Τροπολογία για το μέρισμα στους συνταξιούχους - Πότε και σε ποιους θα δοθούν τα 250 ευρώ

Πότε και σε ποιους θα δοθούν τα 250 ευρώ της ενίσχυσης

Χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι αναμένεται να χάσουν το μέρισμα-κοροϊδία των 250 ευρώ, που θα δοθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου, εξαιτίας των κριτηρίων που συμπεριελήφθησαν στην τροπολογία που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή. Ακόμη και όσοι παίρνουν σύνταξη 500 ευρώ θα μείνουν με άδεια χέρια εάν έχουν την «ατυχία» να είναι ιδιοκτήτες και δεύτερης κατοικίας (πχ. στον τόπο καταγωγής). 

Χάνουν, επίσης, την ενίσχυση όσοι είχαν καταθέσει αίτηση για σύνταξη αλλά μέχρι τις 30 Νοεμβρίου δεν είχαν λάβει ακόμη οριστική ή προσωρινή σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, προσυνταξιοδοτική παροχή, αναπηρικά συνταξιοδοτικά επιδόματα (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ). 

Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2021 δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 7.200 ευρώ, το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 14.400 ευρώ, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2021 (φορολογικού έτους 2020), δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.

Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 250 ευρώ, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος του φορολογούμενου, σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, φορολογικού έτους 2020. Εάν σε ένα νοικοκυριό είναι και οι δύο συνταξιούχοι και δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η προσαύξηση για τα εξαρτώμενα μέλη μοιράζεται ισόποσα.

Εάν ένας συνταξιούχος καταστεί δικαιούχος από τον ΕΦΚΑ και ταυτόχρονα λαμβάνει κάποια αναπηρική παροχή του ΟΠΕΚΑ και άρα καταστεί δικαιούχος της προσαύξησης των 250 ευρώ από αυτή την αιτία, θα λάβει μόνο την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη, και δεν συμψηφίζεται με τυχόν χρέη του συνταξιούχου. Ο τρόπος καταβολής (αν θα γίνει σε μία καταβολή μαζί με τη σύνταξη Ιανουαρίου, ή με εμβόλιμη πληρωμή) θα ανακοινωθεί στις επόμενες ημέρες. 

Όσον αφορά τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, προβλέπεται ότι για τον Δεκέμβριο οι προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία προσαυξάνονται κατά 250 ευρώ. Η προσαύξηση καταβάλλεται άπαξ και θα πραγματοποιηθεί κατά την τακτική καταβολή της μηνιαίας προνοιακής παροχής του Δεκεμβρίου 2021.

Προβλέπεται, τέλος, ότι η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερήλικων και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων χορηγούνται προσαυξημένα κατά 250 ευρώ στους δικαιούχους πληρωμής του Δεκεμβρίου 2021. Και σε αυτήν την περίπτωση η προσαύξηση καταβάλλεται άπαξ, κατά την τακτική καταβολή της σύνταξης και του επιδόματος Δεκεμβρίου.

Σχόλια