Εξέλιξη "βόμβα"....Ο Ισκαντάρ Σάφα ζητάει πίσω τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και όχι μόνο


Το ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε τις ποινές ελληνικών και διεθνών δικαστηρίων κατά του Ελληνικού Δημοσίου κατά του Ισκαντάρ Σάφα.
Ο Γαλλολιβανέζος δισεκατομμυριούχος μπορεί να ανακτήσει τον επιχειρησιακό έλεγχο του Ελληνικού Ναυπηγείου του, από το οποίο απαλλοτριώθηκε το 2017.  


 

Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα που ακολουθούν, αναφέρει σε συνέντευξή του στην La Tribune ο Ισκαντάρ Σάφα

Η Ελλάδα βρήκε τον χειρότερο νομικό της εφιάλτη στο πρόσωπο του Ισκαντάρ Σάφα. Ο Γαλλολιβανέζος δισεκατομμυριούχος βάζει το ελληνικό κράτος να πιει το  "πικρό ποτήρι" για όλες τις νομικές διαδικασίες που έχει κινήσει.  

Εκτός από μια απροσδόκητη ανατροπή, η τελευταία απόφαση του ελληνικού Ανωτάτου Δικαστηρίου θα έπρεπε καταρχήν να βάλει τέλος στην  «άρνηση»  (σύμφωνα με τα λόγια του Ισκαντάρ Σάφα στη συνέντευξη που παραχώρησε στη La Tribune) της Ελλάδας για τα νομικά της λάθη στο  «παράνομο απαλλοτρίωση»  της εταιρείας Privinvest του ναυπηγείου Hellenic Shipyard (HSY), που αγοράστηκε από την ThyssenKrupp Marine System (TKMS) το 2010 και κατά πλειοψηφία ανήκει στην εταιρεία του Iskandar Safa (75,1%), του υπόλοιπου μετόχου του γερμανικού ναυπηγείου με 24,9%.

Στην απόφαση του που δημοσιοποιήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, το ελληνικό ανώτατο δικαστήριο (Άρειος Πάγος) έβγαλε οριστικά «νοκ άουτ» το ελληνικό δημόσιο επιβεβαιώνοντας τις καταδίκες του σε ελληνικές και διεθνείς διαδικασίες (Διεθνές Κέντρο Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών – ICSID και Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου – ICC) και κυρίως ότι δεν μπορούσε να τις εφεσιβάλλει.

Το Εφετείο Αθηνών απέρριψε Απρίλιο του 2019 το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ακύρωση διαιτητικής απόφασης του 2017, αξίας άνω του 1,2 δισ. ευρώ υπέρ του ομίλου Privinvest και τη μη πληρωμή της από την Ελλάδα.

Το ελληνικό δημόσιο...θα συμμορφωθεί με την κρίση του ανώτατου δικαστηρίου ή θα συνεχίσει τον νομικό του εφιάλτη που με την παρέλευση των χρόνων γίνεται οικονομικός εφιάλτη λόγω των προστίμων που συσσωρεύονται και των τόκων που τρέχουν;

Στη συνέντευξη που έδωσε στη La Tribune, ο Ισκαντάρ Σάφα εξηγεί ότι έστειλε επιστολή στο ελληνικό δημόσιο για να απαιτήσει την επιστροφή του Ναυπηγείου στο καθεστώς που βρισκόταν τη στιγμή της απαλλοτρίωσης του το 2017 πριν ανακτήσει τον επιχειρησιακό έλεγχο του. Μία επιχείρηση που θα μπορούσε να αποδειχθεί δαπανηρή για το ελληνικό δημόσιο. Πόσο μάλλον γιατί το ελληνικό δημόσιο έθεσε προς πώληση την ΕΝΑΕ και επέλεξε την επιχείρηση Milina Enterprises Company Ltd., θυγατρική του Έλληνα εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου.

Ο δισεκατομμυριούχος απαιτεί επίσης την πληρωμή του προγράμματος υποβρυχίων τύπου 214 για το Πολεμικό Ναυτικό. Έτσι η Αθήνα πρέπει να αποζημιώσει το ναυπηγείο με το ποσό των 210 εκατ. ευρώ πλέον τόκων 6% που τρέχουν από το 2014. Απαιτεί επίσης την επανεργοποίηση της σύμβασης κατασκευής δύο υποβρυχίων τύπου 214 που προβλέπονται από τον νόμο του 2010 και επίσης τον εκσυγχρονισμό δύο υποβρυχίων τύπου 209.

Τέλος, θα δικαιούνταν να απαιτήσει επίσης τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών MEKO στο ναυπηγείο του, μία υπόσχεση που είχε δοθεί το 2010 από τον τότε υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο και χωρίς να ξεχνάμε τις πιθανές ζημίες και τόκους που ως το τέλος του χρόνου το ICSID θα μπορούσε να επιβάλλει στο ελληνικό δημόσιο.

Σχόλια