Γερμανικό Ινστιτούτο...προβλέπει κλείσιμο συνόρων στα Βαλκάνια & επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα οι γερμανικές αρχές ασφάλειας προετοιμάζονται λόγω του διογκούμενου προσφυγικού κύματος για το ενδεχόμενο να κλείσουν οι βαλκανικές χώρες τα σύνορά τους. Επικαλούμενη εμπιστευτική έκθεση του κέντρου ανάλυσης GASIM στο....
οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων μυστικές υπηρεσίες και αστυνομικές αρχές της Γερμανίας όπως επίσης και το ΥΠΕΞ, η WELT γράφει, ότι αν συμβεί αυτό, τότε “το ελληνικό σύστημα της περιστρεφόμενης πόρτας” θα ακινητοποιηθεί.
Χωρίς ευρωπαϊκή βοήθεια η άμεση συνέπεια αυτού του “μποτιλιαρίσματος” θα ήταν εκρηκτικές καταστάσεις στα σύνορα, “πανικός και χάος στους πρόσφυγές και στις αρχές”. Τα πιθανά σενάρια σε αυτή την περίπτωση είναι οι πρόσφυγες να επιλέξουν να έρθουν στην Ευρώπη είτε μέσω της Βουλγαρίας, είτε μέσω Αλβανίας και Ιταλίας. Η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει ένα σημαντικότερο ρόλο για την επαναπροώθηση των προσφύγων στην Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση όμως το GASIM προβλέπει την αύξηση των προσφυγικών ροών, προπαντός Σύρων που βρίσκονται στον Λίβανο και στην Ιορδανία.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Σχόλια