ΥΠΑΜ Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ ζήτησαν απο την Ελλάδα διάθεση S-300 & TOR-M1 στην Ουκρανία


Η Ουκρανία διαπραγματεύεται με χώρες που είναι εξοπλισμένες με συστήματα αεράμυνας S-300 για να αναπληρώσουν τα αποθέματα  τους σε πυραύλους.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης με την Margarita Robles, (Ισπανίδα Υπουργός Άμυνας), στην Οδησσό της Ουκρανίας.

«Οι S-300, λειτουργούν πολύ καλά. Γεγονός είναι ότι δεν κατασκευάστηκαν στην Ουκρανία, δηλαδή δεν έχουμε πυραύλους S-300, άρα χρησιμοποιούμε στοκ. Ως εκ τούτου, με συναδέλφους-υπουργούς άμυνας χωρών στις οποίες υπάρχουν S-300 με οπλισμό, διαπραγματευόμαστε τη δυνατότητα αναπλήρωσης αυτού του αποθέματος πυραύλων από τις αποθήκες και τα οπλοστάσια τους», δήλωσε ο Oleksii Reznikov.

Τόνισε επίσης ότι η χρήση ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed-136 από Ρώσους , δοκιμάζει πρωτίστως τρομοκρατικά όπλα, τα οποία στη συνέχεια θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Υπενθυμίζουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από την Ελλάδα, να εγκαταλείψει τα ρωσικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300 και ТOR-М1, για να τα μεταφέρουν στη συνέχεια στην Ουκρανία.

Από τη δεκαετία του 1990, ο ελληνικός στρατός εξοπλίστηκε με ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-300 και συστήματα αεράμυνας Тоr-М1. Επίσης διαθέτουν συστήματα αεράμυνας Osa-AKM, αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα Kornet, Zubr και οχήματα πεζικού. 

Επιπλέον, το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να επενδύσει σε οπλικά συστήματα της Σοβιετικής εποχής που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία. Οι επενδύσεις σε επιχειρήσεις στην Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακία και τη Βουλγαρία συζητούνται για την επανέναρξη της παραγωγής βλημάτων της σοβιετικής εποχής για το ουκρανικό οπλοστάσιο.

mil.in.ua

ΥΓ

Είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ από χώρες-χρήστες S-300 αιτούνται μόνο πύραυλοι... την ίδια στιγμή από την χώρα μας ζητείται η διάθεση συστημάτων S-300 & TOR-M1


Σχόλια