«Ο εχθρός πάντα μας ψάχνει»: Κρυμμένοι στο δάσος οι χειριστές drone της Ουκρανίας είναι κρίσιμοι για την μάχη


Τα πευκοδάση κοντά στην πόλη Kreminna έχουν γίνει μια από τις πιο καυτές ζώνες μάχης στον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία. Σχεδόν κάθε όπλο φαίνεται να λειτουργεί εδώ, πυροβολικό, οβίδες, τανκς και όλμοι. Ίσως όμως το πιο σημαντικό είναι το μικρότερο: Το αναγνωριστικό drone. 

Αλλά είναι μια πολύ πιο σκληρή πρόκληση από ό,τι ήταν στα τέλη του περασμένου έτους. Οι αμυντικές γραμμές της Ρωσίας έχουν ενισχυθεί με βαρέα όπλα και πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς. Το CNN συνάντησε δύο ουκρανούς χειριστές drone από το τάγμα Dnipro-1 βαθιά μέσα στο δάσος για να δει πώς λειτουργούν. 

Το ταξίδι ήταν μέσα σε ένα θόλο από πεύκα, μέσα από ένα απόκοσμο τοπίο διάσπαρτο με ρυάκια και βάλτους.

Πριν από ένα χρόνο, ένας από τους χειριστές drone, που έδωσε το όνομά του μόνο ως Ruslan, ήταν εκπαιδευτής snowboard και καγιάκ. Τώρα παρακολουθεί την κίνηση των ρωσικών δυνάμεων κατά μήκος των δασικών γραμμών, περνώντας επιδέξια τα drone στις κορυφές των δέντρων. 

Τα οχήματα των χειριστών drone ελίσσονται προσεκτικά κάτω από την κάλυψη δέντρων. Οι Ρώσοι διαθέτουν επίσης αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, και οι χειριστές drones της Ουκρανίας θεωρούνται στόχοι υψηλής αξίας.

Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Mavic-3 – το εργαλείο της ουκρανικής αναγνώρισης, ακόμα κι αν ζυγίζει λιγότερο από ένα κιλό και έχει άνοιγμα μόλις 35 εκατοστά (14 ίντσες) – ανεβαίνει με έναν ελιγμό από ένα κοντινό ξέφωτο. Μπορεί να παραμείνει ψηλά για περίπου 45 λεπτά και να ταξιδέψει έως και 30 χιλιόμετρα συνολικά, τροφοδοτώντας βίντεο υψηλής ευκρίνειας πίσω στους χειριστές. 

Η δουλειά τους είναι να παρέχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τις ρωσικές θέσεις και κινήσεις και επίσης να βοηθούν το ουκρανικό πυροβολικό να διορθώνει τις βολές. Ανάμεσα στα δάση κρύβονται θέσεις πυροβολικού των 120 χιλιοστών και 82 χιλιοστών, και κάπου κοντά ένα τεράστιο οβιδοβόλο Krab 155 χιλιοστών, ένα από τα περίπου 50 που δώρισε η Πολωνία. Στους Ουκρανούς αρέσει το Krab για την ακρίβεια και τη δύναμή του, αλλά είναι απαιτητικό να συντηρηθεί. «Αυτή είναι μάχη πυροβολικού όλη μέρα», λέει ο Ruslan

Λίγα μίλια μακριά, το τάγμα Dnipro-1 έχει το δικό του εργαστήριο drone, όπου οι χειροβομβίδες του ΝΑΤΟ χρησιμοποιούνται ως μικρά πυρομαχικά ελεύθερης πτώσης. Κάτω από ένα τραπέζι βρίσκεται μια πλάκα από πλαστικό εκρηκτικό C-4. Είναι μια επίπονη και απαιτητική διαδικασία, που φτιάχνει ένα χειροποίητο πυρομαχικό κάθε 20 λεπτά. 

Μερικά από τα πυρομαχικά drone της μονάδας είναι ουσιαστικά θραυσματικές χειροβομβίδες που πέφτουν στο πεζικό - και ειδικά σε μαχητές στα ρωσικά στρατεύματα Wagner γύρω από το Bakhmut. Οι βαρύτερες εκδόσεις drones μπορούν να βλάψουν ή να απενεργοποιήσουν ένα τάνκ.

Ο διοικητής της μονάδας drone του Dnipro-1 ονομάζεται Graf. Λέει ότι τα drones έχουν γίνει «ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία αυτού του πολέμου – τόσο για εμάς όσο και για τον εχθρό. Τίποτα δεν μπορεί να εκτελεστεί χωρίς drones». Και αυτό κάνει τους άντρες του στόχους. «Αυτή τη στιγμή ο χειριστής drone είναι μια από τις πιο επικίνδυνες δουλειές. 

Ο εχθρός ξέρει ότι είμαστε τα μάτια του στρατού μας. Μόλις εντοπίσουν έναν χειριστή drone, χρησιμοποιούν όλα τα είδη όπλων: πυροβολικό, MLRS, τανκς», λέει ο Graf. «Έχουμε υψηλό ποσοστό απωλειών μεταξύ των πιλότων, ο εχθρός πάντα μας ψάχνει». λέει ο Graf. Κανένας Ουκρανός στρατιώτης σε αυτό το μέτωπο δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι αυτή η σύγκρουση θα κερδηθεί σύντομα. Σε όλη την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, εκτυλίσσονται βίαιες μάχες φθοράς: Τα κέρδη και οι απώλειες υπολογίζονται σε εκατοντάδες μέτρα. Ο Γκραφ απηχεί αυτό που φαίνεται να λέει κάθε Ουκρανός στρατιώτης. «Τώρα λαμβάνουμε τανκς – άρα χρειαζόμαστε περισσότερα τανκς. Και χρειαζόμαστε αεροπορία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. 

Πρέπει να καταστρέψουμε τον εχθρό κατά την προσέγγισή του στην Ουκρανία. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να κερδίσουμε». Και για τη μονάδα του, ο Graf ονειρεύεται να αποκτήσει επιθετικά drones των ΗΠΑ όπως το Predator. Αυτό όμως δεν εξετάζεται σαν λύση στην Ουάσιγκτον

cnn.com

Σχόλια