Επιχείρησε να διαφύγει στην Πολωνία ο Ποροσένκο!

Αντικρουόμενες πληροφορίες για το εάν τα κατάφερε

Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο συνελήφθη από τελωνειακούς ενώ προσπαθούσε να διασχίσει τα ουκρανο-πολωνικά σύνορα.

Ο πολιτικός προσπάθησε να περάσει με το προσωπικό του αυτοκίνητο μέσω του σημείου ελέγχου Rava-Russkaya του τελωνείου στη Lviv. Ωστόσο, η ουκρανική συνοριακή υπηρεσία τον εμπόδισε.

Δημοσιεύτηκε και η σχετική φωτογραφία με τους κρατικούς υπαλλήλους να στέκονται μπροστά στον πρώην πρόεδρο προκειμένου να μην τον αφήσουν να περάσει. Υπάρχουν όμως κάποιες άλλες πληροφορίες που τον ήθελαν να έχει καταφέρει να περάσει σε πολωνικό έδαφος.

Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε η βουλευτής του Irina Gerashchenko, ο πρώην αρχηγός του κράτους έπρεπε να συμμετάσχει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ. Υποτίθεται ότι στο Βίλνιους θα είχε επίσης αρκετές συναντήσεις με την ηγεσία της Λιθουανίας, βουλευτές των κοινοβουλίων των χωρών που είναι μέλη της συμμαχίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πρόσθεσε ότι ο Ποροσένκο έλαβε εντολή επαγγελματικού ταξιδιού που υπογράφηκε από τον πρόεδρο της Ράντα, Ρουσλάν Στεφαντσούκ. Ωστόσο, αξιωματούχοι της υπηρεσίας θεώρησαν ότι το έγγραφο ήταν πλαστό ή ληγμένο και δεν επέτρεψαν στον πρώην ηγέτη της χώρας να φύγει από την Ουκρανία.

Νωρίτερα την Παρασκευή, διαδόθηκαν πληροφορίες στα κοινωνικά δίκτυα ότι ο Ποροσένκο προσπάθησε να φύγει από την Ουκρανία και να εισέλθει στην Πολωνία μέσω του τελωνείου του Λβιβ.

Ο Πέτρο Ποροσένκο δικάζεται για πιθανή εμπλοκή σε εσχάτη προδοσία. Μιλάμε για την έρευνα κατά του πρώην Ουκρανού ηγέτη για την υπόθεση προμήθειας ορυκτών από τα εδάφη του Ντονμπάς. Η έρευνα δείχνει ότι ο Ποροσένκο διέκοψε τις αγορές άνθρακα από τη Νότια Αφρική το φθινόπωρο του 2014. Αντ’ αυτού, αγοράστηκε άνθρακας στο Donbass.

Στις 25 Μαΐου έγινε γνωστό ότι αρκετοί μάρτυρες στην υπόθεση εναντίον του πρώην προέδρου Πέτρο Ποροσένκο δεν εμφανίστηκαν για να καταθέσουν.

Πριν από αυτό, στις 23 Μαΐου, ο Viktor Medvedchuk, Κουμπάρος του Πούτιν ο οποίος κρατείται από την SBU, την μυστική υπηρεσία της Ουκρανίας, κατέθεσε εναντίον του πρώην προέδρου της χώρας. Οι υπάλληλοι του τμήματος διευκρίνισαν ότι προσκομίστηκαν στοιχεία υπέρ του γεγονότος ότι ο Ποροσένκο ξεκίνησε την παράνομη ιδιωτικοποίηση του αγωγού Samara-Western Direction. Ο Medvedchuk επιβεβαίωσε επίσης τη συμμετοχή του πρώην επικεφαλής της Ουκρανίας στο εμπόριο άνθρακα με τις αυτοανακυρηχθεισες Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ (DPR και LPR).

Τον Δεκέμβριο του 2021, το Κρατικό Γραφείο Ερευνών (SBI) προσπάθησε να τον συλλάβει, αλλά ο Ποροσένκο εξαφανίστηκε και έφυγε από την Ουκρανία. Αργότερα στις 17 Ιανουαρίου, ο Ποροσένκο επέστρεψε από την Πολωνία στο Κίεβο.

Ο πρώην πρόεδρος κατηγορεί τον Ζελένσκι ότι έχει στήσει υπόθεση εις βάρος του προκειμένου να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας από τις ήττες της Ουκρανίας στο ανατολικό μέτωπο.

Σχόλια