Έρχεται το καινούργιο εικοσάευρο..

Σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει το νέο χαρτονόμισμα των είκοσι ευρώ. Πρόκειται για το «αγαπημένο» χαρτονόμισμα των παραχαρακτών. Οι ειδικοί υπόσχονται μεγαλύτερη ασφάλεια.
Οι ειδικοί στα χαρτονομίσματα είναι πολύ ικανοποιημένοι και βέβαιοι ότι άξιζαν τον κόπο όλες αυτές οι μακρόχρονες έρευνες...
για να κατασκευαστεί επιτέλους το νέο χαρτονόμισμα των είκοσι ευρώ που θα κάνει δύσκολη τη ζωή στους παραχαράκτες. Από τις 25 Νοεμβρίου τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα για αυτούς. «Το νέο τραπεζογραμμάτιο των είκοσι ευρώ είναι σταθμός στην τεχνολογία των χαρτονομισμάτων» λέει ο Καρλ Λούντβιχ Τίλε, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας.
Εάν κρατήσει κανείς το νέο εικοσάευρο στο φως γίνεται διάφανο. Εμφανίζεται το πορτρέτο της Ευρώπης, του μυθολογικού αυτού προσώπου, το οποίο μπορεί να αναγνωρίσει κανείς και από τις δυο πλευρές του χαρτονομίσματος. Το συγκεκριμένο πορτρέτο της Ευρώπης προέρχεται από ένα βάζο 2.000 χρόνων από τη νότια Ιταλία, το οποίο εκτίθεται στο Λούβρο.
Φρένο στους παραχαράκτες
«Το ολόγραμμα δεν μπορεί να αναπαραχθεί με μια απλή έγχρωμη φωτοτυπία» εξηγεί ο Καρλ Λούντβιχ Τίλε. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό μια και συχνά πλαστά χαρτονομίσματα των πέντε ή των δέκα ευρώ δεν ήταν παρά έγχρωμες φωτοτυπίες. Με το νέο ολόγραμμα δεν θα είναι πλέον δυνατόν κάτι τέτοιο.
Γενικότερα πάντως το εικοσάευρο ήταν το «αγαπημένο» χαρτονόμισμα των παραχαρακτών το πρώτο εξάμηνο του 2015. Στη Γερμανία το ποσοστό αυτό κυμάνθηκε στο 41% ενώ αντίθετα τα πλαστά πεντάευρα αποτελούσαν το 48%.
Το εικοσάευρο σύμφωνα και με τον Μάριο Ντράγκι, πρόεδρο της ΕΚΤ, είναι το χαρτονόμισμα που χρησιμοποιείται περισσότερο στην Ευρωζώνη. Οι προετοιμασίες για την έκδοσή του βρίσκονται στην τελική ευθεία. 4,3 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα θα διανεμηθούν σε τράπεζες, αυτόματα μηχανήματα ή ανταλλακτήρια συναλλάγματος. Θα ζυγίζουν συνολικά 4.300 τόνους και θα μπορούσαν να καταλάβουν μια συνολική επιφάνεια 5.767 σταδίων ποδοσφαίρου.
Τα παλιά εικοσάευρα δεν χάνουν την αξία τους
Πρέπει να προσαρμοστούν τα αυτόματα μηχανήματα συναλλαγών
Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν 18,1 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα αξίας 1,05 τρισεκατομμυρίων ευρώ και από αυτά τα 3,3 δισεκατομμύρια είναι εικοσάευρα.
Οι καταναλωτές θα πρέπει πάντως να έχουν υπομονή μέχρι όλοι να αποκτήσουν ένα νέο εικοσάευρο. Όταν εισήχθη το νέο πεντάευρο χρειάστηκαν τρεις μήνες μέχρι όλοι να αποκτήσουν το νέο χαρτονόμισμα. Ωστόσο τα παλιά εικοσάευρα δεν χάνουν ούτως ή άλλως την αξία τους αλλά σιγά - σιγά θα αποσυρθούν.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα εδώ και εννέα μήνες εκπαιδεύονται όσοι χειρίζονται αυτόματα μηχανήματα συναλλαγών όπως για παράδειγμα τα αυτόματα εκδοτήρια εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στη Γερμανία 27.400 μηχανήματα θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν.
Μαρία Ρηγούτσου (DPA)

Σχόλια