Spiegel: Η Γερμανία αγόρασε το Μουντιάλ του 2006...

Το SPIEGEL προχώρησε την Παρασκευή σε μία αποκάλυψη, η οποία μπορεί να ταράξει συθέμελα το γερμανικό ποδόσφαιρο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η ανάθεση της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 στη χώρα, μπορεί να συνδέεται με δυσδιάκριτες συναλλαγές υπό τη μορφή δωροδοκιών.

Στο (πιθανό) σκάνδαλο εμπλέκεται ο πρώην CEO αθλητικής εταιρίας χορηγού της εθνικής Γερμανίας, Ρομπέρ Λουίς Ντρεϊφίς, ο οποίος φαίνεται να δάνεισε το ποσό των 10.300.000 ελβετικών φράγκων (τότε 13.000.000 γερμανικά μάρκα) στην επιτροπή διεκδίκησης της διοργάνωσης του Μουντιάλ 2006.

Η ανωτέρω συναλλαγή φαίνεται ότι ήταν εις γνώση του Φραντς Μπεκενμπάουερ αλλά και του νυν προέδρου της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ, οι οποίοι τότε ηγούνταν της επιτροπής διεκδίκησης (πρόεδρος κι αντιπρόεδρος αντίστοιχα).

Ο Ρομπέρ Λουίς Ντρεϊφίς, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο του 2009, δάνεισε στην επιτροπή ποσό ανώτερο του προβλεπομένου. Συγκεκριμένα αυτό των 6.700.000 ευρώ, το οποίο αποσκοπούσε στην πληρωμή – δωροδοκία με σκοπό την εξαγορά ψήφων.

Το «κάλυμμα» αυτή της πληρωμής ήταν διεξαγωγή Gala από τη FIFA στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, η οποία ανεκλήθη μετά από λίγο καιρό. Η διαδρομή που ακολούθησε το ποσό ήταν από τραπεζικό λογαριασμό της FIFA στη Γενεύη, σε άλλον στη Ζυρίχη ο οποίος ανήκε στον Ρομπέρ Λουίς Ντρεϊφίς. Ουσιαστικά τα χρήματα επέστρεψαν στην τσέπη του, ωστόσο η διαδρομή που ακολούθησαν ήταν σκιώδης.

Σύμφωνα με το SPIEGEL το ποσό χρησιμοποιήθηκε για την εξαγορά ψήφων τεσσάρων Ασιατών. από την 24μελή Εκτελεστική Επιτροπή της FIFA. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του Ιουλίου του 2000 ήταν 12-11 υπέρ της Γερμανίας επί της Νοτίου Αφρικής το εν λόγω σενάριο του γερμανικού Τύπου αποκτά βαρύνουσα σημασία.

Σχόλια