Το FBI προειδοποιεί ότι τα drone αποτελούν πιθανό κίνδυνο για κρίσιμες υποδομές...

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν εντοπιστεί να πετούν πάνω από χημικά εργοστάσια και έναν αγωγό στη Λουιζιάνα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, προκαλώντας προειδοποίηση του FBI την Πέμπτη σχετικά με την πιθανότητα κατασκοπείας και τρομοκρατίας σε κρίσιμες εγκαταστάσεις υποδομών, σύμφωνα με σχετική έκθεση.

Στις 29 Ιουλίου, παρατηρητές είδαν πολλά drone να πετούν πάνω από ένα χημικό εργοστάσιο στη Λουιζιάνα τη νύχτα. Σύμφωνα με την έκθεση, η ομάδα των drone πέταξε αρκετά πόδια πάνω από την εγκατάσταση πριν χωριστεί σε δύο κατευθύνσεις.

Επίσης, στις 8 Μαρτίου 2021, ένα drone εντοπίστηκε να πετά κοντά σε έναν αγωγό στη Λουιζιάνα. Ένας αστυνομικός εντόπισε τον χειριστή του drone και ανακάλυψε ότι έβγαζε φωτογραφίες, ανέφερε η έκθεση. Δεν είναι σαφές ποια μέτρα έχουν λάβει, εάν υπάρχουν, οι αρχές επιβολής του νόμου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν υπάρχουν στοιχεία για κακόβουλες δραστηριότητες που απειλούν άμεσα αυτές τις εγκαταστάσεις. Ωστόσο, τα drone θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την τεκμηρίωση των μοτίβων δραστηριότητας ή της φυσικής διάταξης στοχευμένων εγκαταστάσεων κρίσιμης σημασίας, ανέφερε η έκθεση.

Το FBI ενθαρρύνει τους χειριστές των εγκαταστάσεων να επικοινούν με το τοπικό τους γραφείο, εάν υποπτεύονται βιομηχανική κατασκοπεία, τρομοκρατία ή άλλη εγκληματική δραστηριότητα.

«Ενώ οι περισσότερες πτήσεις με drones πάνω από υποδομές είναι καλοήθεις, δημιουργούν μια πραγματική ανησυχία για την ασφάλεια, τη λειτουργία και την ασφάλεια. Τα drone είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως εκρηκτικό όπλο σε λάθος χέρια», δήλωσε στο CNN ο Brian Harrell, πρώην βοηθός γραμματέας για την προστασία των υποδομών στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

«Η βιομηχανία γνωρίζει τις τακτικές χαρτογράφησης, παρακολούθησης και ρίψης βλημάτων σε πολύ κρίσιμες τοποθεσίες και συχνά χρησιμοποιεί συστήματα ενημέρωσης της κατάστασης για να παρέχει έγκαιρη προειδοποίηση», πρόσθεσε ο Χάρελ.

Ακόμη και όταν εντοπιστούν drones, μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί ο χειριστής του drone, σύμφωνα με την έκθεση του FBI, η οποία σημειώνει ότι «τα τρέχοντα κρίσιμα μέτρα ασφαλείας υποδομών ενδέχεται να μην είναι σε θέση να ανιχνεύσουν εισβολές drone ή να καθορίσουν ποιες πληροφορίες έχουν συγκεντρώσει."

Η έκθεση συντάχθηκε από το FBI της Νέας Ορλεάνης σε συντονισμό με διάφορες ομοσπονδιακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών και της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπορίας, για να ειδοποιήσει το προσωπικό ασφάλειας σε χημικά εργοστάσια για τον συνεχή κίνδυνο που ενέχουν τα συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Πέρυσι, το CNN ανέφερε ότι ένα drone που συνετρίβη κοντά σε υποσταθμό της Πενσυλβάνια το 2020, ήταν πιθανό να προκαλέσει ζημιά ή να διακόψει το ηλεκτρικό, σύμφωνα με ένα δελτίο της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Το περιστατικό του Ιουλίου 2020 ήταν η πρώτη γνωστή περίπτωση «τροποποιημένου συστήματος drone που πιθανόν να αναπτυχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για να στοχεύσει συγκεκριμένα ενεργειακές υποδομές», σύμφωνα με ένα σημείωμα από FBI, Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το Εθνικό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο.

cnn.com 

Σχόλια