Τι ξέρουμε και τι δεν ξέρουμε για τις πρόσφατες πτήσεις αγνώστων drone στη Σουηδία

Η σουηδική αστυνομία και οι αρχές ασφαλείας ερευνούν αναφορές για drone που εντοπίστηκαν να πετούν πάνω από πυρηνικούς σταθμούς, το Βασιλικό Παλάτι, το κοινοβούλιο και άλλα κυβερνητικά κτίρια. Αλλά τι πραγματικά γνωρίζουμε για αυτά τα περιστατικά μέχρι στιγμής;

Η αστυνομία διερευνά τουλάχιστον 20 αναφορές πτήσεων drone σε διάφορες περιοχές της Σουηδίας, οι οποίες έχουν πλέον χαρακτηριστεί ως «ειδικό περιστατικό». Ένα ειδικό περιστατικό μπορεί να ξεκινήσει για την αντιμετώπιση μιας σειράς απροσδόκητων ή ξαφνικών προβλημάτων, που η αστυνομία χρειάζεται επιπλέον βοήθεια και πόρους για να αντιμετωπίσει, ή όπως στην περίπτωση των drone, για να μπορέσει να συντονίσει καλύτερα τις έρευνες για αυτά τα περιστατικά .

Πού εντοπίστηκαν drones;

Μερικά από τα drones φέρεται να παρατηρήθηκαν στις ακόλουθες τοποθεσίες και ημερομηνίες:

  • 13 Ιανουαρίου: Αεροδρόμιο Kiruna στη βόρεια Σουηδία
  • 14 Ιανουαρίου: Αεροδρόμιο Luleå στη βόρεια Σουηδία, πυρηνικοί σταθμοί στο Oskarshamn, Forsmark και Ringhals
  • 15, 17 και 18 Ιανουαρίου: Στοκχόλμη
  • 17 Ιανουαρίου: Ένα drone εντοπίστηκε ξανά πάνω από το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Forsmark. Το είδε και η αστυνομία που κλήθηκε στο σημείο.

Μάρτυρες που μίλησαν με σουηδικά μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν τουλάχιστον μερικά από τα drone ως μεγαλύτερα από τα τυπικά εμπορικά drones.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Aftonbladet, ένα drone που εντοπίστηκε να κάνει κύκλους γύρω από το κοινοβούλιο, κυβερνητικά κτίρια της Σουηδίας και το βασιλικό παλάτι στο κέντρο της Στοκχόλμης στις 15 Ιανουαρίου, ήταν ένα στρατιωτικού τύπου drone . «Δεν πρόκειται για κάποιο μικρό drone, αλλά για ένα μεγάλο με άνοιγμα πτερύγων τουλάχιστον δύο μέτρων»,ανέφερε μια ανώνυμη πηγή.

Ωστόσο, πολλά θέματα παραμένουν ασαφή, όπως εάν όλες οι θεάσεις συνδέονται, εάν ορισμένες από αυτές συνδέονται, εάν υπάρχει κάποια ύποπτη δραστηριότητα πίσω από αυτές, και ούτω καθεξής. Ακολουθεί μια σύνοψη ορισμένων από τα πράγματα που γνωρίζουμε και δεν γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ποιος είναι υπεύθυνος για τα περιστατικά;

Επί του παρόντος, οι θεάσεις διερευνώνται από τη σουηδική αστυνομία, η οποία έχει μεταβιβάσει επτά περιστατικά στη Σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας (Säpo) για περαιτέρω έρευνα.

Ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Hans Ihrman ηγείται των προκαταρκτικών ερευνών στη Säpo και επιβεβαίωσε στο newswire TT ότι, η έρευνά τους μέχρι στιγμής εξετάζει μόνο τις θεάσεις σε πυρηνικούς σταθμούς, αν και δεν επιβεβαίωσε πόσες αναφορές ερευνούσαν.

«Μέχρι στιγμής, πρόκειται μόνο για σταθμούς παραγωγής ενέργειας, αλλά οι προκαταρκτικές έρευνες εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα. Είναι πιθανό οι άλλες θεάσεις να επανεξεταστούν και τότε αυτό να αλλάξει. Επαναξιολογούμε και αναλύουμε και σίγουρα μπορεί να συμπεριληφθούν και άλλα προστατευόμενα κτίρια ή περιοχές σε αυτήν την έρευνα, θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε», είπε ο Ihrman στο TT.

Δεν έκανε άλλα σχόλια για το πώς εξελίσσεται η έρευνα ή εάν συνδέονται οι θεάσεις.

Ποιος είναι πίσω από αυτό; Είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί;

Σύμφωνα με τον Per Engström, διοικητή και υπεύθυνο των «ειδικών περιστατικών», είναι δύσκολο να πούμε ποιος θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από τις πτήσεις.

«Μπορεί να είναι κάποιοι που θέλουν να δοκιμάσουν τα drone τους ή να προκαλέσουν. Ίσως υπάρχουν άτομα που θέλουν να συλλέξουν συγκεκριμένο είδος πληροφοριών. Αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι εικασία , είπε στο ΤΤ.

Οι εμφανίσεις των drone έχουν πυροδοτήσει άρθρα σε πρωτοσέλιδα στη Σουηδία, εν μέρει επειδή έρχονται εν μέσω αυξημένης έντασης με τη Ρωσία. Οι ερευνητές, ωστόσο, ήταν απρόθυμοι να σχολιάσουν εάν ξένες δυνάμεις θα μπορούσαν να βρίσκονται πίσω από τις πτήσεις.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε για αυτό», είπε ο Ihrman. «Ταυτόχρονα, καταλαβαίνω απόλυτα ότι υπάρχει μεγάλο δημόσιο ενδιαφέρον για αυτή την υπόθεση. Αλλά για την ώρα, δεν έχω τίποτα άλλο να προσθέσω», είπε στο TT newswire.

Σύμφωνα με τον Μάρτιν Χάγκστρομ στη Σουηδική Υπηρεσία Αμυντικών Ερευνών, τα περιστατικά εγείρουν «περισσότερα ερωτήματα παρά θαυμαστικά».

«Βλέποντας ότι πετούσαν με ισχυρούς ανέμους, σίγουρα δεν είναι μικρά drone. Μπορείτε να κάνετε εικασίες, αλλά είναι δύσκολο να βγάλετε συμπεράσματα ακόμα».

Το TT ρώτησε εάν ιδιώτες θα μπορούσαν είχαν πρόσβαση σε μεγάλα drone, που θα μπορούσαν να πετάξουν με άνεμο, ο Χάγκστρομ απάντησε: «Απολύτως, δεν είναι τεχνικά δύσκολο για έναν ιδιώτη να κατασκευάσει ένα από αυτά. Ένα μεγαλύτερο φωτογραφικό drone θα μπορούσε επίσης να πετάξει σε κακές καιρικές συνθήκες. Αλλά δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για το πόσο μεγάλα ήταν τα drone».

thelocal.se 

Σχόλια