Η Συρία έχει γίνει πεδίο δοκιμών drones ...

Ρώσος Στρατηγός επιδεικνύει drone στη βάση Khmemim στη Λαττάκεια

Ο συριακός πόλεμος που συνεχίζεται για πάνω από μια δεκαετία, παρείχε ένα εργαστήριο για drones που χρησιμοποιούνται από χώρες, μαχητές και ένοπλες ομάδες, δήλωσε την Τρίτη μια ολλανδική οργάνωση για τα δικαιώματα.
 

Η Pax for Peace ανέφερε, «Η έρευνά μας δείχνει ότι τουλάχιστον 39 διαφορετικοί τύποι στρατιωτικών drones που προέρχονται από έξι διαφορετικές χώρες έχουν χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο της Συρίας».

Η έκθεση ανέφερε ότι κράτη και μη κρατικές ένοπλες ομάδες, έχουν δοκιμάσει διαφορετικούς νέους τύπους drones και έχουν εξερευνήσει πώς η χρήση τους μπορεί να βελτιώσει τις στρατιωτικές τακτικές και στρατηγικές.

Το Ιράν, το Ισραήλ, η Ρωσία, η Τουρκία, οι ΗΠΑ και οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν ωφεληθεί από την τεχνολογία των drone στη Συρία, η οποία οδήγησε στην κυριαρχία των τεχνολογιών που θα χρησιμοποιηθούν σε άλλες συγκρούσεις, σύμφωνα με την έκθεση.

Τα drones «παρέχουν τόσο στα κράτη όσο και στους μη κρατικούς φορείς νέες μεθόδους χρήσης θανατηφόρου βίας», ανέφερε η έκθεση.

«Την τελευταία δεκαετία, τα αναβαθμισμένα drones στον ουρανό της Συρίας έχουν επανειλημμένα δείξει πώς οι στρατιωτικοί παράγοντες, έχουν περάσει από μια διαδικασία μάθησης και έχουν βελτιώσει τις γνώσεις τους για το σχεδιασμό, την παραγωγή και τη χρήση των drones», πρόσθεσε.

Το 2016, η Τουρκία άρχισε να αναπτύσσει στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη βόρεια Συρία για να βοηθήσει την Άγκυρα και τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία ένοπλες φατρίες της συριακής αντιπολίτευσης, γνωστές και ως Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA), να ελέγχουν εδάφη κατά μήκος της συνοριακής λωρίδας.

Το δημοσίευμα πρόσθεσε ότι η Τουρκία άρχισε να εξάγει Bayraktar TB-2 σε μη δυτικές χώρες, καθώς «το TB2 άρχισε να περιπολεί στους ουρανούς της Τουρκίας και της Συρίας πλήρως οπλισμένο με εγχώρια πυρομαχικά κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Ασπίδα του Ευφράτη».

«Το TB-2 έγινε το πιο γνωστό μαχητικό drone της Τουρκίας, διαδραματίζοντας βασικό ρόλο στις συγκρούσεις στη Λιβύη, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την Αιθιοπία και πιο πρόσφατα στην Ουκρανία», σύμφωνα με την έκθεση.

Η οργάνωση είπε ότι περισσότερες από 60 επιδρομές τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών έπληξαν περιοχές στη βόρεια Συρία μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου.

Η έκθεση της οργάνωσης σημείωσε ότι η Συρία έχει αποδειχθεί το καλύτερο εργαστήριο drone για τη Ρωσία, επιτρέποντας στη Μόσχα να αξιολογεί τα drones για τους εταίρους της και να δοκιμάζει τα δικά της μαχητικά αεροσκάφη και όπλα.

«Το Ιράν προμήθευε drones στις συριακές ένοπλες δυνάμεις από την έναρξη του συριακού πολέμου και στη Χεζμπολάχ από το 2004», προστίθεται στην έκθεση.

«Το Ιράν άρχισε επίσης να παρέχει ανεξάρτητες δυνατότητες drone σε διάφορες υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές στη Συρία, με τη μορφή αναγνωριστικών ή ένοπλων drones, εξαρτημάτων και τεχνογνωσίας για την κατασκευή αντιγράφων σε τοπικό επίπεδο και προγραμματιστές εκπαίδευσης drone», σύμφωνα με την οργάνωση.

Η έκθεση αποκάλυψε ότι οι μάχες στη Συρία έχουν δει επίσης πολιτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη να εκτρέπονται για στρατιωτική χρήση από μαχητικές ομάδες όπως η Hayat Tahrir al-Sham (HTS, πρώην μέτωπο al-Nusra) που ελέγχει μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής Συρίας και η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

 


npasyria.com

Σχόλια