Η ΕΕ απέρριψε φρούτα από την Τουρκία λόγω επιβλαβών υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων

Ο Τούρκος  τεχνολόγος τροφίμων Bülent Şık ανέφερε την απόρριψη από την Ευρωπαϊκή Ένωση πολλών παρτίδων λεμονιών, μανταρνιών και γκρέιπφρουτ από την Τουρκία λόγω υψηλών επιπέδων υπολειμμάτων chlorpyrifos, ενός συστατικού που απαγορεύεται

Ο Şık μοιράστηκε στο λογαριασμό του στο τουίτερ σχετική ιστοσελίδα του Συστήματος Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF), ένα στέλεχος για την αναφορά ζητημάτων ασφάλειας τροφίμων εντός της ΕΕ, τεκμηριώνοντας την απόρριψη. «Το Chlorpyrifos είναι πολύ επιβλαβές για το νευρικό σύστημα των παιδιών και η χρήση του απαγορεύεται στην ΕΕ. Χρησιμοποιείται στη χώρα μας. Εχετε κάτι να πείτε?" ρώτησε ο Şık σε ένα tweet, προσθέτοντας με ετικέτα στο τουρκικό υπουργείο Γεωργίας. Η Τουρκία είναι σημαντικός εξαγωγέας προϊόντων διατροφής στην ΕΕ και σημείωσε περιορισμένη πρόοδο στην ασφάλεια των τροφίμων με τις συστάσεις που υιοθετήθηκαν μόλις πρόσφατα εν μέρει. 

Η ΕΕ τονίζει επανειλημμένα ότι η Τουρκία πρέπει να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο για να ανταποκριθεί στα πρότυπα της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Το Chlorpyrifos είναι ένα φθηνό και αποτελεσματικό φυτοφάρμακο που κυκλοφορεί στην αγορά από το 1965. 

Οι ερευνητές δημοσίευσαν την πρώτη μελέτη που συνδέει το chlorpyrifos με πιθανή αναπτυξιακή βλάβη στα παιδιά το 2003. Διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα chlorpyrifos - μιας ουσίας που παράγεται όταν το σώμα διασπά το φυτοφάρμακο - στο αίμα του ομφάλιου λώρου συνδέονται σημαντικά με μικρότερο βάρος γέννησης βρεφών και ύψος.

duvar

Σχόλια