ΥΠΕΞ τουρκίας: Ντροπή το γεγονός ότι η ΕΕ παραμένει σιωπηλή για τις παράνομες ενέργειες της Ελλάδας...


24 Ιουν. 2022 Δελτίο τύπου ΥΠΕΞ τουρκίας

Σχετικά με τις αποφάσεις που εγκρίθηκαν στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις 23-24 Ιουνίου 2022. 

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι, στις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 23-24 Ιουνίου 2022, επιδεικνύεται μια προκατειλημμένη, χωρίς οράματα και αποστασιοποιημένη στάση απέναντι στη χώρα μας. 

Αυτό είναι απόδειξη ότι η ΕΕ δεν κατάφερε για άλλη μια φορά να βγει από τον φαύλο κύκλο στο πλαίσιο της Τουρκίας. Είναι απαράδεκτο να προσπαθεί η ΕΕ να νομιμοποιήσει τις μαξιμαλιστικές και παράνομες θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Κατά τον ίδιο τρόπο, είναι εντελώς ντροπή το γεγονός ότι η ΕΕ παραμένει σιωπηλή για τις παράνομες ενέργειες της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της διεκδίκησής της για 10 μίλια εναέριου χώρου, τον οπλισμό των νησιών και τις πρακτικές απώθησης. Αυτές οι αποφάσεις δεν συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων, αλλά βλάπτουν και την περιφερειακή σταθερότητα. 

Αν και η Τουρκία διατηρεί πάντα τη στάση της υπέρ του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, αποτελεί παράδειγμα πλήρους ανειλικρίνειας η απάντηση σε αυτή την προσέγγιση της χώρας μας με στρατηγική σκόπιμης έντασης και κλιμάκωσης. 

Η ΕΕ θα πρέπει τώρα να συνειδητοποιήσει ότι, δεν πρέπει να δεσμευτεί και να θυσιάσει τα οφέλη που θα αποκομίσει από τη διαδικασία ένταξης και τη συνεργασία της Τουρκίας, για τις στενόμυαλες, παράνομες και μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Το απαιτούν ουσιαστικά και τα γενικά συμφέροντα της ΕΕ.

Σχόλια