Η Ουκρανία ετοιμάζει νόμο που θα απαγορεύει λειτουργία εκκλησιών που «συνδέονται» με τη Ρωσία



Η κυβέρνηση της Ουκρανίας κινήθηκε για να περιορίσει τις δραστηριότητες της ορθόδοξης εκκλησίας  που συνδέεται ιστορικά με τη Μόσχα, με στόχο να αποκόψει την πιο σημαντική εναπομείνασα πηγή ρωσικής πολιτιστικής και θρησκευτικής επιρροής στη χώρα.

Ο Πρόεδρος Zelensky ζήτησε από τους νομοθέτες, να εμποδίσουν τον κλάδο του Ορθόδοξου Χριστιανισμού που λειτουργεί στην Ουκρανία, στοχεύοντας σε μια ισχυρή πολιτιστική δύναμη που Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγορούν ότι υποστήριξε τη ρωσική εισβολή.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, κανονικά συνδεδεμένη με το Πατριαρχείο Μόσχας, είναι ένα από τα δύο κύρια Ορθόδοξα δόγματα της χώρας και ήταν η κυρίαρχη, πριν πολλοί πιστοί και ενορίες μεταπηδήσουν στην αντίπαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Η κυβέρνησή θα συντάξει νόμο «που θα καθιστά αδύνατη, για θρησκευτικές οργανώσεις που συνδέονται με κέντρα επιρροής στη Ρωσική Ομοσπονδία, την λειτουργία στην Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι αργά την Πέμπτη στη νυχτερινή του ομιλία μέσω βίντεο. 

Επιπλέον, έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να διεξαγάγει έρευνα για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και τους δεσμούς της με τη Μόσχα, «και, εάν χρειαστεί, να λάβει μέτρα που προβλέπονται από το νόμο».

Αλλά δεν διευκρίνισε πώς θα λειτουργήσει ένας νέος νόμος - εάν, για παράδειγμα, η εκκλησία θα κρίνεται ως μία ή ενορία ανά ενορία - και πώς θα επιβάλλεται. Αρκετοί θρησκευτικοί και νομικοί μελετητές είπαν ότι, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει νομικές προκλήσεις και χωρίς να δουν περισσότερες λεπτομέρειες, δεν ήταν σίγουροι πώς θα προχωρήσει η κυβέρνηση.

Τα σχέδια του Zelensky μπορεί να είναι δημοφιλή σε έναν όλο και πιο αντιρωσικό πληθυσμό μετά από μήνες ρωσικών βομβαρδισμών, αλλά εγείρουν δύσκολα ερωτήματα σχετικά με το τι σημαίνει να είσαι συνεργάτης σε ένα έθνος σε πόλεμο και πώς η απαγόρευση της εκκλησίας θα ισοδυναμούσε με την ελευθερία της θρησκείας σύμφωνα με το ουκρανικό Σύνταγμα.

Το Σύνταγμα της Ουκρανίας εγγυάται «το δικαίωμα στην ελευθερία της προσωπικής φιλοσοφίας και θρησκείας», συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος «να εκτελούμε μόνοι ή συλλογικά και χωρίς περιορισμούς θρησκευτικές τελετουργίες και τελετουργίες και να διεξάγουμε θρησκευτικές δραστηριότητες». Αλλά επιτρέπει επίσης περιορισμούς σε αυτό το δικαίωμα «προς το συμφέρον της προστασίας της δημόσιας τάξης».

nytimes.com


Σχόλια