Οι ευρωπαίοι φέρουν ευθύνη για την προσφυγική κρίση..


Στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-βορειοαφρικανικών χωρών στην Μάλτα θα αναζητηθούν τρόποι περιορισμού των προσφυγικών κυμάτων, επιστροφής προσφύγων στις χώρες προέλευσης, αλλά και διασφάλισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. 
Τρόπους περιορισμού των
προσφυγικών κυμάτων αναζητούν ΕΕ και βορειοαφρικανικές χώρες
Στη συνάντηση θα συζητηθεί και η ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη της Αφρικής μέσω της σύστασης ενός ειδικού ταμείου που μελετάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο θα χρηματοδοτεί προγράμματα και σχέδια για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Για τη σημερινή δραματική κατάσταση οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φέρουν μεγάλη ευθύνη γιατί όλα αυτά τα χρόνια επέδειξαν μεγάλη αδιαφορία. Κι αυτό γιατί δεν αναζήτησαν ριζικές λύσεις για την επίλυση των συγκρούσεων και των πολιτικών και οικονομικών προβλημάτων κυρίως στην Αφρική, ώστε να αντιμετωπίσουν τα πραγματικά αίτια του προβλήματος.
Χρειάστηκε να εμφανιστεί το κύμα των προσφύγων από την Συρία προκειμένου να αντιληφθούν ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις γειτονικές χώρες στην περιοχή, όπως την Ελλάδα, την Ιταλία και την Μάλτα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη δεδομένου ότι εκείνο που ενδιαφέρει τους πρόσφυγες και τους λαθρομετανάστες είναι να φτάσουν στις χώρες στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Νίκος Μπέλος, Βρυξέλλες

Σχόλια