Εφαρμόστε το Δίκαιο της Θάλασσας-Διακόψτε την παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων και καταδιώξτε το Τσεσμέ

Νέα παράνομη NAVTEX για υδρογραφικές έρευνες στο κέντρο του Αιγαίου εξέδωσε η Τουρκία, την ώρα που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται για ακόμη μια φορά στο ναδίρ

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, μετά την αποστολή του Yunus εκδόθηκε νέα παράνομη Navtex από τον Σταθμό της Σμύρνης για υδρογραφικές έρευνες του ερευνητικού σκάφους «TSG Cesme» σε δυο περιοχές στο κέντρο του Αιγαίου δυτικά του 25ου μεσημβρινού μεταξύ Σκύρου – Άη Στράτη και Μυτιλήνης.

Στην περιοχή αυτή το δικαίωμα για έκδοση αναγγελιών ανήκει στην Ελλάδα. 

Οι έρευνες θα διεξαχθούν μέχρι τις 14 Ιουνίου.

Από την Τετάρτη 25 Μαΐου και το ερευνητικό Yunus (Γιουνούζ) απέπλευσε από τα τουρκικά παράλια και βρίσκεται και αυτό στο κέντρο του Αιγαίου.

Εμείς θα σας θυμίσουμε το τι προβλέπει το Δίκαιο της θάλασσας σε περιπτώσεις εκτέλεσης ερευνών χωρίς άδεια σε υφαλοκρηπίδα άλλου κράτους ...

Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας 

Άρθρο 77 Δικαιώματα του παράκτιου κράτους στην υφαλοκρηπίδα
1. Το παράκτιο κράτος ασκεί στην υφαλοκρηπίδα κυριαρχικά δικαιώματα προς το σκοπό της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων αυτής.
2. Τα δικαιώματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1, είναι αποκλειστικά υπό την έννοια ότι αν το παράκτιο κράτος δεν εξερευνά την υφαλοκρηπίδα ή δεν εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους, κανείς δεν μπορεί να αναλάβει αυτές τις δραστηριότητες χωρίς ρητή συναίνεση του παράκτιου κράτους.
 
Δικαίωμα καταδίωξης σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας...
Άρθρο 111 Δικαίωμα συνεχούς καταδίωξης
1. Η συνεχής καταδίωξη ξένου πλοίου μπορεί να γίνεται όταν οι αρμόδιες αρχές του παράκτιου κράτους έχουν σοβαρούς λόγους να πιστεύουν ότι το πλοίο παραβίασε τους νόμους και τους κανονισμούς του κράτους αυτού....
2. Το δικαίωμα της συνεχούς καταδίωξης εφαρμόζεται, mutatis mutandis*, για παραβάσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη ή στην υφαλοκρηπίδα, συμπεριλαμβανομένων και των ζωνών ασφαλείας γύρω από τις εγκαταστάσεις της υφαλοκρηπίδας, των νόμων και των κανονισμών του παράκτιου κράτους που εφαρμόζονται σύμφωνα με τη σύμβαση αυτή στην αποκλειστική οικονομική ζώνη ή στην υφαλοκρηπίδα, περιλαμβανομένων και των ζωνών ασφαλείας.
3. Το δικαίωμα της συνεχούς καταδίωξης παύει μόλις το καταδιωκόμενο πλοίο εισέλθει στα χωρικά ύδατα της χώρας του ή τρίτου κράτους.
(*mutatis mutandis =κατά περίπτωση,τηρουμένων των αναλογιών)

5. Το δικαίωμα της καταδίωξης μπορεί να ασκηθεί μόνο από πολεμικά πλοία ή στρατιωτικά αεροσκάφη ή άλλα πλοία ή αεροσκάφη με εμφανή διακριτικά στοιχεία ότι ανήκουν σε κρατική υπηρεσία και είναι εξουσιοδοτημένα για το σκοπό αυτό.

Επίσης σας θυμίζουμε τις δηλώσεις του υφυπουργού παιδείας Άγγελου Συρίγου επί του θέματος στις 3 Ιουν. 2020...

 

Αν μπει τουρκικό πλοίο εντός ελληνικής περιοχής, τι κάνουμε; Λέμε ξανά ότι το …έφερε ο αέρας;

Οι συγκεκριμένες περιοχές είναι τμήμα των ανοιχτών θαλασσών. Εάν όμως επιχειρήσει ένα σκάφος έρευνες επί της υφαλοκρηπίδας τότε παραβιάζει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Ένα κράτος νομιμοποιείται να διακόψει την παραβίαση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων... Από εκεί και πέραν θα αντιμετωπισθεί η παραβίαση σε τακτικό επίπεδο από εκείνους που παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις. Το τι θα περιλαμβάνει, θα είναι αντίστοιχο των μεθόδων που ακολουθούν οι Τούρκοι. Το κρίσιμο είναι η πολιτική απόφαση της Ελλάδος να μη δεχθεί παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Αυτό που λέμε εμείς είναι...

Τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα...

Εφαρμόστε αυτό που προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας & προτείνει και ο Υφυπουργός Άγγελος Συρίγος...

Διακόψτε την παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων & καταδιώξτε το Τσεσμέ

 

 

Σχόλια