελικά, ποιος έχει το λέγειν και το αποφασίζειν στην εξωτερική πολιτική της Γερμανίας; Η καγκελαρία ή το υπουργείο των Εξωτερικών; ρωτήθηκε ανοιχτά στο μπρίφινγκ η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Χόφμαν . "Ο καγκελάριος συνεργάζεται στενά και σε κλίμα εμπιστοσύνης με όλους τους υπουργούς" απάντησε παραπέμποντας στην συνταγματικά κατοχυρωμένη αρμοδιότητα του εκάστοτε καγκελαρίου να αποφασίζει τελευταίος για την τελική κατεύθυνση της χώρας σε όλα τα θέματα. Αλλά ως γνωστόν οι δημοσιογράφοι δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια να βγάλουν ειδήσεις. Και τελικά με την επιμονή τους η Κριστιάνε Χόφμαν έβγαλε την είδηση: "Θέλετε τώρα να μιλήσω για αγάπη; Όχι".

Γιεργκ Μπλανκ, Μίχαελ Φίσερ/dpa

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

dw.com 

   

Σχόλια