Ιδιαίτερα επικριτική η έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία...(από λόγια χορτάσαμε..)

Μετά τις συλλήψεις, τις εφόδους σε εφημερίδες και τις κάθε είδους απαγορεύσεις στην Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να καταγγείλει μια «αρνητική τάση» ως προς την τήρηση του κράτους δικαίου και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη χώρα του Ερντογάν.

Στην ετήσια έκθεσή της... για την πρόοδο της χώρας ως προς τη ενταξιακή της πορεία τονίζεται η «γενική αρνητική τάση ως προς την τήρηση του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων», ενώ την ίδια στιγμή η Ένωση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα για τη βελτίωση της μεταξύ τους συνεργασίας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

«Επειτα από πολλά χρόνια προόδου στον τομέα της ελευθερίας της έκφρασης, διαπιστώνεται μεγάλη υποχώρηση κατά τα δύο τελευταία χρόνια», τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χαιρετίζοντας παράλληλα τις προσπάθειες που συνεπάγεται η υποδοχή δύο εκατομμυρίων σύρων και ιρακινών προσφύγων στην Τουρκία.

Παράλληλα, η Τουρκία πρέπει να αποκλιμακώσει τη βία στη χώρα, να επιδιώξει ειρήνευση με τους Κούρδους, αναφέρεται επίσης στην έκθεση της Επιτροπής.

«Η Επιτροπή ελπίζει στον τερματισμό της κλιμακούμενης βίας στην Τουρκία και στην επιστροφή στις διαπραγματεύσεις για μία μόνιμη λύση της κουρδικής υπόθεσης», δήλωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

«Η νέα κυβέρνηση η οποία σχηματίσθηκε μετά τις πρόωρες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου πρέπει να δώσει μία απάντηση σε αυτά τα θέματα επείγουσας προτεραιότητας», σύμφωνα με την Επιτροπή, η έκθεση της οποίας επρόκειτο αρχικά να δοθεί στη δημοσιότητα κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Η δημοσίευση μετατέθηκε για μετά τη διενέργεια των εκλογών, που έδωσαν και πάλι την απόλυτη πλειοψηφία στο ισλαμο-συντηρητικό κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι Βρυξέλλες προσπαθούν να πείσουν τις τουρκικές αρχές να λάβουν μέτρα για την ανάσχεση της προσφυγικής ροής προς την Ευρώπη.

efsyn.gr
Υ.Γ
Από λόγια χορτάσαμε..
 

Σχόλια