Ευαίσθητη Ιρανική στρατιωτική εγκατάσταση στοχοποιήθηκε με επίθεση mini drones


Μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος αυτή την εβδομάδα είχε στόχο μια εξαιρετικά ευαίσθητη στρατιωτική τοποθεσία έξω από την Τεχεράνη
, όπου το Ιράν αναπτύσσει πυραυλική, πυρηνική και τεχνολογία drone, σύμφωνα με τρεις Ιρανούς που γνωρίζουν την επίθεση και έναν Αμερικανό αξιωματούχο.

Το χτύπημα το βράδυ της Τετάρτης έπληξε τον χώρο του στρατιωτικού συγκροτήματος Parchin, περίπου 37 μίλια νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, με drone αυτοκτονίας με τετρακόπτερα, σύμφωνα με ιρανικές πηγές, οι οποίες δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξερράγησαν σε κτίριο που χρησιμοποιείται από το Υπουργείο Άμυνας, για έρευνα για την ανάπτυξη drones, σκοτώνοντας έναν νεαρό μηχανικό που εργαζόταν στο υπουργείο και τραυματίζοντας ένα άλλο άτομο, είπαν.

Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης, αλλά η επίθεση ταίριαζε σε ένα μοτίβο προηγούμενων ισραηλινών επιδρομών στο Ιράν και τον Λίβανο σε μια μυστική εκστρατεία εχθρότητας που συνεχίζεται εδώ και χρόνια. Μια δήλωση του Υπουργείου Άμυνας του Ιράν ανέφερε ότι το θεώρησε ως επίθεση και όχι ως ατύχημα.


Ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι drones αυτοκτονίας επιτέθηκαν στο Parchin, αλλά δεν είπε ποιος ήταν πίσω από αυτό ούτε έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Ισραήλ και το Ιράν πιέζουν ολοένα και περισσότερο τα όρια στον μακροχρόνιο μυστικό πόλεμο τους και η στόχευση μιας ερευνητικής εγκατάστασης drone στο Parchin, ακολουθεί ένα μοτίβο του Ισραήλ που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες δυνατότητες του Ιράν για drone.

Τα τελευταία χρόνια, το Ιράν έχει προχωρήσει σταθερά στον σχεδιασμό και την παραγωγή drones και τη μεταφορά τεχνολογίας και εξαρτημάτων drone σε πολιτοφυλακές σε όλη τη Μέση Ανατολή. Ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν αναπτυχθεί σε πολυάριθμες επιθέσεις κατά του Ισραήλ, καθώς και στη Σαουδική Αραβία , στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , στην Υεμένη και, τον περασμένο Οκτώβριο, σε μια βάση των ΗΠΑ στη Συρία , σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών.

Το Ισραήλ θεωρεί τη χρήση mini drones από τους εχθρούς του, ειδικά το Ιράν, ως σημαντική απειλή για την ασφάλειά του, επειδή τα drones μπορούν να αποφύγουν τα προηγμένα αντιπυραυλικά συστήματα του Ισραήλ, όπως το Iron Dome. Ανώτερος Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος είπε ότι η χώρα επενδύει σημαντικούς πόρους για τον εντοπισμό και την καταστροφή εχθρικών mini drone.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, το Ισραήλ έστειλε έξι drones quadcopter που περιείχαν εκρηκτικά σε μια εγκατάσταση κοντά στην πόλη Kermanshah που ήταν το κύριο εργοστάσιο κατασκευής και αποθήκευσης στρατιωτικών drones του Ιράν, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο πληροφοριών που ενημερώθηκε για την επιχείρηση.

Αυτή η ισραηλινή επίθεση κατέστρεψε δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν. Το Ιράν αντέδρασε εκτοξεύοντας βαλλιστικούς πυραύλους σε ένα συγκρότημα κατοικιών στο βόρειο Ιράκ, το οποίο είπε ότι είχε χρησιμοποιηθεί από ισραηλινούς πράκτορες για να σχεδιάσουν επιθέσεις κατά του Ιράν.

Τον Ιούνιο του 2021, μια άλλη επίθεση χρησιμοποιώντας ένα drone τετρακόπτερο - το οποίο εξεράγη κατά την πρόσκρουση - ξεκίνησε επίσης από το εσωτερικό της χώρας. Έπληξε την Iran Centrifuge Technology Company, ή TESA, στην πόλη Karaj. Η TESA είναι ένα από τα κύρια κατασκευαστικά κέντρα του Ιράν για την παραγωγή των προηγμένων φυγόκεντρων που χρησιμοποιούνται στις δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας, το Natanz και το Fardow.

Η επίθεση με drone την Τετάρτη 25/5/2022 εξαπολύθηκε από το εσωτερικό του Ιράν, όχι μακριά από τη στρατιωτική βάση Parchin, σύμφωνα με ιρανικές πηγές που γνωρίζουν την επίθεση. Τα drones Quadcopter έχουν μικρή εμβέλεια πτήσης και το Parchin απέχει πολύ από τα σύνορα του Ιράν.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που το Ισραήλ χρησιμοποίησε πράκτορες στο Ιράν για να πραγματοποιήσει επιθέσεις.

Μια δήλωση του Υπουργείου Άμυνας του Ιράν την Πέμπτη χρησιμοποίησε τη λέξη «περιστατικό» αντί για «ατύχημα» για να περιγράψει αυτό που συνέβη στο Παρτσίν και αποκάλεσε τον μηχανικό που πέθανε «μάρτυρα», μια σαφή ένδειξη ότι ο θάνατός του θεωρήθηκε ως αποτέλεσμα εχθρική δράση. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι χτυπήθηκε μία από τις ερευνητικές μονάδες του υπουργείου Άμυνας στην περιοχή Παρτσίν.

Ο ανώτερος συντάκτης του συντηρητικού ιρανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Tabnnak, Mostafa Najafi, ανέφερε σε μια ανάρτηση στο Twitter την Πέμπτη ότι διέγραψε αργότερα: «Το Ισραήλ επιτέθηκε σε μια εγκατάσταση του υπουργείου Άμυνας με drones τετρακόπτερα αυτοκτονίας».

nytimes.com

 

Σχόλια