Ο Γιούνκερ ονειρεύεται ναυτική συνεργασία με Τουρκία για φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας..

Χρήσιμη θα ήταν μία ναυτική συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας υπό ευρωπαϊκή αιγίδα ώστε να επιτηρείται η πύλη εισόδου των μεταναστών στην Ευρώπη εκτίμησε ο Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για δήλωση...
σύμπλευσης με αυτή της Άγκελα Μέρκελ που είχε καλέσει Αθήνα και Άγκυρα να προχωρήσουν σε συνεργασία για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων τους.
Λαμβάνοντας υπόψιν την κατηγορηματική θέση της Ελλάδας στο θέμα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμπλήρωσε ότι για τις αντιρρήσεις που υπάρχουν από ελληνικής πλευράς, θα υπάρξουν διαβουλεύσεις. «Είναι θέμα ευρωπαϊκό, δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικών σχέσεων» είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής

Υ.Γ
Ακολουθεί η απάντηση Εκπροσώπου ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνου Κούτρα, σε χθεσινές δηλώσεις εκπροσώπου Καγκελαρίας για την ανάγκη ύπαρξης «συντεταγμένης» κατάστασης στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος

Τρίτη, 13 Οκτώβριος 2015
«Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους φίλους και εταίρους μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ότι χρόνια τώρα η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι της προσφυγικής κρίσης, υπογραμμίζει την ανάγκη μιας «συντεταγμένης» ευρωπαϊκής δράσης όσον αφορά στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Μιας δράσης που θα συνίσταται, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της FRONTEX, στην αναθεώρηση του ανεφάρμοστου καθεστώτος του Δουβλίνο ΙΙ, στην ενίσχυση των χωρών διέλευσης και υποδοχής προσφύγων, στην εφαρμογή του Ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επανεισδοχής αλλά και της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας.

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι η Ελλάδα, με τεράστιο κόστος, προστατεύει τα σύνορά της που είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Εξυπακούεται ότι η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής συνεισφοράς σε αυτή την απαιτητική αποστολή είναι όχι μόνο καλοδεχούμενη αλλά και αναγκαία.

Η κρίση αυτή είναι προφανώς ένα φλέγον ευρωπαϊκό, αν όχι παγκόσμιο, πρόβλημα και σε ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό πρέπει να δοθεί ευρωπαϊκή λύση. Η μεγάλη ευρωπαϊκή πρόκληση αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα συνίσταται στη διαμόρφωση μιας «συντεταγμένης» κατάστασης στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες, στις χώρες από τις οποίες διέρχονται οι πρόσφυγες και, βεβαίως, στην Ευρώπη, τα ανθρωπιστικά ιδεώδη της οποίας επιβάλλουν την υποδοχή των προσφύγων πολέμου. Θέση της Ελλάδας είναι ότι πρέπει να εξετασθούν τα αίτια του προβλήματος και σύσσωμη η ΕΕ να εργαστεί εντατικά και εποικοδομητικά για την εξεύρεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής πολιτικής λύσης όχι μόνο στο συριακό πρόβλημα αλλά και στο ζήτημα της Λιβύης. Η ΕΕ πρέπει, παράλληλα, να διαμορφώσει μια συνολική στρατηγική για τη στήριξη της Ιορδανίας και του Λιβάνου - χώρες που επίσης δέχονται τεράστιες προσφυγικές ροές - αλλά και της σταθερότητας στην Αίγυπτο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Κυβέρνηση επιδιώκει πολυεπίπεδη συνεργασία με την Τουρκία για την καλύτερη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και την πάταξη των δικτύων παράνομης διακίνησης. Αυτό, όμως, εξυπακούεται ότι μπορεί να γίνει μόνο οργανωμένα σε τομείς όπως π.χ. η ανταλλαγή πληροφοριών ή η επανεισδοχή.
Παρέλκει, τέλος, να επισημάνουμε ότι η Ελλάδα, η οποία φυλάσσει τα σύνορα της Ευρώπης στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, ουδέποτε διανοήθηκε να αναθέσει στο πολεμικό της ναυτικό ή στις ένοπλες δυνάμεις της, γενικότερα, την αντιμετώπιση των προσφύγων πολέμου ούτε μπορεί να συζητήσει καν καινοφανείς ιδέες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εσχάτως, όπως αυτή της κοινής ελληνοτουρκικής περιπολίας των θαλασσίων συνόρων.

Ήρθε η ώρα να σταματήσει επιτέλους το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών και να επικεντρωθούμε στην λύση».

Σχόλια