Όμικρον - Υπ. Υγείας Ισραήλ: Τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι το εμβόλιο προστατεύει από μόλυνση 90% & 93% από σοβαρή νόσο


Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορoνοϊού, εντός έξι μηνών ή με την αναμνηστική δόση, προστατεύονται επίσης από την
παραλλαγή Όμικρον
, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Nitzan Horowitz, αφού εντοπίστηκαν άλλες δύο περιπτώσεις ατόμων που μολύνθηκαν με την παραλλαγή, φέρνοντας το συνολικό έως τέσσερις.

«Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε πιο ακριβείς πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της Όμικρον, αλλά υπάρχει ήδη περιθώριο αισιοδοξίας και υπάρχουν αρχικές ενδείξεις ότι όσοι εμβολιάζονται με εμβόλιο που εξακολουθεί να ισχύει ή με αναμνηστικό, θα είναι επίσης προστατευμένοι από αυτή την παραλλαγή», είπε ο Χόροβιτς κατά την επίσκεψή του στο Ιατρικό Κέντρο Soroka στην Beersheba με τον υπουργό Οικονομικών Avigdor Liberman. 
«Το εμβόλιο είναι πραγματικά κρίσιμο αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε ο Χόροβιτς. «Όποιος εκτεθεί στην παραλλαγή χωρίς εμβόλιο θα θέσει τον εαυτό του σε περιττό κίνδυνο».  
Αργότερα το βράδυ, μια αναφορά του Channel 12 ανέφερε ότι το εμβόλιο Pfizer είναι ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης με το Omicron από ότι με το Delta – 90% σε αντίθεση με 95% – ενώ είναι εξίσου αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρών συμπτωμάτων – περίπου 93% – τουλάχιστον για όσους έχουν εμβολιαστεί με αναμνηστική δόση.
Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση, η ικανότητα της παραλλαγής να μολύνει είναι υψηλότερη από την Δέλτα, αλλά όχι τόσο όσο φοβόταν – περίπου 1,3 φορές υψηλότερη. 
Ταυτόχρονα, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί έχουν 2,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα – σημαντικός αριθμός.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, ωστόσο, είπε ότι το υπουργείο δεν έχει ακόμη στην κατοχή του τα στοιχεία που δημοσίευσε το Channel 12.
Ο επικεφαλής των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας Δρ Σάρον Αλρόι-Πρέις είπε ότι τα πρώτα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορονοϊού κατά της Όμικρον αναμένεται να κοινοποιηθούν στο Ισραήλ από τη Νότια Αφρική την Τρίτη. Ωστόσο, την ώρα της εκτύπωσης, το υπουργείο δεν είχε λάβει ακόμη την πληροφορία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.
«Η μεγαλύτερη ανησυχία για εμάς είναι η πολύ γρήγοη εξάπλωση αυτής της παραλλαγής στη Νότια Αφρική», είπε ο Alroy-Preis στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Κνεσέτ, περιγράφοντας πώς τα καθημερινά κρούσματα αυξήθηκαν από 200 σε 2.000 περιπτώσεις σε 10 ημέρες.
«Από ότι ακούμε, οι εμβολιασθέντες δεν έχουν σημαντικά συμπτώματα, είναι ήπια νόσος, αλλά προς το παρόν πρόκειται για προκαταρκτικές πληροφορίες», σημείωσε. «Σήμερα θα υπάρξουν τα πρώτα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου».
Ο αξιωματούχος εξήγησε την αναγκαιότητα χρήσης του συστήματος παρακολούθησης Shin Bet (Ισραηλινή Υπηρεσία Ασφαλείας) για τον εντοπισμό όσων ήρθαν σε επαφή με άτομα που έχουν μολυνθεί από την παραλλαγή ή ύποπτα ότι έχουν μολυνθεί.
«Το σύστημα Shin Bet είναι ένα από τα εργαλεία μας για τον εντοπισμό και τη διακοπή των αλυσίδων μετάδοσης», είπε. «Ο χρόνος που αγόρασε για εμάς μας βοηθά να εμβολιάζουμε τον πληθυσμό και να κάνουμε τους πολίτες μας να βρίσκονται σε μια πιο προστατευμένη κατάσταση».
Από το πρωί της Τρίτης, η τεχνολογία είχε χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση των επαφών 13 ατόμων – δύο μολυσμένα με το Omicron και 11 πιθανώς μολυσμένα. Ταυτοποιήθηκαν περίπου 186 άτομα, μεταξύ των οποίων τα 42 θεωρούνται ύποπτα για μόλυνση.
Για να επαληθευτεί η κατάστασή τους, πρέπει να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού και, εάν βρεθούν θετικά, τα αποτελέσματα πρέπει να υποβληθούν σε γενετική αλληλουχία για να ελεγχθεί εάν φέρουν την παραλλαγή ή διαφορετικό στέλεχος.
Εάν ο αριθμός των ατόμων για παρακολούθηση ανέλθει σε μερικές εκατοντάδες, σημείωσε, δεν θα υπάρχει πλέον τρόπος χρήσης της τεχνολογίας παρακολούθησης.


Ένας από τους γιατρούς, στα 50 του, έφερε την μετάλλαξη στο Ισραήλ επιστρέφοντας από μια ιατρική διάσκεψη στο Λονδίνο. Ήταν αρνητικός όταν επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο από το Ηνωμένο Βασίλειο στο Ισραήλ και κατά την άφιξη, αλλά λίγες μέρες αργότερα άρχισε να παρουσιάζει συμπτώματα.
Μόλις βγήκε θετικός, τα αποτελέσματά του αλληλουχήθηκαν και επιβεβαιώθηκε θετικός για την παραλλαγή την Τρίτη.
Πριν μπει στην απομόνωση, ο γιατρός είχε κάνει αρκετούς καρδιακούς καθετηριασμούς και παρακολούθησε τουλάχιστον δύο άλλες μεγάλες εκδηλώσεις. Ήταν επίσης σε επαφή με τον δεύτερο καρδιολόγο, στα 70 του, ο οποίος τώρα έχει επίσης προσβληθεί από την παραλλαγή.
Και οι δύο γιατροί εμβολιάστηκαν πλήρως με τρία εμβόλια με το εμβόλιο Pfizer για τον κορωνοϊό.
Ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου είπε ότι έχει ενημερωθεί οποιοσδήποτε με τους γιατρούς ήταν σε επαφή, αλλά δεν υπάρχουν επιπλέον ύποπτα κρούσματα στο ιατρικό κέντρο αυτή τη στιγμή ούτε νέα για σχετικές επιδημίες.
Στη Soroka, ο Horowitz είπε ξανά ότι η κατάσταση στο Ισραήλ είναι υπό έλεγχο και δεν υπάρχει λόγος πανικού.
«Δεν θα κλείσουμε τη χώρα και θα διατηρήσουμε τη ζωή όσο πιο φυσιολογική γίνεται. Επί του παρόντος δεν υπάρχει πρόθεση να επιβληθούν περιορισμοί στη ζωή στο Ισραήλ και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί», σημείωσε.
Τόνισε επίσης ότι η απαγόρευση των ξένων τουριστών είναι μόνο προσωρινή και δεν θα ανανεωθεί αυτόματα.
Στο μεταξύ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στο Ισραήλ παραμένει σταθερός.
Ακριβώς 636 νέοι φορείς του ιού εντοπίστηκαν τη Δευτέρα – μια εβδομάδα νωρίτερα ήταν 716. Ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων την Τρίτη ήταν 5.600, αφού ανήλθε σε περίπου 7.000 τις προηγούμενες ημέρες.
Επιπλέον, υπήρχαν 117 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση, ο χαμηλότερος από τον Ιούλιο.
Τέλος, ο ρυθμός R – που μετρά πόσα άτομα μολύνει κάθε φορέας ιού – μειώθηκε ελαφρώς την Τρίτη, όταν διαμορφώθηκε στο 1,03. Τις προηγούμενες μέρες είχε φτάσει στο 1,09. Όταν το R είναι πάνω από 1, η ασθένεια θεωρείται ότι εξαπλώνεται.
 
 

Σχόλια