Ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών: Έρχονται νέοι περιορισμοί;

Σενάρια να έχουν πρόσβαση μόνο σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία!

Τα κρούσματα μπορεί να μειώνονται, ωστόσο ο αριθμός των νεκρών και πάλι είναι τριψήφιος με την ανησυχία καθημερινά να εντείνεται. Παράλληλα, οι εισαγωγές ασθενών έχουν προκαλέσει περαιτέρω ασφυξία στα δημόσια νοσοκομεία, με τους υγειονομικούς υπαλλήλους να έχουν σηκώσει κυριολεκτικά τα χέρια «ψηλά». Στη σχολική κοινότητα υπάρχουν έντονα προβλήματα λόγω των μεγάλων κενών που έχουν δημιουργηθεί από τους νοσούντες εκπαιδευτικούς, με τις οικογένειες να «τρέμουν» κυριολεκτικά για τη διασπορά του ιού.

Βαρύς ο πέλεκυς στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζει μία «λίστα» με νέες προτάσεις για το πώς θα τιμωρούνται όσοι δεν επιλέξουν να εμβολιαστούν.

«Υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας ανθρώπων που δεν θέλει να εμβολιαστεί», είπε χαρακτηριστικά η αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. 

Βατόπουλος για ανεμβολίαστους: «Λογικό» να υπάρξουν νέοι περιορισμοί!

Για το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα που θα περιορίζουν ακόμα περισσότερο την κινητικότητα των πολιτών άνω των 60 που αρνούνται να εμβολιαστούν, μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Σχετικά με το εάν μπορεί να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα μέτρα όπως αυτά που εφαρμόζει η Αυστρία, όπου όσοι πολίτες είναι άνω των 60 ετών και παραμένουν ανεμβολίαστοι κατά του κορωνοϊού έχουν πρόσβαση μόνο σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, ο καθηγητής Μικροβιολογίας χαρακτήρισε «λογικούς» αυτού του είδους τους περιορισμούς!

«Μπορεί να χρειαστεί να τα δούμε όλα αυτά. Είναι όπλα δημόσιας υγείας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι πρώτα πρέπει να εξαντληθεί η πειθώ και από εκεί και πέρα θα πάμε σε τέτοιου τύπου διοικητικά μέτρα.

Χαλάρωση σε δύο δόσεις;

Μέσα σε αυτό το κλίμα, στο κυβερνητικό επιτελείο διαρρέεται ότι έρχεται άμεση χαλάρωση των περιορισμών. Εκτός απροόπτου, την Τετάρτη οι λοιμωξιολόγοι θα εισηγηθούν προς την κυβέρνηση την μερική άρση των περιορισμών που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου. Το πιθανότερο σενάριο είναι η επιστροφή της μουσικής μόνο για καθήμενους στην εστίαση αλλά και αύξηση της πληρότητας στο 20% στους ποδοσφαιρικούς αγώνες της Super League.

Με ορίζοντα το Πάσχα

Σύμφωνα με όσα δηλώνουν οι ειδικοί, στόχος της κυβέρνησης είναι οι πολίτες να επιστρέψουν στις ζωές τους από την Άνοιξη και έπειτα. Λόγια και υποσχέσεις που, η αλήθεια είναι ότι επαναλαμβάνονται συχνά τους τελευταίους μήνες τα στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου.

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταφέρουν οι πολίτες να κάνουν «Πάσχα στο χωριό» και κανονικό καλοκαίρι. «Δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως αισιόδοξοι, όπως δεν μπορούμε να είμαστε εντελώς βέβαιοι τι θα γίνει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχόλια