Προς κατάργηση οι συγκεντρωτικές τιμολογίων, στα «σκαριά» η online σύνδεση

Να αυτοματοποιηθεί η υποβολή φορολογικών στοιχείων στην εφορία, ώστε να μειωθεί και το γραφειοκρατικό κόστος για τους φορολογούμενους, επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών


Να αυτοματοποιηθεί η υποβολή φορολογικών στοιχείων στην εφορία, ώστε να μειωθεί και το γραφειοκρατικό κόστος για τους φορολογούμενους, επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται ήδη η κατάργηση από το 2016 της επίπονης διαδικασίας υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων τιμολογίων πελατών-προμηθευτών.

Μετά από απανωτές παρατάσεις, επειδή δεν έχει καταστεί δυνατό να ολοκληρωθεί ακόμη η υποβολή των στοιχείων για τις συναλλαγές του 2014, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να αποφασίσει και νέα παράταση υποβολής των καταστάσεων για το 2014 και για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2015, οι οποίες λήγουν κανονικά αύριο και στο τέλος Νοεμβρίου, αντίστοιχα.

Η προθεσμία για το 2014 αναμένεται να παραταθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και της προθεσμίας για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2015 έως το τέλος Δεκεμβρίου. Από το 2016 όμως, η υποβολή των στοιχείων αυτών μπορεί να καταστεί περιττή, με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την online σύνδεση των ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών έκδοσης τιμολογίων και των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.
Με την επανενεργοποίηση και την πλήρη εφαρμογή του μέτρου (που προβλέπεται ήδη από το 2010) τα στοιχεία όλων των τιμολογίων και των αποδείξεων που εκδίδουν οι επιχειρήσεις θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά, τη στιγμή της έκδοσης, στο κεντρικό πληροφοριακό σύστημα της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) της Γ.Γ.Δ.Ε.

Ταυτόχρονα, η γνησιότητα των εκδιδόμενων τιμολογίων θα επιβεβαιώνεται και από τις επιχειρήσεις που τα λαμβάνουν, με την αποστολή σχετικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων στο κεντρικό πληροφοριακό σύστημα της Δ.ΗΛΕ.Δ., στη Γ.Γ.Π.Σ.

Επίσης, θα είναι δυνατός ο αυτόματος έλεγχος της γνησιότητας των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών που εκδίδουν οι επιχειρήσεις και τα φαινόμενα χρήσης αδήλωτων ταμειακών μηχανών θα εξαλειφθούν οριστικά.

Η εφαρμογή των μέτρων αυτών θα συνδυαστεί και με την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης «πλαστικού χρήματος» στη συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγών των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών καθώς επίσης και με την καθιέρωση των ηλεκτρονικών τιμολογίων που θα αντικαταστήσουν τα χάρτινα και αθεώρητα τιμολόγια που χρησιμοποιούνται σήμερα βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.

Σχόλια